Toots Thielemans

Toots Thielemans (født 29. april 1922 i Brussel, død 22. august 2016 samme sted) var en belgisk-amerikansk jazzmusiker (gitar, munnspill, plystring), kjent fra flere titalls innspillinger og samarbeid med skandinaviske, såvel som verdens ledende jazzmusikere.

Toots Thielemans
Toots thielemans.jpg
FødtJean-Baptiste Frédéric Isidor Thielemans
29. apr. 1922[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Marollen, Brussel[5][6]Rediger på Wikidata
Død22. aug. 2016[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (94 år)
Braine-l'Alleud[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist[6], jazzgitarist[5], munnspelar[5][6], filmmusikkomponist, plystrerRediger på Wikidata
Utdannet ved Université libre de BruxellesRediger på Wikidata
Nasjonalitet BelgiaRediger på Wikidata
Gravlagt La HulpeRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Paul Acket Award (1995), octave d'honneur (2011)[7], NEA Jazz Masters (2009)[8][9], In Honorem - interprète (2012)[10], ridder av Ordre des Arts et des Lettres, æresdoktor ved Vrije Universiteit Brussel (2001)[11], Bronze Zinneke (ukjent)[12], æresdoktor ved Université libre de Bruxelles (2001), kommandør av Leopoldsordenen (1997), ridder av Leopold IIs orden, Commander of the Order of Rio Branco (2006)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Toots Thielemanns
Sjanger JazzRediger på Wikidata
InstrumentKromatisk munnspill,[13] munnspill,[14] gitar,[15] fiolin
Aktive år19542014
PlateselskapRiverside
Nettstedhttp://www.tootsthielemans.com/
IMDbIMDb

Thielemans spiller gitar og plystrer i mikrofon på la Brasserie i Brussel (1975)
Thielemans (1979)

Som 4-åring spilte han trekkspill i sine foreldres kafe i hjembyen Brussel.[16] Munnspill og gitar begynte han med i 1939. Med jazz ble han kjent i 1942 da han anskaffet plate med Louis Armstrong og Mills Brothers, og han orienterte seg da mot et yrke som musiker i stedet for matematikk-lærer.[17] Han ble kjent som musiker i 1949 og flyttet til USA i 1952 der han ble med i kjente ensembler ledet av Charlie Parker og George Shearing. Han var også gitarist i sin amerikanske mentor Benny Goodman's septett som gjestet Bislett Stadion den 29. april 1950 Han spilte med hansker og dette var hans første turne til utlandet.

Thielemans bruk av munnspillet og Rickenbacker 325-gitaren på slutten av femtitallet inspirerte en ung John Lennon til å bruke de samme instrumentene.[18][19]

Toots har også komponert og spilt musikk til filmer og spilt tema-melodien i kjente filmer som Midnight Cowboy av John Barry (1969) og den franske Jean de Florette (1986). Han trakk seg tilbake som artist i 2014.[20]

Toots i SverigeRediger

Thielemans har en forkjærlighet for skandinaviske folketoner.[17] Hans kanskje mest kjente komposisjon Bluesette fra 1963 ble skapt under Hans Alfredson og Tage Danielsson sin revy «Hålligång på Berns» og fikk først sang av Monica Zetterlund.[21] Melodien er innspilt flere titalls ganger av verdens jazzmusikere, såvel som brukt i filmer. Han oppfattet Sverige som sitt andre hjemland, etter USA, og figurerte i den svenske Toots og SvendSveriges Radio i 1972 og i 1975.[22] Han laget i 1974 musikk og var Pellilgnot's stemme til den svenske helaftens-filmen Dunderklumpen!.

Toots i NorgeRediger

På tross av en alvorlig sykdom i 1983 turnerte han Sandvika i 1984 med Egil Kapstad ved flygelet og hadde avslutnings-konserten ved Moldejazz 1985 med den danske bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen og belgiske Philip Catherine på gitar. I 1986 ankom han to ganger, først ved Momarken i august der han spilte fra sin langspillplate med svenske Sylvia Vrethammar og Sivuca fra Brasil. Ved julekonserten 1986 i Chateau Neuf spilte han med de norske Henryk Lysiak, Svein Christiansen og Terje Venaas.[23] I oktober 1988 spilte han med moldenseren Erling Aksdal trio ved jazzdagene i Sandvika.

