Liste over ordførere i Bodø

Wikimedia-listeartikkel
Ordfører i Bodø
Ida Maria Pinnerød
Sittende
Ida Maria Pinnerød

siden 2015
Første
embedsholder
Severin Frederich Holmer
1839

Ordførere i Bodø er en liste over Bodøs ordførere. Denne listen omhandler de som har vært ordførere i kommunen siden starten av formannskapslovene, for lister over de tidligere kommunene som senere har blitt slått sammen med Bodø, se bunnen av listen.

Etter at byformannskapsloven ble vedtatt skulle det første valget til bystyre og formannskap være gjennomført innen mars 1837. I Bodø kunne valget derimot ikke gjennomføres, ettersom bare 15 av byens 250 innbyggere hadde stemmerett, og loven krevde at kommunestyret skulle bestå av 16 representanter.[1] Det ble derfor vedtatt i kongelig resulusjon 9. januar 1938 at Bodø bare trengte å velge et bystyre på 9 representanter og et formannskap på tre.[2] Severin Frederich Holmer, Melchior Koch og kjøpmann Wollf møtte som de tre medlemmene til Bodøs første formannskapsmøte i 29. oktober 1839. Holmer ble da valg til ordfører, mens Koch ble viseordfører.[3]

OrdførereRediger

Årstall Bilde Ordfører Merknader
183941 Toller Severin Frederich Holmer fram til 23. desember
1842   Kjøpmann Melchior Koch
1843   Tollbetjent Mads Mortensen
1844   Distriktslege Johan Tønnessen fram til 3. november
184445   Tollbetjent Mads Mortensen fra 3. november
1846   Prokurator Jakob Lorentz Bar Tohrsen fram til 6. juni
184647   Apoteker Joachim Andreas Koht fram til 12. oktober
184750   Prokurator Jakob Lorentz Bar Tohrsen fram til 14. februar
1850 Toller Severin Frederich Holmer
1851   Kjøpmann Melchior Koch
1852   Snekkermester Berent Pettersen
1853   Apoteker Lorentz Wittrup Lied
1854   Distriktslege Stig Othard Arntzen
1855   Kjøpmann Jens Width
1856   Toller Ole M. Groth
1857   Distriktslege Stig Othard Arntzen
1858   Kjøpmann Jens Cornelius Koch
1859   Toller Ole M. Groth
1860   Kjøpmann Jens Cornelius Koch
1861   Kjøpmann Vilhelm Bernhard Jentoft
1862 100px Kjøpmann Carl Jakhelln
1863 Kjøpmann Hans H. Koch
1864   Distriktslege Stig Othard Arntzen
1865   Toller Ole M. Groth
1866 Kjøpmann Christian Albrigt Jakhelln
1867   Toller Ole M. Groth
1868 Kjøpmann Christian Albrigt Jakhelln fra 13. februar
186970   Kjøpmann Jens Cornelius Koch
1871 Kjøpmann Carl Jakhelln sykepermisjon fra 13. februar
1871   Kjøpmann Vilhelm Bernhard Jentoft
1872   Toller Ole M. Groth død 23. juni 1872
187275   Overrettssakfører Christian H. Mathiesen
18751877   Overrettssakfører Rasmus Theisen
1878   Kjøpmann Jens Cornelius Koch
1879   Overrettssakfører Rasmus Theisen
1880   Kjøpmann Jens Cornelius Koch
18811882   Tollinspektør Reinholdt Gram Breien
1883   Kjøpmann Otto Koch
1884   Tollinspektør Reinholdt Gram Breien
1885   Kjøpmann Otto Koch
1886   Skredder Jakob Hansen
1887   Kjøpmann Jacob Olsen Vig fram til august
