Raymond Chandler

amerikansk manusforfatter

Raymond Thornton Chandler (født 23. juli 1888 i Chicago i Illinois i USA, død 26. mars 1959 død i La Jolla i California) var en amerikansk forfatter.

Raymond Chandler
Raymond Chandler (Lady in the Lake portrait, 1943).jpg
FødtRaymond Thornton Chandler
23. juli 1888[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Chicago[5]Rediger på Wikidata
Død26. mars 1959[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
La JollaRediger på Wikidata
Gravlagt Mount Hope CemeteryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Manusforfatter, romanforfatter, skribent[4], lyrikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Dulwich CollegeRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Edgar-priseneRediger på Wikidata

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Chandler ble født i Chicago; hans mor var Florence Dart (Thornton) fra Waterford i Irland, og faren var Maurice Benjamin Chandler.[6] Faren var fra Philadelphia. Begge foreldre var kvekere. Raymond hadde sine første leveår i Plattsmouth, der han bodde med foreldrene nær slektninger som hadde slått seg ned der, kusiner, mors søster, og en onkel.[7] Chandlers far, en sivilingenjør som arbeidet for jernbanen og som var blitt alkoholiker, og forlot familien[8] for slå seg sammen med en annen kvinne.

Foreldrene skilte seg, og moren tok ham i år 1900 med til England, til Croydon sør for London, og der fikk han mye av sin skolegang, ved Dulwich College.[9] Et kortere tid bodde de også i Waterford i Irland.

Han utdannet seg innen klassiske språk.

KarriereRediger

Etter å ha deltatt i første verdenskrig returnerte han til USA og kom til California, der han var sjef for et oljeselskap frem til den store depresjonen på 1930-tallet. Han han ble sparket for alkoholbruk og forsømmelighet i 1932. Det var da han begynte å skrive for å forsørge seg.

Chandlers første novelle ble publisert i tidskriftet Black Mask i 1933. Chandler utgav syv romaner mellom 1939 og 1957, alle med Philip Marlowe i hovedrollen, og en rekke noveøøesamlinger. Fra 1943 virket han også som filmmanusforfatter i Hollywood.[10]

Han er først og fremst kjent for sine kriminalromaner om privatdetektiven Philip Marlowe. nder den vitsende, alkoholtørste, tøffe overflaten til detektiven, er Marlowe ettertenksom og filosofisk. Han liker sjakk og poesi. Mens han ikke er redd for å skades fysisk, tyr han ikke til vold bare for å ta igjen. Han er moralsk høyverdig, og lar seg ikke lure av genrens vanlige femmes fatales.

Chandlers behandling av detektivromanen viser en kontinuerlig innsats for å utvikle kunstformen. Romanene i denne serien betraktes som klassikere innen krimsjangeren; mange bøker ble filmatisert, og hans verker var toneangivende for sjangeren >film noir. De fleste av romanene er basert på noveller som tidligere var publisert i «pulp magazines». Chandler motsatte seg at disse åtte «kannibaliserte» novellene (hans eget uttrykk) ble nyutgitt i bokform. De ble imidlertid utgitt samlet i Killer in the Rain (1964). Chandlers øvrige 15 noveller utkom i forskjellige samlinger allerede i forfatterens levetid.

I desember 1954 døde Chandlers hustru. Chandler truet i de følgende måneder flere ganger om å begå selvmord. I februar 1955 forsøkte han det, men fikk det ikke til. Deretter solgte han sitt hus i La Jolla og reiste til London. Chandler ble der i mange måneder. Også årene som fulgte var han flere ganger tilbake i London - han levde vekselvis i USA og England. Han begynte også drikke. I 1956 ble han første gangen bragt til sykehus for sin alkoholisme, og flere helseproblemer fulgte på. I 1959 ble han skikkelig ssyk, og han døde 26. mars 1959 i La Jolla i California.

BibliografiRediger

Philip Marlowe-serienRediger

  • The Big Sleep (1939)
Norsk tittel: Den lange søvnen
  • Farewell My Lovely (1940)
Norsk tittel: Farvel, min elskede
  • The High Window (1942)
Norsk tittel: Fallet
  • The Lady in the Lake (1943)
Norsk tittel: Kvinnen i sjøen
  • The Little Sister (1949)
Norsk tittel: Lillesøster
  • The Long Goodbye (1953)
Norsk tittel: Det lange farvel

NovellerRediger

  • «Blackmailers Don't Shoot» (1933)
  • «Smart-Aleck Kill» (1934)
  • «Finger Man» (1934)
  • «Killer in the Rain» (1935)
  • «Nevada Gas» (1935)
  • «Spanish Blood» (1935)
  • «Guns at Cyrano's» (1936)
  • «Goldfish» (1936)
  • «The Man Who Liked Dogs» (1936)
  • «Pickup on Noon Street» (1936; først publisert som «Noon Street Nemesis»)
  • «The Curtain» (1936)
  • «Try the Girl» (1937)
  • «Mandarin's Jade» (1937)
  • «The King in Yellow» (1938)
  • «Red Wind» (1938)
  • «Bay City Blues» (1938)
  • «Pearls Are a Nuisance» (1939)
  • «Trouble is My Business» (1939)
  • «I'll Be Waiting» (1939)
  • «The Bronze Door» (1939)
  • «No Crime in the Mountains» (1941)
  • «Professor Bingo's Snuff» (1951)
  • «The Pencil» (Utgitt posthumt i 1961; originaltittel «Marlowe Takes on the Syndicate»)
  • «English Summer» (Utgitt posthumt 1976)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118520059, besøkt 15. oktober 2015
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000019559, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b c The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 32613, besøkt 1. april 2021
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014
  6. ^ «Raymond Thornton Chandler». Columbia Encyclopedia. 
  7. ^ «Chapter One Raymond Chandler». The New York Times. 
  8. ^ Waterfordland
  9. ^ [Dast-Magazine]]: Kjell E. Genberg: Raymond Chandler: Nu kommer hans hårdkokta deckare ut på nytt, 2017, lest 24. juli 2018
  10. ^ Raymond Chandler Encyclopedia Britannica

Eksterne lenkerRediger