Mini-Europa

miniatyrpark

Mini-Europa er navnet på en park i Brussel i Belgia, laget som Europa i miniatyr. I parken finnes modeller av bygninger fra de fleste land i Europa, blant annet Big Ben og Eiffeltårnet. Modellene fremstiller kjente bygninger i EU, og Norge er dermed ikke representert.

Historie rediger

Det var i 1987 at kunsthistorikere laget over hundre bygninger av kulturell betydning i EU. Fra denne lista kommer modellene i parken. Da de skulle lages, måtte man ta detaljerte fotografier av bygningene. Ofte måtte man ta flere turer for å få dekket det som var nødvendig for å lage tegninger til bygningen, som er i målestokken 1:25.

For å bygge bygningene deltok 55 verksteder fra 9 medlemsland i å lage foreløpige modeller i en rekke forskjellige materialer. Siden ble det laget former, og deretter ble bygningene støpt i epoxy eller polyester. Til slutt ble de malt. Å lage disse modellene var svært arbeidsintensivt, man brukte over 24 000 timer på katedralen i Santiago de Compostela. Det har kostet €75 000 å fremstille den enkelte bygningen.

Bygninger i parken (utvalg) rediger

Belgia rediger

Danmark rediger

Estland rediger

  • Great Coastal Gate and Fat Margaret's Tower, Tallinn

Finland rediger

Frankrike rediger

Hellas rediger

Irland rediger

Italia rediger

Kypros rediger

Latvia rediger

  • Frihetsmonumentet, Riga

Litauen rediger

Luxembourg rediger

Malta rediger

Nederland rediger

Polen rediger

Portugal rediger

Slovakia rediger

Spania rediger

Sverige rediger

Tsjekkia rediger

Tyskland rediger

Storbritannia rediger

Østerrike rediger

Andre rediger

Eksterne lenker rediger