Bertrand Blier

Bertrand Blier (født 14. mars 1939 i Boulogne-Billancourt) er en fransk filmregissør og forfatter. Han er sønn av skuespilleren Bernard Blier, som har medvirket i flere av hans filmer.[6]

Bertrand Blier
Blier.jpg
Født14. mars 1939[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (82 år)
Boulogne-BillancourtRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør[5], manusforfatter, skribent, filmskuespillerRediger på Wikidata
Ektefelle Farida RahouadjRediger på Wikidata
Far Bernard BlierRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata

Blier begynte sin regissørkarriere på 1960-tallet med filmer som kjennetegnes av en ironi og sort humor som avvek fra den nye bølgen som dominerte fransk film på den tiden. Hans store gjennombrudd var filmen Les Valseuses (1974) etter sin egen roman, som også startet karrierene til skuespillerne Gérard Depardieu og Patrick Dewaere. Blier fortsatte samarbeidet med førstnevnte i Vil du elske min kone?, som vant Oscar for beste utenlandske film, og Aftenantrekk.

Han har skrevet flere romaner hvorav noen har blitt filmatisert av ham selv.

UtmerkelserRediger

I tillegg til Oscar for beste fremmdspårklige film har Blier har vunnet fire Césars, tre for beste manus og en for beste regi.

BibliografiRediger

  • Les Valseuses (1972)
  • Beau-père (1981)
  • Les Côtelettes (1997)
  • Existe en blanc (1998)
  • Pensées, répliques et anecdotes (2001)
  • Désolé pour la moquette... (2010)

Filmografi i utvalgRediger

  • 1967 : Si j'étais un espion
  • 1974 : Les Valseuses
  • 1976 : Calmos
  • 1977 : Vil du elske min kone?
  • 1979 : Buffet froid
  • 1981 : Kan du elske?
  • 1983 : Er det min - eller din - kone?
  • 1983 : Notre histoire
  • 1986 : Aftenantrekk
  • 1989 : Trop belle pour toi!
  • 1991 : Livet er vakkert!
  • 1993 : Un, deux, trois, soleil
  • 1995 : Mine menn
  • 2000 : Les Acteurs

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000020518, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID blierb[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6bk28g4, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 24. februar 2016. 

Eksterne lenkerRediger