Tor Ulven

norsk poet

Tor Ulven (født 14. november 1953, død 18. mai 1995) var en norsk forfatter og lyriker. Han var en av landets mest innflytelsesrike forfattere i 1980- og 1990-årene. Ulven tok sitt eget liv i 1995.

Tor Ulven
Født14. nov. 1953[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død18. mai 1995[1][2][4]Rediger på Wikidata (41 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker[2], forfatter, skribent[2], oversetterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[5]
Utmerkelser Doblougprisen (1995), Obstfelderprisen (1993), Gyldendals legat (1987)Rediger på Wikidata
Debuterte1980
Aktive år19801995

Ulven var svært mediesky, og ga bare ett intervju – til litteraturtidsskriftet Vagant i 1993. Intervjuet ble tatt opp på hans hjemsted i Årrundveien 9, der han hadde bodd hele livet. Tor Ulven hadde sin leilighet i annen etasje av familieiendommen.

Ulvens lyrikk, prosa og essays er preget av en tomhetsfølelse, dødsbevissthet og eksistensiell pessimisme kombinert med originale språklige bilder, utpenslet skrivemåte og en indre ambivalens.

BibliografiRediger

  • Dikt i samling (lyrikk) – 2013
  • Prosa i samling (prosa) – 2013
  • Samlede dikt (lyrikk) – 2000
  • Essays1997
  • Etterlatte dikt (lyrikk) – 1996
  • Stein og speil (kortprosa) – 1995
  • Vente og ikke se (historier) – 1994
  • Avløsning (roman) – 1993
  • Fortæring (prosastykker) – 1991
  • Nei, ikke det (historier) – 1990
  • Søppelsolen (lyrikk) – 1989
  • Gravgaver (prosa) – 1988
  • Det tålmodige (lyrikk) – 1987
  • Forsvinningspunkt (lyrikk) – 1981
  • Etter oss, tegn (lyrikk) – 1980
  • Skyggen av urfuglen (lyrikk) – 1977

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 165540, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Tor_Ulven[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som Tor Arvid Ulven, Find a Grave 21313795, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12200721p; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12200721p.

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Inger Elisabeth Hansen og
Erland Kiøsterud
Vinner av Gyldendals legat
delt med Hans Herbjørnsrud

Neste mottaker:
Liv Køltzow og
Øystein Lønn
Forrige mottaker:
Inger Elisabeth Hansen
og Tor Åge Bringsværd
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Kjell Askildsen

Neste mottaker:
Dag Solstad
og Wera Sæther
 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)