Kjell Askildsen

norsk forfatter

Kjell Askildsen (født 30. september 1929 i Mandal, død 23. september 2021[6]) var en norsk forfatter.

Kjell Askildsen
Askildsen kjell.jpg
Foto: Finn Ståle Felberg
Født30. sep. 1929[1][2][3]Rediger på Wikidata
MandalRediger på Wikidata
Død23. sep. 2021[4]Rediger på Wikidata (91 år)
Beskjeftigelse ForfatterRediger på Wikidata
Far Arne AskildsenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk[5]
Utmerkelser
SjangerNovelle, roman
DebutHeretter følger jeg deg helt hjem
Debuterte1953
Aktive år19532015
IMDbIMDb

Kjell Askildsen er kjent for sin kresne stil og regnes som en av de største novellister i den norske litteraturen.[7] Han ble lenge sett på som en «forfatternes forfatter», men fikk en større leserkrets etter utgivelsen av den prisbelønte Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten i 1983. Askildsens noveller er oversatt til en rekke språk. Han skrev også romaner hvor særlig romanen Omgivelser (1969) fremstår som et høydepunkt innenfor den modernistiske romantradisjonen i Norge. Sommeren 2006 kåret Dagbladet novellesamlingen Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske skjønnlitterære bok de siste 25 årene.[8]

StilRediger

Askildsen skapte en særegen stil innen den norske novelletradisjonen og fikk, etter utgivelsene på 1980-tallet, ry som en av de fremste norske forfatterne innen denne sjangeren.[9] I begynnelsen av forfatterskapet var det særlig Hemingway-skolen med sin karakteristiske, kjølige ordknapphet som inspirerte ham. Senere utviklet han seg gjennom den franske nyroman-tradisjonen. På 1980-tallet utviklet han sin særegne stil: ordknapp, nøktern og urovekkende med de store livsspørsmål som tema.[10]

Thomas F's siste nedtegnelser til almenhetenRediger

Novellesamlingen fra 1983, Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten, er prisbelønt og sentral i forfatterskapet. Boken består av to noveller hvorav den ene, Thomas F…, er en syklus med underavdelinger. Den omhandler en folkesky oldings liv og betraktninger og er på grunn av sitt menneskesyn blitt sammenlignet med Beckett. Askildsen selv benektet imidlertid at Beckett eller Franz Kafka, to forfattere han selv har oversatt, var direkte kilder til verket. Han uttalte at «emnet har vært mennesket som nærmer seg et eksistensielt nullpunkt.»[11] Det er et pessimistisk menneskesyn fritt for metafysiske spekulasjoner. Den andre novellen i samlingen, Carl Lange, er annerledes. Her er det en tilsynelatende uskyldig mann som blir anklaget for en overtredelse hvor etterforskningen etter hvert får alvorlige følger for ham. Novellen kretser rundt det totalitæres ødeleggelse av individets identitet og er blitt sett i sammenheng med Dostovjeskis Forbrytelse og straff, Kafkas Prosessen og løkscenen i Peer Gynt.[10]

PolitikkRediger

Askildsen sognet til norsk venstreside. Alt i gymnasdagene begynte han å kalle seg kommunist.[12] Han var aktiv medlem av AKP(m-l) fra 1970-årene til midten av 1980-tallet.[13]

Familie og bakgrunnRediger

Kjell Askildsen var sønn av lensmann og politiker Arne Askildsen (1898-1982). I sine yngre år drev han Furuholmen kafe ved Langdalstjønna i Vestre Moland og arbeidet som fabrikkarbeider, bryggesjauer. i Forlagssentralen, i Oslo Lysverker, i Kunstnerforbundet og som daglig leder i Norsk Forfattersentrum.[14]

BibliografiRediger

  • 1953Heretter følger jeg deg helt hjem – Noveller
  • 1955Herr Leonard Leonard – Roman
  • 1957Davids bror – Roman
  • 1966Kulisser – Noveller
  • 1969Omgivelser – Roman (filmatisert i 1973 som Maria Marusjka)
  • 1974Kjære, kjære Oluf – Roman
  • 1976Hverdag – Roman
  • 1982Ingenting for ingenting – Noveller
  • 1983Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten – Noveller
  • 1987En plutselig frigjørende tanke – Noveller
  • 1991Et stort øde landskap – Noveller
  • 1994Alt som før. Kjell Askildsen i utvalg – Noveller (15 noveller pluss romanen Omgivelser)
  • 1996Hundene i Tessaloniki – Noveller
  • 1999Samlede noveller – Noveller
  • 2005Alt som før – Noveller i utvalg (34 noveller)
  • 2015Vennskapets pris – Noveller

LitteraturRediger

Priser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, «Askildsen, Kjell», verkets språk tsjekkisk, NKC-identifikator ola2002149893, besøkt 24. september 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Kjell_Askildsen[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id askildsen-kjell, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ VG, «Kjell Askildsen er død», forfatternavn Camilla Norli, utgitt 24. september 2021, besøkt 24. september 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Kjell Askildsen». Autorités BnF (flere språk). Besøkt 24. september 2021. 
  6. ^ Camilla Norli (24. september 2021). «Kjell Askildsen er død» (norsk). VG. Besøkt 24. september 2021. 
  7. ^ «Kritikersalong: Ny trend i nordisk novellekunst?» på Norsk kritikerlags nettsider 28. september 2011
  8. ^ Per Thomas Andersen: En gammel manns ensomme liv Artikkel i Dagbladet 5. august 2006
  9. ^ Øystein Rottem: «Raffinert, polert, uten sprekker», anmeldelse av Hundene i Tessaloniki i Dagbladet 15. november 1996
  10. ^ a b Per Thomas Andersen: «Derfor er Kjell Askildsen nummer én» i Dagbladet 6. august 2006
  11. ^ André Savik (16. mars 1984). «– Holdninger, ingen løsninger». Aftenposten. s. 7. 
  12. ^ «Kjell Askilsen» i Norsk biografisk leksikon (Besøkt 1. oktober 2021)
  13. ^ Halvor Fjermeros: «I hjertet», Klassekampen 1. oktober 2021, side 17
  14. ^ Espen Haavardsholm: Til minne om Kjell Askildsen (1929-2021) - Bokmagasinet/Klassekampen 2. oktober 2021

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Åge Rønning
Vinner av Kritikerprisen
Neste mottaker:
Jan Kjærstad
Forrige mottaker:
Carl Fredrik Engelstad
Vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris
Neste mottaker:
Richard Herrmann
Forrige mottaker:
Erling Kittelsen
Vinner av Aschehougprisen
Neste mottaker:
Eldrid Lunden
Forrige mottaker:
Paal-Helge Haugen
Vinner av Kritikerprisen
Neste mottaker:
Dag Solstad
Forrige mottaker:
Inger Elisabeth Hansen
og Tor Åge Bringsværd
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Tor Ulven

Neste mottaker:
Dag Solstad
og Wera Sæther
Forrige mottaker:
Per Petterson
Vinner av Oktoberprisen
Neste mottaker:
Torgeir Rebolledo Pedersen