Etter noen år tilbaketrukket fra Norge var han igjen i landet, i jazzavdelingen ved Festspillene i Vestfold i 1997. Til Oslo Jazzfestival kom han i 1998 med egen kvartett,[16] så i 1999 i samspill med den danske fiolinist Svend Asmussen. En utgivelse av Tromsø-væringen Merethe Mikkelsen i 1999 hadde to bidrag fra Thielemans, og i 2006 bidro Silje Nergaard til hans utgivelse One more for the road.

Med den norske munnspilleren Sigmund Groven, som han hadde møtt i NRKs Store Studio 1964, spilte han først sammen med ved Djangofestivalen i 2000, da han også jammet med Ola Kvernberg. Ved Trondheim Jazzfestival var han i duo med nederlenderen Karel Boehle den 9. november 2001, og deretter var han i Grieghallen den 16. februar 2002.[17] Ved Oslo Jazzfestival 2006 spilte han med Karin Krog og Steve Kuhn.[21]Cosmopolite i Oslo spilte han i 1991 med egen kvartett,[24] så i 2004 med den svenske Claes Crona trio. I august 2010 deltar han atter ved Oslo Jazzfestival med nederlandsk kvartett.


Heder og priserRediger

Hederstitler[25]Rediger

PriserRediger

  • Grammy Award-nominasjon for beste instrumentale tema "Bluesette": 1964[26]
  • DownBeat-vinner diverse instrumenter (munnspill): 1978->1996, 1999->2008, 2011, 2012
  • Grammy Award-nominasjon for beste store jazzensemblealbum "Affinity": 1980[27]
  • Grammy Award-nominasjon for beste jazzinstrumental solo "Bluesette": 1992
  • Zamu Music Lifetime Achievement Award: 1994
  • North Sea Jazz Bird Pris: 1995[28]
  • Grammy Award for Best Engineered Album, Non-Classical "Q's Jook Joint": 1997
  • Edison Jazz Karrierepris: 2001[29]
  • German Jazz Trophy: 2004[30]
  • Octaves de la Musique Årets album "One More for the Road": 2006[31]
  • Bronsepris Zinneke: 2006[32]
  • Klara Karrierepris: 2007[33]
  • NEA Jazz Master Award: 2009[34]
  • Concertgebouw Jazz Award: 2009[35]
  • Premio Donostiako Festival de Jazz de San Sebastián: 2011[36]
  • Æresmedlem i Union of Performing Artists: 2011[37]
  • Académie Charles Cros Karrierepris: 2012[38]
  • Music Industry Lifetime Achievement Award: 2017[39]
  • IFMCA Awards-nominasjon for Beste Samlealbum med filmmusikk “The Cinema of Quincy Jones”: 2017[40]

NavnereferanserRediger

  • 2 Hohner munnspilltyper: Toots Mellow Tone[41] og Toots Hard Bopper[42]
  • Toots Thielemans Jazz Awards i Brussel, sedan 2007[43]
  • Gater i Forest (Rue Toots Thielemans) og Middelburg (Toots Thielemansstraat) [44]
  • Skoler i Brussel, E.F.A. A.R. Toots Thielemans[45], og Athénée Royal Toots Thielemans[46]
  • Brussels metro undergrunnsstasjon Toots Thielemans[47]
  • En asteroide, 13079 Toots[48]

Thielemans var æresborger i Dinant, Molenbeek, Sint-Amands og La Hulpe[49][50][51]

