Oscar for beste internasjonale film

Oscar for beste fremmedspråklige film (engelsk: Academy Award for Best Foreign Language Film), utenfor USA ofte omtalt som Oscar for beste ikke-engelskspråklige film, gis til en ikke-engelskspråklig film produsert utenfor USA. Filmen skal ha hatt premiere i hjemlandet i perioden oktober til september året før Oscarutdelingen. Filmen behøver ikke ha vært vist på amerikansk kino for å bli nominert. Hvert land kan sende inn én film av spillefilmslengde til nominering. Academy of Motion Picture Arts and Sciences velger på bakgrunn av disse, fem filmer til en oscarnominasjon, og den beste filmen kåres med en oscarstatuett, som filmens regissør mottar på vegne av filmmannskapet.

Oscar for beste fremmedspråklige film
Academy Award for Best International Feature Film
UtdelerAcademy of Motion Picture Arts and Sciences
Innstiftet1957
NasjonalitetUSA
NettstedOffisielt nettsted (engelsk)
Asghar Farhadi har vunnet prisen to ganger.

Utenlandske (ikke-engelskspråklige) filmer er blitt hedret med en Oscar siden 1947. Det første tre år som en spesialpris (Special Foreign Language Award) og mellom 1950 og 1955 som en æres-oscar for fremmedspråklige filmer (Honory Foreign Language Film Award). Prisen har hatt sitt nåværende navn siden 1956, hvor Oscar for beste fremmedspråklige film ble en selvstendig kategori. Akkurat som i de andre kategoriene, er det fem nominerte filmer hvert år.

Oscar er den eneste internasjonale prisen. Prisen har sine europeiske motpoler i Gullpalmen (Cannes), Gullbjørnen (Berlin) og Gulløven (Venezia).

Norske nominerte rediger

Norge har vært nominert til prisen fem ganger uten å vinne. Første gang i 1958 for Ni liv, deretter for Veiviseren i 1988, Søndagsengler i 1997, Elling i 2002 og Kon-Tiki i 2013.[1]

Liste over vinnere rediger

2020-tallet rediger

2010-tallet rediger

2000-tallet rediger

1990-tallet rediger

1980-tallet rediger

1970-tallet rediger

1960-tallet rediger

1950-tallet rediger

1940-tallet rediger

Landene med flest Oscar-statuetter rediger

Listen viser land som har vært representert med minst to vinnerfilmer i kategorien. (per 2018)

Referanser rediger

  1. ^ Holgersen, Jon Dagsland; Keilhau, Lars (10. januar 2013). ««Kon-Tiki» er Oscar-nominert». Aftenposten. 

Eksterne lenker rediger