18871889   Overrettssakfører Rasmus Schjølberg
1890   Skolebestyrer Thor Grøner
1891 Kjøpmann Christian Albrigt Jakhelln
1892   Overrettssakfører Rasmus Schjølberg
1893   Kjøpmann Otto Koch
1894   Overrettssakfører Rasmus Schjølberg
1895   Kjøpmann Otto Koch fram til 17. april
1895   Rektor Bertrand Gundersen
1896   Overrettssakfører Rasmus Schjølberg
1897   Rektor Bertrand Gundersen
1898   Overrettssakfører Rasmus Schjølberg
18991900   Kjøpmann Christian Jakhelln
1901   Advokat Haakon Evjenth fram til 1. august
1902   Kjøpmann Christian Jakhelln
1903   Overrettssakfører Rasmus Schjølberg fram til 12. september
19021904   Redaktør Oskar Thue
Årstall Ordfører Varaordfører Merknader
Bilde Navn Parti Navn Parti
19051907   Ekspeditør Arnt Angell Kjøpmann Christian Jakhelln [4]
19081910   Kjøpmann Christian Jakhelln
19111912   Banksjef Johan Lund Bankdirektør Martin Christoffersen
1913   Bankdirektør Martin Christoffersen
19141915   Lærer Ole Kristian Pedersen Bakken
1916   Advokat Haakon Evjenth
1917   Kjøpmann Christian Jakhelln
1918   Lærer Ole Kristian Pedersen Bakken
19191922   Kjøpmann Christian Jakhelln
19231925   Apoteker Ove Christian O. Owe
19261928   Advokat Haakon Evjenth
19291931 Statsadvokat Johs. Høyer Høyre Boktrykker Gerhard Hjelbak
19321934 Kjøpmann Haakon Koch Høyre Ole Tobias Grønlie Venstre
19351937 Kjøpmann Magnus Fische Høyre
19381940 Kjøpmann Haakon Koch Høyre
194143 Kontrollveterinær Peder Johannes Seglem Nasjonal Samling Lærer Hans Kristensen Nasjonal Samling Innsatt av innenriksdepartementet
194345 Lærer Hans Kristensen Nasjonal Samling Innsatt av innenriksdepartementet
1945 Kjøpmann Haakon Koch Høyre Gjeninnsatt
194648 Ingeniør Leif Aune fram til 8. juni
194849 Bankbestyrer Morten Olsen
195061 Bestyrer Birger Hals Arbeiderpartiet
196267 Bankfullmektig Olav Hagen Arbeiderpartiet
196869 Birger Hals Arbeiderpartiet
197071 Henry Forsaa Arbeiderpartiet
197275 Bankfullmektig Olav Hagen Arbeiderpartiet Nanny Rist Arbeiderpartiet
197678 Gunhild Støver Høyre Fritz Nystad Kristelig Folkeparti
197883 Roar Nøstvik Høyre
1984-1987 Per Pettersen Arbeiderpartiet
1987-1991
1991-1995
1995-1999   Oddleif Olavsen Høyre Oddbjørn Hansen Kristelig Folkeparti
1999-2003   Odd-Tore Fygle Arbeiderpartiet Britt Solvik Arbeiderpartiet Samarbeid Ap, SV og Sp
2003-2007 Kirsten Hasvoll Sosialistisk Venstreparti Samarbeid Ap, SV, Krf og Sp
2007–2011
2011-2015   Ole-Henrik Hjartøy Høyre Tom Cato Karlsen Allan Ellingsen fra 30.10.14 Fremskrittspartiet Samarbeid H, Frp, V,Krf og Sp
2015-   Ida Maria Pinnerød Arbeiderpartiet Synne Høyforsslett Bjørbæk Rødt Samarbeid Ap, MDG, SV, Rødt og Sp

ReferanserRediger

  1. ^ Bodø bys historie, s. 125
  2. ^ Bodø bys historie, s. 130
  3. ^ Bodø bys historie, s. 127
  4. ^ Ofotens Tidende 1907.01.07. Norge;Nordland;;Narvik;;;;. 19070107.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

LitteraturRediger