Åpne hovedmenyen

Liste over stavkirker i Norge

Wikimedia-listeartikkel
(Omdirigert fra Liste over stavkirker)
Heddal stavkirke
Foto: J. P. Fagerback, 2005
Johannes Flintoe (1828): Heddal stavkirke.

En stavkirke er en kirke bygget av tre med en bærende konstruksjon av staver (stolper) som står på liggende sviller eller syllstokker og bærer stavlegjer. De konstruktive leddene i veggen danner rammer med en utfylling av stående planker eller tiler. Stavene har gitt navn til kirketypen. Nå regnes stavkirkene for å være blant de viktigste representanter for europeisk middelalderarkitektur i tre og er representert ved Urnes stavkirkeUNESCOs liste over verdensarven.

Listen inneholder 28 bevarte stavkirker. I tillegg vises det til Fantoft stavkirke som er en rekonstruksjon av den nedbrente kirke, Vang kirke som i dag befinner seg i Polen og to av de kirkene som ble bygget på 1600-tallet med inspirasjon fra stavkirkene, Fåvang og Vågå. I tillegg finnes flere kopier og miniatyrer som ikke medtas i denne listen. Uvdal kirke fra 1893 er bygget i dragestil og andre stilelementer, men er ikke med på listen.


Utbredelse og tapte stavkirkerRediger

I middelalderen var det antakelig over 1000 stavkirker i Norge, men de fleste forsvant i perioden 13501650, trolig som følge av endrede behov etter Svartedauen og reformasjonen.[1] I 1650 var det rundt 270 stavkirker igjen i Norge, og i neste hundreårsperiode forsvant 136 av disse. Omkring 1800 sto det fortsatt 95 stavkirker, mens over 200 tidligere stavkirker fortsatt var kjent med navn eller i skriftlige kilder (i følge Lorentz Dietrichson). Fra 1850 til 1885 falt 32 stavkirker, men siden den gang har bare Fantoft stavkirke gått tapt.[2]

Noen stavkirker ble etter reformasjonen utvidet eller ombygget med laftekonstruksjon. For eksempel ble Flesberg stavkirke utvidet til korskirke med korsarmene i laftet tømmer, mens i Rømskog kirke ble skipet bygget med stavkonstruksjon erstattet av et skip i laftet tømmer.[3] Også Hol gamle kirke var opprinnelig i stavverk, men ble ombygget eller utvidet inntil det var lite spor av stavbygningen igjen. Vågå kirke omtales til dels som stavkirke, men er resultat av omfattende ombygging med gjenbruk av materialer fra den nedrevne stavkirken.

De eksisterende stavkirkene er konsentrert om de øvre dalstrøkene på Østlandet (Gudbrandsdalen, Numedal, Hallingdal, Valdres og Telemark) og de indre fjordstrøkene på Vestlandet. Unntak er særlig de to stavkirkene som er flyttet til Bergen og Oslo, og Grip stavkirke som ligger på en fraflyttet øy i havet.[4] Et kart over de 322 stavkirkene som var kjent i 1800 viser at det fantes mest stavkirker i de tynnest befolkede områdene, mens det er mest steinkirker i byene, på flatbygdene (Østlandet og Trøndelag), langs kysten og i de største kirkesogn i fjordene på Vestlandet. Det var mest stavkirker i fjelldalene og skogsbygdene, og i fiskevær på øyene og mindre fjordarmer. Der soknekirkene var i stein, kunne annekset være stavkirke.[2] For eksempel er hovedkirken i Aurland (Vangen kirke) i stein, mens det er stavkirke i Undredal og det var trolig stavkirke i Flåm.

Bevarte stavkirkerRediger

BuskerudRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Flesberg   Flesberg Etter 1111 Menighetskirke
Gol   Gol, nå på Norsk folkemuseum, Oslo Etter 1216 Museumskirke
Nore   Nore_og_Uvdal Etter 1166–67
Rollag Rollag Før 1482 Menighetskirke
Torpo   Ål Etter 1192
Uvdal   Nore og Uvdal Etter 1168

HordalandRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Røldal   Odda 1200-tallet Menighetskirke
  • Dessuten Fortun på Fantoft ved Bergen; brent, gjenoppbygd som en kopi og ikke på den offisielle listen.

Møre og RomsdalRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Grip   Kristiansund 1450-1500
Kvernes   Averøy 1350-1400
Rødven   Rauma ca. 1200

OpplandRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Garmo   Lom, nå på Maihaugen 1157/58 Museumskirke
Hedalen   Sør-Aurdal 1150-1200 Menighetskirke
Hegge   Øystre Slidre Etter 1216 Menighetskirke
Høre   Vang 1180 Menighetskirke
Lom   Lom 1150-1200 Menighetskirke
Lomen   Vestre Slidre Treverk fra 1179
Reinli   Sør-Aurdal Etter 1326 Menighetskirke
Ringebu   Ringebu 1220 Menighetskirke
Øye   Vang Ca. 1200 Menighetskirke

I tillegg har man:

Sogn og FjordaneRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Borgund   Lærdal 11501200 museumskirke
Hopperstad   Vik ca. 1130 museumskirke
Kaupanger   Sogndal ca. 1190 menighetskirke
Undredal   Aurland 1147 menighetskirke
Urnes   Luster 1130 museumskirke

TelemarkRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Eidsborg   Tokke 1200-tallet menighetskirke
Heddal   Notodden 1200-tallet brukskirke

TrøndelagRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Haltdalen   Holtålen; nå på Trøndelag Folkemuseum i Trondheim 1170 museumskirke

VestfoldRediger

Kirke Bilde Kommune Byggeår Funksjon
Høyjord   Sandefjord kanskje 1275 menighetskirke

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Mattes, Julia (2011). Die nordischen Stabkirchen. Stuttgart. 
  2. ^ a b Anker, Peter (1997): Stavkirkene: deres egenart og historie. Cappelens kunstfaglige bibliotek. Oslo: Cappelen.
  3. ^ Sigrid Marie Christie, Håkon Christie: Rømskog kirke, i Norges kirker, lest 24. august 2014.
  4. ^ Ahrens, Claus (1994): Gol stavkyrkje og dei gamle trekyrkjene.