Torill Thorstad Hauger

norsk forfatter og billedkunstner
Torill Thorstad Hauger
Født22. november 1943[1]Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død4. juli 2014[2][1]Rediger på Wikidata (70 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, illustratør, barnebokforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[3]
Utmerkelser
6 oppføringer
Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris (1994), Doblougprisen (1991), Bokhandlerprisen (1984), Skolebibliotekarforeningens litteraturpris (1989), Prøysenprisen (1984)[4], Kulturdepartementets spesialpris (1991)Rediger på Wikidata
Sjangerbarne- og ungdomslitteratur
IMDbIMDb

Torill Thorstad Hauger (født 22. november 1943 i Vika i Oslo, død 4. juli 2014 samme sted[5]) var en norsk forfatter og billedkunstner.

Hauger var utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, og studerte etnologi, folkeminne og nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo

I perioden 197075 jobbet Hauger ved Oldsaksamlingen ved Historisk Museum i Oslo. Da arrangerte hun museets utstillinger om vikingtida, i tillegg til at hun drev med guiding av besøkende.

De fleste av bøkene hennes er for barn og ungdom, og har handling fra ulike historiske perioder, ofte fra vikingtiden. De fem bøkene Røvet av vikinger, Flukten fra vikingene, Sigurd Drakedreperen,Tord Illugesson og Ravnejenta foregår i det samme miljøet, men sett fra ulike vinkler. I de to første bøkene ligger synsvinkelen hos irske treller, i den tredje hos en jarlesønn og i Ravnejenta hos ei jente som har legende evner, og derfor lever utenfor samfunnet.

Filmen Sigurd Dragedreper fra 1989 bygger på romanen Sigurd Drakedreperen.

BibliografiRediger

  • Karl Eugen Olsen fra Vika (1976)
  • Røvet av vikinger (1978)
  • Flukten fra vikingene (1979)
  • Det kom et skip til Bjørgvin i 1349 (1980)
  • Trekk fra Oslos historie (1981)
  • Sigurd Drakedreperen (1982)
  • Krestiane Kristiania (1984)
  • I Dorotheas hus (1986)
  • Ravnejenta (1989)
  • Varulven og Iselin (1992)
  • Sagaen om Håkon og Kristin (1993)
  • Tarzan på loftet (1993)
  • Tord Illugesson (1995)
  • Den lange reisen:
  • Den store Chicagoreisen (1999)
  • Ulvebarna i Vikingdalen (2003)

PriserRediger

LitteraturRediger

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Herbjørg Wassmo
Vinner av Bokhandlerprisen
Neste mottaker:
Jo Benkow
Forrige mottaker:
Johannes Heggland
og Cecilie Løveid
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Kjell Erik Vindtorn

Neste mottaker:
Arnold Eidslott
og Øystein Lønn