Linn Ullmann

norsk forfatter og journalist

Linn Ullmann (født 1966) er en norsk forfatter og journalist.

Linn Ullmann
Født9. aug. 1966[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (57 år)
Oslo[5]
BeskjeftigelseSkuespiller, skribent, journalist, litteraturkritiker
Utdannet vedNew York University
The Juilliard School
EktefelleNiels Fredrik Dahl
FarIngmar Bergman[6]
MorLiv Ullmann[6]
Søsken
7 oppføringer
Daniel Bergman
Mats Bergman
Jan Bergman
Eva Bergman
Anna Bergman
Lena Bergman
Maria von Rosen
BarnHalfdan Ullmann Tøndel
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk,[7][8] engelsk
UtmerkelserAmalie Skram-prisen (2007)
Den norske leserprisen
Gullpennen
Doblougprisen (2017)[9]
Lytternes romanpris (2015)
Nettstedhttps://linnullmann.no
IMDbIMDb

Forfatterskap

rediger

Hun er utdannet ved New York University der hun studerte engelsk litteratur. Da hun debuterte med romanen Før du sovner i 1998, var hun allerede etablert som kritiker og kulturjournalist i Norge. Hennes andre roman Når jeg er hos deg ble utgitt i 2001, fulgt opp av romanen Nåde i 2002 . For Nåde ble Linn Ullmann tildelt Den norske leserprisen, boken ble også kåret til en av årets ti beste romaner av danske Weekendavisen.[10] I 2007 ble Nåde nominert til The Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia, og i mars 2007 hadde Riksteatret premiere på den dramatiserte versjonen av romanen.[11]

Linn Ullmanns fjerde roman Et velsignet barn utkom høsten 2005, og ble nominert til Brageprisen.[12] Et velsignet barn ble kåret til beste oversatte roman i avisa The Independent i 2008,[13][14] og året etter ble romanen nominert til The Independent Foreign Fiction Prize[13] og til irske International IMPAC Dublin Literary Award. I 2007 mottok hun Amalie Skram-prisen for sitt forfatterskap. Alle Linn Ullmanns romaner er utgitt i store deler av Europa og i USA.[15][16] 24. november 2011 utkom Linn Ullmanns femte roman Det dyrebare.

Annet kunstnerisk

rediger

I 2009 var Linn Ullmann med på å stifte kunstnersenteret Bergmangårdarna på Fårö,[17] hvor hun også var kunstnerisk leder i oppstartsfasen.[18] Linn Ullmann arbeider som journalist og kommentator i Aftenposten, og mottok i 2007 Gullpennen for sin journalistiske virksomhet der.

I 2011 satt Linn Ullmann i hovedjuryen på Filmfestivalen i Cannes sammen med blant andre Robert De Niro, Jude Law og Uma Thurman.[19]

Familie

rediger
Se Ullmann for mer om slekta.

Linn Ullmann er datter av skuespiller og regissør Liv Ullmann og regissør Ingmar Bergman. Hun er gift med forfatteren Niels Fredrik Dahl.[20]

Bibliografi

rediger
  • Før du sovner (1998)
  • Når jeg er hos deg (2000)
  • Nåde (2002)
  • Et velsignet barn (2005)
  • Det dyrebare (2011)
  • De urolige (2015)
  • Jente, 1983 (2021)

Priser (utvalg)

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 122285301, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000031727, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID ullmannl0[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage, The Peerage person ID p22023.htm#i220227[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13530210x; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 13530210x.
  8. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 46788451, Wikidata Q16744133 
  9. ^ Svenska Akademien, «Doblougska priset», utgitt 30. mai 2017, besøkt 2. september 2017[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ «Det Kongelige Bibliotek - International Forfatterscene - Linn Ullmann». 18. mai 2012. Arkivert fra originalen 16. desember 2013. Besøkt 24. september 2012.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 16. desember 2013. Besøkt 24. september 2012. 
  11. ^ «Linn Ullmanns NÅDE blir teater». 27. februar 2007. Arkivert fra originalen 23. august 2007. Besøkt 24. september 2012. 
  12. ^ «Renberg og Ullmann nominert til Brageprisen». 31. oktober 2005. Besøkt 24. september 2012. 
  13. ^ a b «Solstad og Ullmann kan få britisk prestisje-pris». 26. februar 2009. Besøkt 21. september 2012. 
  14. ^ «The 20 best books of the year». The Independent. 19. desember 2008. 
  15. ^ «Linn Ullmanns side på Oktober forlag». Arkivert fra originalen 27. oktober 2010. Besøkt 6. mai 2009. 
  16. ^ Linn Ullmanns nettsted
  17. ^ Så räddades farsarvet, Dagens Nyheter, 6. desember 2009.
  18. ^ «Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö - Historik». 1. august 2010. Arkivert fra originalen 20. juli 2011. Besøkt 24. september 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. juli 2011. Besøkt 24. september 2012. 
  19. ^ «The Jury of the 64th Festival de Cannes». Cannes. 20. april 2011. Besøkt 20. april 2011. 
  20. ^ Husøy, Helle Aarnes Eirik (8. mars 2019). «14-åringene tok oppgjør med sexisme i skolegården foran tusenvis på Youngstorget». Aftenposten. Besøkt 17. april 2019. 
  21. ^ «Aschehougprisen 2022». kritikerlaget.no. Besøkt 15. februar 2023. 
  22. ^ «Doblougska priset» (svensk). Svenska Akademien. 30. mai 2017. Besøkt 2. september 2017. 

Eksterne lenker

rediger


Forrige mottaker:
Lars Saabye Christensen
Vinner av Den norske leserprisen
Neste mottaker:
Anne Karin Elstad
Forrige mottaker:
Torunn Ystaas
Vinner av Amalie Skram-prisen
Neste mottaker:
Cecilie Enger
Forrige mottaker:
Brit Bildøen
Vinner av P2-lytternes romanpris
Neste mottaker:
Dag Johan Haugerud
Forrige mottaker:
Per Petterson
delt med Inghill Johansen
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Steinar Opstad

Neste mottaker:
Helge Torvund
delt med Vigdis Hjorth