Liste over Færøyenes lagtingsformenn

Wikimedia-listeartikkel

Liste over Færøyenes lagtingsformenn viser lederne av arbeidet i LagtingetFærøyene siden 1924. Lagtingsformannen velges blant Lagtingets medlemmer for inntil fire år av gangen.

Bjørt Samuelsen ble valgt til lagtingsformann i desember 2022. Hun har, slik det også har vært vanlig, lang erfaring fra lagtingsarbeidet.
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Frem til Lagtinget ble oppløst i 1816 ble møtene ledet av lagmannen. Etter at Lagtinget ble gjenopprettet i 1852, var det amtmannen på Færøyene, kongens embedsmann, som fikk denne oppgaven. Amtmannen mistet sitt sete i Lagtinget ved en lovendring i 1923, og Lagtinget fikk tilbake retten til å velge sin egen formann.

Siden 1924 har det vært i alt 22 lagtingsformenn, og mange av dem har sittet i flere perioder. Jákup Øregaard, som satt i tre perioder, er også den lengst sittende lagtingsformannen med sine 17 år i vervet.

Den yngste var Edward Mitens, som var 38 år gammel da han ble valgt første gang i 1928, mens den eldste var Jógvan á Lakjuni, som var 66 år gammel i 2019. Marita Petersen ble den første kvinnen i vervet i 1994.

Den yrkesvise fordelingen har vært åtte lærere, tre skipsredere eller fiskeindustrialister, tre regnskapsførere eller revisorer, to sysselmenn, to journalister, én kjøpmann, én banksjef, én sakfører, én forsikringsagent, én fysioterapeut og én arbeidsformann på et skipsverft.

Flest lagtingsformenn har kommet fra landsdelene Eysturoy, Suðuroy og Suðurstreymoy, og ingen fra Vágar.

Periode Navn[1] Parti Landsdel Stilling Levetid
1924–1928 Oliver Effersøe Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1863–1933
1928–1930 Edward Mitens Sjálvstýrisflokkurin Suðuroy Sakfører 1889–1973
1930–1932 Oliver Effersøe Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1863–1933
1932–1936 Johan Poulsen Sambandsflokkurin Eysturoy Lærer 1890–1980
1936–1938 Edward Mitens Sjálvstýrisflokkurin Suðuroy Sakfører 1889–1973
1938–1940 Johan Poulsen Sambandsflokkurin Eysturoy Lærer 1890–1980
1940–1943 Johan H. Danbjørg Javnaðarflokkurin Suðuroy Lærer 1896–1968
1943–1945 Thorstein Petersen Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Banksjef 1899–1960
1945 Kristian Djurhuus Sambandsflokkurin Suðuroy Sysselmann 1895–1984
1945–1946 Thorstein Petersen Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Banksjef 1899–1960
1946–1950 Jákup Øregaard Javnaðarflokkurin Eysturoy Kjøpmann 1906–1980
1950 Thorstein Petersen Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Banksjef 1899–1960
1950–1951 Hákun Djurhuus Fólkaflokkurin Norðoyar Lærer 1908–1987
1951–1958 Johan Poulsen Sambandsflokkurin Eysturoy Lærer 1890–1980
1958–1963 Jákup Øregaard Javnaðarflokkurin Eysturoy Kjøpmann 1906–1980
1963–1966 Sámal Petersen Sjálvstýrisflokkurin Norðoyar Lærer 1904–1976
1966–1978 Jákup Øregaard Javnaðarflokkurin Eysturoy Kjøpmann 1906–1980
1978–1979 Agnar Nielsen Sambandsflokkurin Norðurstreymoy Skipsreder 1928–2020
1979–1980 Hilmar Bech Javnaðarflokkurin Suðuroy Lærer 1933–2016
1980–1984 Jógvan Sundstein Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Revisor 1933–
1984–1987 Jacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Suðurstreymoy Forsikringsagent 1933–2018
1987–1988 Hergeir Nielsen Tjóðveldisflokkurin Suðuroy Lærer 1949–
1988–1989 Jógvan Sundstein Fólkaflokkurin Suðurstreymoy Revisor 1933–
1989 Hergeir Nielsen Tjóðveldisflokkurin Suðuroy Lærer 1949–
1989–1990 Agnar Nielsen Sambandsflokkurin Norðurstreymoy Skipsreder 1928–2020
1990–1991 Jørgen Thomsen Javnaðarflokkurin Eysturoy Arbeidsformann 1927–1995
1991–1993 Anfinn Kallsberg Fólkaflokkurin Norðoyar Regnskapsfører 1947–
1993–1994 Lasse Klein Sjálvstýrisflokkurin Eysturoy Regnskapsfører 1950–
1994 Jógvan I. Olsen Sambandsflokkurin Eysturoy Skipsreder 1930–
1994–1995 Marita Petersen Javnaðarflokkurin Suðurstreymoy Lærer 1940–2001
1995–1998 Jógvan I. Olsen Sambandsflokkurin Eysturoy Skipsreder 1930–
1998–2002 Finnbogi Ísakson Tjóðveldisflokkurin Suðurstreymoy Journalist 1943–2005
2002–2008 Edmund Joensen Sambandsflokkurin Eysturoy Skipsreder 1944–
2008–2011 Hergeir Nielsen Tjóðveldi Suðuroy Lærer 1949–
2011–2015 Jógvan á Lakjuni Fólkaflokkurin Eysturoy Lærer 1952–
2015–2019 Páll á Reynatúgvu Tjóðveldi Sandoy Fysioterapeut 1967–
2019–2022 Jógvan á Lakjuni Fólkaflokkurin Eysturoy Lærer 1952–
2022– Bjørt Samuelsen Tjóðveldi Suðurstreymoy Journalist 1965–

ReferanserRediger

  1. ^ Løgtingið 150 – Hátíðarrit, bind 2 (2002), s. 376–379. (PDF Arkivert 27. september 2006 hos Wayback Machine.)