Paweł Pawlikowski

polsk filmregissør

Paweł Aleksander Pawlikowski (født 15. september 1957 i Warszawa i Polen) er en polsk filmregissør og manusforfatter.

Paweł Pawlikowski
Pawel Pawlikowski (cropped).jpg
Født15. september 1957[1][2]Rediger på Wikidata (63 år)
Warszawa[3]Rediger på Wikidata
Ektefelle Małgorzata BelaRediger på Wikidata
Utdannet ved University of OxfordRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør
Nasjonalitet Polen, StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser
10 oppføringer
Beste regissør under festspillene i Cannes (2018), European Film Award Special Mention (1992)[4], Den europeiske filmprisen for beste film (2014)[5], Den europeiske filmprisen for beste regissør (2014)[5], Den europeiske filmprisen for beste manus (2014)[5], European Film Award – People's Choice Award for Best European Film (2014)[5], Den europeiske filmprisen for beste film (2018)[6], Den europeiske filmprisen for beste regissør (2018)[6], Den europeiske filmprisen for beste manus (2018)[6], European Film Award – People's Choice Award for Best European Film (2019)[7]Rediger på Wikidata

Hans film Ida vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 2015.[8] I 2018 vant han prisen for beste regi for filmen Cold War under Filmfestivalen i Cannes.[9][10] I 2018 fikk han European Film Award i kategorien beste europeiske regissør og i kategorien beste europeiske manusforfatter. Filmen Cold War vant prisen i kategorien beste europeiske film.[11][12]

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1998: The Stringer
  • 2000: Last Resort
  • 2004: My Summer of Love
  • 2013: Ida
  • 2018: Cold War (Zimna wojna)

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Pawel Pawlikowski, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Pawel-Pawlikowski, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 137286813, besøkt 15. oktober 2015
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 20. desember 2014
  4. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 8. desember 2019
  5. ^ a b c d arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 25. januar 2020
  6. ^ a b c arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 25. februar 2020
  7. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 28. februar 2020
  8. ^ Winners & Nominees 2015; Oscars offisielle nettsted
  9. ^ (en) Paweł Pawlikowski Wins Best Director At Cannes 2018; Culture.pl
  10. ^ «Den riktige filmen vant Gullpalmen». Dagsavisen (norsk). 20. mai 2018. Besøkt 25. mai 2018. 
  11. ^ «Cold War» årets beste europeiske film[død lenke] www.cine.no, 16. desember 2018
  12. ^ «Dette er årets beste europeiske film». Dagsavisen (norsk). 15. desember 2018. Besøkt 18. desember 2018. 

Eksterne lenkerRediger