Åse-Marie Nesse

norsk forfatter og oversetter
Åse-Marie Nesse
Født29. april 1934[1]Rediger på Wikidata
KleppRediger på Wikidata
Død13. juli 2001[1]Rediger på Wikidata (67 år)
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lingvist, oversetter, skribent, lyriker, filologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Doblougprisen (1999), Bastianprisen, Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris (1999), Nynorsk litteraturpris (1999), Sarpsborgprisen (1976), Stavanger Aftenblads kulturpris (1981), St. Olavs Orden, fortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstordenRediger på Wikidata

Åse-Marie Nesse (født 29. april 1934 i Klepp, død 13. juli 2001) var en norsk lyriker, forfatter og oversetter. Nesse var ansatt som førsteamanuensis i tysk litteratur ved Universitetet i Oslo. Hun vant en rekke priser, for egne verker såvel som for oversettelse og gjendiktning. Allerede før hun debuterte med diktsamlingen Av hav er du komen i 1970 hadde hun gjort seg bemerket som gjendikter. Som lyriker nådde hun et stort publikum, og ble blant annet belønnet med Ønskediktprisen. Hun var blant annet leder for Norsk PEN og medlem av Den norske forfatterforeningens litterære råd.

BibliografiRediger

  • Av hav er du komen – dikt (1970)
  • Til ord skal du bli – dikt (1973)
  • Solstein – dikt (1976)
  • Nomadesongar – dikt (1978)
  • Mexico-Lexico – barnebok (1978)
  • Vinterhuset – dikt (1981)
  • Aztekerkongen Moctezuma – barnebok (1982)
  • Eg tenner eit fyrlysx dikt i utvalg 1970-1983 (1983)
  • Narren og sorga – fabel (1984)
  • Lysår – dikt (1985)
  • Men du syng, Irina – dikt (1986)
  • Johannes-pasjonar – dikt (1987)
  • Hafrsfjordspelet – skuespill (1987)
  • Levande tid – dikt (1989)
  • Vandrestjerner – dikt (1992)
  • For bare livet – dikt (1997)
  • En cello i Sarajevo – artikler (1997)
  • Kvinnfolkvise – musikkstykke (1997) (sammen med Christian Killengreen)
  • Primstav – dikt (1998)
  • Dikt i samling – dikt 1999)
  • Den tredje porten – dikt (2000)
  • Artiklar i samling – (2001)

Gjendiktninger, oversettelserRediger

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, Åse-Marie Nesse, 121659236

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Ola Bauer og
Karsten Alnæs
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Jon Fosse

Neste mottaker:
Jan Kjærstad
og Einar Økland
Forrige mottaker:
Brit Bildøen
Vinner av Nynorsk litteraturpris
Neste mottaker:
Rune Belsvik