Stigmella assimilella

sommerfuglart

Stigmella assimilella er en sommerfugl som tilhører familien dvergmøll (Nepticulidae). Den har larver som minerer i bladene på osp. Den er funnet langs Sørlandskysten i Norge.

Stigmella assimilella
larvens mine
Nomenklatur
Stigmella assimilella
Zeller, 1848
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieDvergmøll
SlektStigmella
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Utseende rediger

En liten (vingespenn 5-6 millimeter), brokete møll. Hodet er kledt med gule, hårlignende skjell, det utvidete, første antenneleddet, kragen og en liten flekk på skuldrene er hvite, scutellum er kledt med lysgrå hår. Kroppen og forvingenes grunnfarge er brunsvart. Forvingen har en liten, rund, hvit flekk i den indre delen og trekantede, hvite flekker ved for- og bakkanten lenger ut i vingen. Bakvingen er lysgrå. Larven er gul.

Levevis rediger

Arten lever i blandingsskog, skogkanter og andre steder der det vokser osp (Populus tremula), som er larvenes næringsplante. Larven minerer i ospebladene. Arten har trolig bare én generasjon hvert år, de voksne flyr i mai-juni.

Utbredelse rediger

Arten er utbredt over store deler av Europa og det nordlige Asia. I Norge er den kjent langs kysten vestover til Vest-Agder, dessuten skal den være funnet i Hordaland.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Kilder rediger

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 180-181. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Stigmella assimilella på UK moths: [2][død lenke]

Eksterne lenker rediger