Brit Bildøen

Brit Bildøen
Født28. januar 1962Rediger på Wikidata (58 år)
ÅlesundRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent, litteraturkritiker, barnebokforfatter, lyriker, oversetter, bibliotekarRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Nynorsk litteraturpris (1998), Samlagsprisen (2011), Sigmund Skard-stipendet (2002), Sokneprest Alfred Andersson-Ryssts fond (1996), P2-lytternes romanpris (2014)Rediger på Wikidata

Brit Bildøen (født 28. januar 1962 i Ålesund[1]) er en norsk forfatter og lyriker, oppvokst i Aukra.

Bildøen er utdannet bibliotekar, har studert sosiologi og har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun arbeider som forfatter, gjendikter, oversetter, forlagskonsulent og litteraturkritiker, blant annet for Dagbladet fra 1996. Hun har vært medlem av Den norske forfatterforeningens litterære Råd ogr var i 2001 festspilldikter for Dei nynorske festspela i Ørsta. Brit Bildøen var festpilldikter for Festspillene i Bergen i 2019.

Bildøen debuterte med diktsamlingen Bilde av menn i 1991 og har mottatt flere priser. Hennes roman Tvillingfeber (1998) ble nominert til Brageprisen og vant Nynorsk Litteraturpris. Romanen Alt som er (2004) ble som den første boken på nynorsk av en kvinnelig forfatter lansert som månedens bok i Bokklubben Nye Bøker. Med romanen Sju dagar i august vant Bildøen P2-lytternes romanpris. For samme roman ble hun langlistet til Dublin Literary Award. Med oversettelsen av Gertrude Stein vant hun igjen Nynorsk Litteraturpris.

Med Tre vegar til havet (2018) ble hun nominert til Kritikerprisen. For denne fikk hun også Nynorsk Litteraturpris (2019). I 2020 utga hun sakprosaboken Over land og hav - eit år med trekkfuglar.[2]

BibliografiRediger

  • 1991: Bilde av menn – dikt
  • 1992: Eit anna eple – roman
  • 1994: På visse tider av døgnet – dikt
  • 1994: Peder og plystrelyden – barnebok illustrert av Trude Tjensvold
  • 1995: Tur og orden – roman
  • 1998: Tvillingfeber – roman. Inspirert av Gertrude Stein sin «Ida», Joseph Conrad sin «Mørkets hjerte» og Robert Musil sin «Mannen uten egenskaper»[3]
  • 2001: Landfastlykke – roman. Om øyfolk, inspirert av Nordvestlandet.
  • 2001: Romhunden Odin – barnebok illustrert av Ragnar Aalbu
  • 2004: Alt som er – roman. Om en byfamilie på Vinderen og Barcelona.
  • 2006: Mitt milde vesen – roman. Om en fjordfamilie, inspirert av Husnes der Bildøen var bibliotekar i fem år.[4]
  • 2007: Huset Goggenheim – barnebok
  • 2009: Litterær salong essaysamling (red.) (Samlaget)
  • 2011: Adam Hiorths veg – roman
  • 2014: Sju dagar i august – roman (Samlaget)
  • 2018: Tre vegar til havet – roman (Samlaget)
  • 2020: Over land og hav - eit år med trekkfuglar – sakprosa (Kagge)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ (no) Brit Bildøen i Store norske leksikon
  2. ^ Line Madsen Simenstad: Brit Bildøen - Fugleperspektiv - Portrettintervju i Klassekampen 5. september 2020
  3. ^ «To må en vere». Dagbladet. 28.9.1998. 
  4. ^ «Fra et nedlagt gartneri i en oppdiktet kommune». Bergens Tidende. 18.9.2006. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Marie Takvam
Vinner av Nynorsk litteraturpris
Neste mottaker:
Åse-Marie Nesse