Åpne hovedmenyen

Liste over politiske partier på Færøyene

Wikimedia-listeartikkel
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Politiske partier på Færøyene har vært viktige faktorer i færøysk politikk siden begynnelsen av forrige århundre, med stiftelsene av Sambandsflokkurin og Sjálvstýrisflokkurin i henholdsvis 1906 og 1909. Deretter fulgte Javnaðarflokkurin i 1926, Fólkaflokkurin i 1940, Tjóðveldisflokkurin i 1948, Miðflokkurin i 1992, og sist Framsókn i 2011.

Partienes valgbokstaver er oppført i et register, og har ikke noe å gjøre med partienes egne forkortelser. Valgbokstaver kan gå videre til et nyopprettet parti om det gamle partiet har vært nedlagt over et lengre tidsrom.

Nåværende partierRediger

Navn Norsk oversettelse Formann Orientering Lagtinget Stiftet Partibokstav
Fólkaflokkurin Folkepartiet Niclasen, JørgenJørgen Niclasen Konservativt, separatistisk
6 / 33
1940 A
Framsókn Fremskritt Michelsen, PoulPoul Michelsen Liberalt, separatistisk
2 / 33
2011 F
Javnaðarflokkurin Likhetspartiet Johannesen, Aksel V.Aksel V. Johannesen Sosialdemokratisk, unionistisk
8 / 33
1926 C
Miðflokkurin Senterpartiet Rana, Jenis avJenis av Rana Kristenkonservativt, separatistisk
2 / 33
1992 H
Sambandsflokkurin Sambandspartiet Johannesen, Kaj LeoKaj Leo Johannesen Konservativt, unionistisk
6 / 33
1906 B
Sjálvstýri Selvstyre Skorheim, JógvanJógvan Skorheim Sosialliberalt, separatistisk
2 / 33
1906 D
Tjóðveldi Republikk Hoydal, HøgniHøgni Hoydal Sosialistisk, separatistisk
7 / 33
1948 E

Tidligere partierRediger

Navn Norsk oversettelse Orientering Eksisterte Partibokstav
Den røde 1. maj-gruppe Den røde 1. mai-gruppe Sosialisme 1980
Framsóknarflokkurin Fremskrittspartiet Sosialisme, separatisme 1986–1988 L
Frælsisfylkingin Frihetsfylkingen Separatisme 1994 M
Kommunistiski Flokkur Føroya Færøyenes kommunistiske parti Kommunisme 1975–1981
Hin Føroyski Flokkurin Det færøyske partiet Unionisme 1994–? O
Hin stuttligi flokkurin Det morsomme partiet 2004 K
Kristiligi Fólkaflokkurin, Føroya
Framburðs- og Fiskivinnuflokkur
Kristelig folkeparti, Færøyenes
fremskritts- og fiskeriparti
Kristendemokrati, separatisme 1954–2000 F
Loysingarflokkurin Separatistpartiet Separatisme 1932–1940 J
Miðnámsflokkurin Gymnasiastpartiet 2007–2008 L
Oyggjaframi (m-l) Øyenes fremme Marxisme 1962–1984
Sosialistiski Loysingarflokkurin Sosialistisk separatistparti Sosialisme, separatisme 1990–1993 N
Verkamannafylkingin Arbeiderfylkingen Sosialdemokrati, unionisme 1994–1998 H
Vinnuflokkurin Næringspartiet Konservatisme, separatisme 1935–1939 I

Se ogsåRediger