Åpne hovedmenyen

Tor Fretheim

norsk journalist og forfatter
Tor Fretheim
Født13. mai 1946[1]
Asker[1]
Død9. desember 2018[2] (72 år)
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatter, oversetter, dramatiker, journalist
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Aschehougprisen (1996), Gyldendals legat (1992), Sarpsborgprisen (1994), Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris (2012), Norsk litteraturkritikerlags barnebokpris (1986)

Tor Fretheim (født 13. mai 1946 i Asker, død 9. desember 2018[3]) var en norsk journalist, forfatter og oversetter.

Tor Fretheim studerte ved Journalisthøyskolen i Oslo fra 1971 til 1973 og arbeidet i Aftenposten fra 1974 til 1986.[4] Som forfatter var han særlig kjent for sine barne- og ungdomsbøker. Han mottok flere litterære utmerkelser, blant annet Kulturdepartementets debutantpris for Markus kjenner ikke Supermann fra 1982 og Kritikerprisen for gjennombruddsboka Englene stanser på Eventyrbrua fra 1986.[4] Fretheim skrev også hørespill og dramatiserte bøker av blant andre Knut Meling og Vigdis Hjort for NRK.[trenger referanse]

BibliografiRediger

  • 1982: Markus kjenner ikke Supermann – barnebok[5]
  • 1984: Det kalles visst kjærlighet – barnebok[6]
  • 1985: Bill. Merk. Velsituert kvinne [7]
  • 1986: Englene stanser ved eventyrbrua – barnebok[8]
  • 1988: Sirenene synger – barnebok [9]
  • 1990: Om bare sola ville danse – barnebok[10]
  • 1991: Kysset som fikk snøen til å smelte – barnebok[11]
  • 1991: Det er så urettferdig, altså! Da barna fikk sitt eget ombud – sakprosa om Barneombudet sammen med Målfrid Grude Flekkøy)[12]
  • 1992: Krigen, freden og sommerfuglene – barnebok[13]
  • 1993: Myk som marmor, hard som bomull – barnebok[14]
  • 1994: Langsom trio – barnebok[15]
  • 1996: Havmannen, Kjøpmannen og Dr. Freud – barnebok[16]
  • 1997: Shaj Jahan. Matgledens hus. En kokebok fra Pakistan – sakprosa sammen med Khurram Ali[17]
  • 2002: Grüners grønne hage – ungdomsroman om Edvard Munch
  • 2005: Ingenting, sa Sebastian – barnebok
  • 2006: Johnny og Johanna sommeren etter
  • 2009: Ingen ild tenner stjernene
  • 2010: Alltid Andrea – ungdomsroman
  • 2012: Kjære miss Nina Simone – ungdomsroman
  • 2016: Leons hemmelighet – ungdomsroman

DramaRediger

PriserRediger

KilderRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b https://nbl.snl.no/Tor_Fretheim, 8. sep. 2019
  2. ^ https://www.fjordabladet.no/npk/innenriks/2018/12/10/Ungdomsbokforfattaren-Tor-Fretheim-er-d%C3%B8d-18038407.ece, 8. sep. 2019
  3. ^ NTB. «Tidligere Aftenposten-journalist og forfatter Tor Fretheim er død». journalisten.no (norsk). Besøkt 11. desember 2018. 
  4. ^ a b OM Tor Fretheim i Norsk biografisk leksikon (oppdatert 2009)
  5. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1982). Markus kjenner ikke Supermann. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205140871. 
  6. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1984). Det kalles visst kjærlighet. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205150605. 
  7. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1985). "Bill.merk. Velsituert kvinne". Oslo: Solum. ISBN 8256003650. 
  8. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1986). Englene stanser ved Eventyrbrua: roman. Oslo: Gyldendal. ISBN 8273500470. 
  9. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1988). Sirenene synger. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205179581. 
  10. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1990). Om bare sola ville danse. Reistad offset. ISBN 8205190445. 
  11. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1991). Kysset som fikk snøen til å smelte. [Oslo]: Damm. ISBN 8251777887. 
  12. ^ Flekkøy, Målfrid Grude (1936-2013) (1991). Det er så urettferdig, altså!: da barna fikk sitt eget ombud. Oslo: Aschehoug. ISBN 8203168008 Sjekk |isbn=-verdien: checksum (hjelp). 
  13. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1992). Krigen, freden og sommerfuglene. Oslo: Gyldendal. ISBN 8252517641. 
  14. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1993). Myk som marmor, hard som bomull. Oslo: Damm. ISBN 8251777437. 
  15. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1994). Langsom trio. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205226253. 
  16. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1996). Havmannen, kjøpmannen og Dr. Freud. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205244863. 
  17. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1997). Shah Jahan: matgledens hus : en kokebok fra Pakistan. [Oslo]: I samarbeid med Shah Jahan restaurant. ISBN 8252529615. 
  18. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1983). Fuglungen: hørespill i tre episoder. Oslo: Solum. ISBN 8256002727. 
  19. ^ «Barne- og ungdomsbokprisen». Riksmålsforbundet. Besøkt 12. desember 2018. 

Eksterne lenkerRediger