Diskografi (utvalg)Rediger

Solo-albumRediger

  • The Sound (1958)
  • Man Bites Harmonica! (1958)
  • The Soul of Toots Thielemans (1960)
  • Captured Alive (1974)
  • Toots Thielemans Live (1974)
  • Live, Vol. 2 (1975)
  • Live in the Netherlands med Niels-Henning Ørsted Pedersen (1980)
  • Bringing It Together (1984)
  • Do Not Leave Me (1986)
  • Only Trust Your Heart (1988)
  • Footprints (1991)
  • For My Lady (1991)
  • The Brasil Project (1992)
  • The Brasil Project vol 2. (1993)
  • Compact Jazz (1993)
  • East Coast, West Coast (1994)
  • Concerto For Harmonica (1995)
  • Aquarelo do Brasil (1995)
  • Chez Toots (1998)
  • The Live Takes, volume 1 (2000)
  • Hard to Say Goodbye, the very best of Toots Thielemans (2000)
  • Toots Thielemans & Kenny Wener (2001)
  • Toots Thielemans - Live at the Hague Jazz Festival (2010)
  • European Quartet Live (2010)

SamarbeidRediger

  • med George Shearing: Beauty and the Beat (1958)
  • med George Shearing: Shearing on Stage! (1959)
  • med George Shearing & Dakota Staton: In the Night (1958)
  • med Peggy Lee: Blues Cross Country (1962)
  • med Peggy Lee: Somethin' Groovy! (1967)
  • med Elis Regina: Honeysuckle Rose Aquarela Do Brasil (1969)
  • med Quincy Jones: Walking in Space (1969)
  • med Quincy Jones: Smackwater Jack (A&M, 1971)
  • med Brook Benton: Brook Benton Today (1970)
  • med Melanie: Gather Me (1971)
  • med John Denver: Aerie (1971)
  • med John Denver: Farewell Andromeda (1973)
  • med Svend Asmussen: Toots & Svend (1973)
  • med Beppe Wolgers: Dunderklumpen (1974)
  • med Paul Simon: Still Crazy After All These Years (1975)
  • med Oscar Peterson: The Oscar Peterson Big 6 at Montreux (1975)
  • med Oscar Peterson: Live at the North Sea Jazz Festival, 1980 (1980)
  • med Urbie Green: The Fox (1976)
  • med Östen Warnerbring: Höresund (1979)
  • med C.V. Jørgensen: Johnny Larsen (1979)
  • med Bill Evans: Affinity (1979)
  • med Dizzy Gillespie: Digital at Montreux, 1980 (1980)
  • med Sarah Vaughan: Songs of The Beatles (1981)
  • med Jaco Pastorius: Word of Mouth (1981)
  • med Joe Pass og Niels-Henning Ørsted Pedersen: Live in the Netherlands (1982)
  • med Billy Joel: An Innocent Man (1983)
  • med Julian Lennon: Valotte (1984)
  • med Mezzoforte: Check It Out (1986)
  • med James Last: Theme from Der Landarzt (1987)
  • med Svend Asmussen: Toots & Svend ‎(1987)
  • med Pat Metheny: Secret Story (1992)
  • med Gösta Rundqvist Trio: Bernhard's Boat ‎(1997)
  • med Åke Johansson Trio og Chet Baker: Chet & Toots ‎(1998)
  • med Danmarks Radio Big Band og Etta Cameron: Lady Be Good (2003)
  • med James Taylor: James Taylor at Christmas (2006)
  • med Tito Puente: Live in Brussels (2011)

