Eikeviklerfly

sommerfuglart

Eikeviklerfly (Nycteola revayana) er en sommerfugl som tilhører familien båtspinnere (Nolidae). Denne arten, som varierer sterkt i fargen, ligner mye på enkelte viklere (Tortricidae), men er ikke i slekt med disse. Den er knyttet til eik, som er larvenes næringsplante, og ser ut til å forekomme der vi finner eikeskog i Norge.[1]

Eikeviklerfly
Nomenklatur
Nycteola revayana
Scopoli, 1772
Populærnavn
eikeviklerfly[1]
(mørkt viklerfly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieBåtspinnere
SlektNycteola
Økologi
Habitat: løvskog med eik
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge forekommer den langs kysten til Hordaland

Utseende rediger

En liten (vingespenn 21 – 25 mm), middels kraftig sommerfugl. Den kan minne sterkt om en vikler av slekten Acleris, men skiller seg fra disse på de lange, fremstrakte labialpalpene som stikker fram foran hodet. På farge er den sterkt variabel. Forvingene er alltid forholdsvis mørke, men de kan være grå, gråbrune, brunoransje eller nesten svarte, med mer eller mindre tydelige svarte tegninger. Brystet er omtrent samme farge som forvingene. For sikker artsbestemmelse kan det være nødvendig å dissekere ut hannens kjønnsorganer. Antennene er trådformede og vel halvparten så lange som forvingene. Labialpalpene er lange og tynne, og stikker fram under hodet lengre enn hodets lengde. De er klart skilte, og ligger ikke inntil hverandre som et nebb. Forvingen er nesten rektangulær, med fire nokså markerte hjørner. Bakvingen er ganske bred og tynn, silkeaktig hvit ved roten, noe mørkere i den ytterste delen. Begge vingepar har ganske lange hårfrynser langs ytterkanten.

Levevis rediger

Eikeviklerfly er knyttet til eik, der larvene utvikler seg. Man finner den i eller ved skoger med innslag av eik, men den kan også fly et stykke og trolig i noen grad migrere. Trolig holder de voksne sommerfuglene seg stort sett oppe i trekronene, der de kryper omkring på kvistene. Denne sommerfuglen overvintrer som voksen, og er derfor uvanlig langlivet. Sommerfuglene klekkes i midten av august og kan være i aktivitet frem til november, da de går i vinterdvale. Etter overintring kan de leve fram til juni – juli, og kan dermed ha en voksen-levetid på 10 – 11 måneder. Sommerfuglene besøker gjerne blomster, men de drikker også av honningdugg og overmodne bær (f.eks. bjørnebær). Larvene lever på sommereik (Quercus robur), i begynnelsen i små grupper på undersiden av bladene, men etter hvert spinner de seg enkeltvis inn i en rull av sammenrullede blader, der de lever resten av larvetiden.

Utbredelse rediger

Arten forekommer fra Nord-Afrika, gjennom det meste av Europa østover til Afghanistan. I Norge er den nokså vanlig langs kysten på Sør- og Østlandet, med spredte funn i innlandet (Telemark og Aust-Agder) og langs vestlandskysten nord til Hordaland. Den følger slik nokså nøye utbredelsen av eikeskog.

Referanser rediger

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger