Åpne hovedmenyen

Tor Fretheim

norsk journalist og forfatter
Tor Fretheim
Født13. mai 1946
Asker
Død9. desember 2018 (72 år)
Beskjeftigelse Skribent, barnebokforfatter
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Aschehougprisen (1996), Gyldendals legat (1992), Sarpsborgprisen (1994), Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris (2012)

Tor Fretheim (født 13. mai 1946 i Asker, død 9. desember 2018[1]) var en norsk journalist, forfatter og oversetter.

Tor Fretheim studerte ved Journalisthøyskolen i Oslo fra 1971 til 1973 og arbeidet i Aftenposten fra 1974 til 1986.[2] Som forfatter var han særlig kjent for sine barne- og ungdomsbøker. Han mottok flere litterære utmerkelser, blant annet Kulturdepartementets debutantpris for Markus kjenner ikke Supermann fra 1982 og Kritikerprisen for gjennombruddsboka Englene stanser på Eventyrbrua fra 1986.[2] Fretheim skrev også hørespill og dramatiserte bøker av blant andre Knut Meling og Vigdis Hjort for NRK.[trenger referanse]

Innhold

BibliografiRediger

  • 1982: Markus kjenner ikke Supermann – barnebok[3]
  • 1984: Det kalles visst kjærlighet – barnebok[4]
  • 1985: Bill. Merk. Velsituert kvinne [5]
  • 1986: Englene stanser ved eventyrbrua – barnebok[6]
  • 1988: Sirenene synger – barnebok [7]
  • 1990: Om bare sola ville danse – barnebok[8]
  • 1991: Kysset som fikk snøen til å smelte – barnebok[9]
  • 1991: Det er så urettferdig, altså! Da barna fikk sitt eget ombud – sakprosa om Barneombudet sammen med Målfrid Grude Flekkøy)[10]
  • 1992: Krigen, freden og sommerfuglene – barnebok[11]
  • 1993: Myk som marmor, hard som bomull – barnebok[12]
  • 1994: Langsom trio – barnebok[13]
  • 1996: Havmannen, Kjøpmannen og Dr. Freud – barnebok[14]
  • 1997: Shaj Jahan. Matgledens hus. En kokebok fra Pakistan – sakprosa sammen med Khurram Ali[15]
  • 2002: Grüners grønne hage – ungdomsroman om Edvard Munch
  • 2005: Ingenting, sa Sebastian – barnebok
  • 2006: Johnny og Johanna sommeren etter
  • 2009: Ingen ild tenner stjernene
  • 2010: Alltid Andrea – ungdomsroman
  • 2012: Kjære miss Nina Simone – ungdomsroman
  • 2016: Leons hemmelighet – ungdomsroman

DramaRediger

PriserRediger

KilderRediger

ReferanserRediger

  1. ^ NTB. «Tidligere Aftenposten-journalist og forfatter Tor Fretheim er død». journalisten.no (norsk). Besøkt 11. desember 2018. 
  2. ^ a b OM Tor Fretheim i Norsk biografisk leksikon (oppdatert 2009)
  3. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1982). Markus kjenner ikke Supermann. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205140871. 
  4. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1984). Det kalles visst kjærlighet. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205150605. 
  5. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1985). "Bill.merk. Velsituert kvinne". Oslo: Solum. ISBN 8256003650. 
  6. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1986). Englene stanser ved Eventyrbrua: roman. Oslo: Gyldendal. ISBN 8273500470. 
  7. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1988). Sirenene synger. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205179581. 
  8. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1990). Om bare sola ville danse. Reistad offset. ISBN 8205190445. 
  9. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1991). Kysset som fikk snøen til å smelte. [Oslo]: Damm. ISBN 8251777887. 
  10. ^ Flekkøy, Målfrid Grude (1936-2013) (1991). Det er så urettferdig, altså!: da barna fikk sitt eget ombud. Oslo: Aschehoug. ISBN 8203168008 Sjekk |isbn=-verdien: checksum (hjelp). 
  11. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1992). Krigen, freden og sommerfuglene. Oslo: Gyldendal. ISBN 8252517641. 
  12. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1993). Myk som marmor, hard som bomull. Oslo: Damm. ISBN 8251777437. 
  13. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1994). Langsom trio. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205226253. 
  14. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1996). Havmannen, kjøpmannen og Dr. Freud. Oslo: Gyldendal. ISBN 8205244863. 
  15. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1997). Shah Jahan: matgledens hus : en kokebok fra Pakistan. [Oslo]: I samarbeid med Shah Jahan restaurant. ISBN 8252529615. 
  16. ^ Fretheim, Tor (1946-) (1983). Fuglungen: hørespill i tre episoder. Oslo: Solum. ISBN 8256002727. 
  17. ^ «Barne- og ungdomsbokprisen». Riksmålsforbundet. Besøkt 12. desember 2018. 

Eksterne lenkerRediger