ReferanserRediger

  1. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID thielemansj[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 13900393s[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Toots_Thielemans[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id thielemans-toots[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c La Presse, verkets språk fransk, www.lapresse.ca, utgitt 22. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d www.lalibre.be[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ lesoctavesdelamusique.be, besøkt 22. august 2016, «Octave d’honneur : Toots Thielemans»[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ National Endowment for the Arts, «Jean-Baptiste "Toots" Thielemans», undertittel Solo Instrumentalist (Harmonica and Guitar) 2009 NEA Jazz Master, besøkt 22. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ La Presse, www.lapresse.ca, verkets språk fransk, utgitt 22. august 2016, «En 2009, les États-Unis lui ont accordé le « Jazz master award »»[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ www.charlescros.org, besøkt 22. august 2016, «Toots THIELEMANS pour l’ensemble de sa carrière, à l’occasion de la parution de "90 Yrs" Challenge/Distrart»[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ cavavub.be[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ www.bruzz.be, besøkt 30. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ http://www.lapresse.ca/arts/musique/201608/22/01-5012814-deces-de-la-legende-belge-du-jazz-toots-thielemans.php; utgiver: La Presse; verkets språk: fransk; utgivelsesdato: 22. august 2016; sitat: (...) est le premier musicien à avoir donné ses lettres de noblesse à l'harmonica chromatique.
  14. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 159, fra Wikidata 
  15. ^ Montreux Jazz Festival Database, Montreux Jazz Festival konsert ID 157, fra Wikidata 
  16. ^ a b Ragnhild Plesner (7. august 1998). «Jazzveteraner i storform». Aftenposten. 
  17. ^ a b c Per John Odeen (15.2.2002). «Toots Thielemans på tråden». Bergens Tidende. 
  18. ^ «Inside Toots Thielemans Jazz Career as Google Doodle Honours Harmonica Legend» (engelsk). 
  19. ^ «Jazz Monthly - Toots Thielemans Feature Story» (engelsk). 
  20. ^ Jeff Tamarkin, Toots Thielemans, 91, announces retirement i det amerikanske jazzbladet JazzTimes den 14. mars 2014.
  21. ^ a b Roald Helgheim (15.8.2006). «Toots mellom smil og tårer». Dagsavisen. 
  22. ^ «Toots og et munnspill». VG. 20.11.1975. 
  23. ^ Randi Hultin (29.12.1986). «Smakfullt møte med Toots Thielemans». Aftenposten. 
  24. ^ Stein Kagge (14.1.1992). «Toots spiller opp». Aftenposten. 
  25. ^ «Jazz Hot Actualités - Toots Thielemans» (fransk). 
  26. ^ «Home: Grammy Awards: Grammy Awards 1964» (engelsk). 
  27. ^ «Home: Grammy Awards: Grammy Awards 1980» (engelsk). 
  28. ^ «Northseajazz.com - Paul Acket Award» (engelsk). 
  29. ^ «Manneken Pis krijgt een Toots Thielemans-kostuum» (nederlandsk). 
  30. ^ «Jean Toots Thielemans·German Jazz Trophy Preisträger 2004» (tysk). 
  31. ^ «Les «Octaves» consacrent Saule artiste de l'année» (fransk). 
  32. ^ «Angèle reçoit un "Zinneke de bronze" pour son rôle d'ambassadrice de Bruxelles» (fransk). 
  33. ^ «Toots Thielemans bekroond voor carrière» (nederlandsk). 
  34. ^ «Arts.gov - Jean-Baptiste "Toots" Thielemans» (engelsk). 
  35. ^ «Artiesten - Toots Thielemans» (nederlandsk). 
  36. ^ «Premio Donostiako Jazzaldia» (spansk). 
  37. ^ «Toots Thielemans membre d'honneur de l’Union des Artistes du Spectacle» (fransk). 
  38. ^ «Toots Thielemans range son harmonica» (fransk). 
  39. ^ «MIA's geven Toots Thielemans postuum Lifetime Achievement Award 2017» (nederlandsk). 
  40. ^ «‘Arrival,’ ‘La La Land’ Among Film Music Critics Nominees» (engelsk). 
  41. ^ «Hohner Signature Series - Toots Mellow Tone» (engelsk). 
  42. ^ «Hohner Signature Series - Toots Hard Bopper» (engelsk). 
  43. ^ «Toots Thielemans Jazz Award 12e & 13e editie» (nederlandsk). 
  44. ^ «Vorst heeft Toots Thielemansstraat» (nederlandsk). 
  45. ^ «E.F.A. A.R. Toots Thielemans - Prospérité» (fransk). 
  46. ^ «A.R. Toots Thielemans» (fransk). 
  47. ^ «Metro 3 - TOOTS THIELEMANS» (fransk). 
  48. ^ «5 choses que vous ne saviez pas sur le jazzman bruxellois Toots Thielemans» (fransk). 
  49. ^ «BELGIE(N) - BELGIQUE. 25/06 Marka à la fête de la musique. au château du karreveld CULTURELE» (fransk). 
  50. ^ «Virtueel Museum Grimbergen - Toots Thielemans» (nederlandsk). 
  51. ^ «Persoonlijke brief van president Obama voor Huguette, weduwe van Toots, tijdens uitvaart» (nederlandsk). 

Eksterne lenkerRediger