Ruth Rendell

britisk politiker og skribent
Ruth Rendell
RuthRendell.png
Født17. februar 1930[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
London[5][6]Rediger på Wikidata
Død2. mai 2015[1][3][4][7]Rediger på Wikidata (85 år)
LondonRediger på Wikidata
Ektefelle Donald John Rendell (1950–)Rediger på Wikidata
Far Arthur GrasemannRediger på Wikidata
Mor Ebba Elise KruseRediger på Wikidata
Barn Simon Arthur Charles RendellRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, romanforfatter[8][9], manusforfatter, skribentRediger på Wikidata
Parti Labour PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
MorsmålEngelsk
SpråkEngelsk[10]
Medlem av Royal Society of LiteratureRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Kommandør i den britiske imperieorden, Rivertonklubbens internasjonale ærespris (1991), Edgar-prisene, Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman (1980), Cartier Diamond Dagger (1991), Fellow of the Royal Society of LiteratureRediger på Wikidata
PseudonymBarbara Vine
Sjangerdetektivroman, crime fiction short story, kortroman, mystery novel
DebutFrom Doon with Death (1964)
Debuterte1962
Aktive år1962
Påvirket avDorothy L. Sayers, Patricia Highsmith, Sheridan Le Fanu, Agatha Christie, M. R. James
Nettstedhttp://literature.britishcouncil.org/ruth-rendell
IMDbIMDb

Ruth Barbara Rendell, baronesse Rendell av Babergh, (født som Ruth Barbara Grasemann 17. februar 1930 i South Woodford i Essex,[11] død 2. mai 2015[12]) var en britisk forfatter og medlem av Overhuset i Det britiske parlamentet.

Rendell var datter av to lærere. Moren hennes, Ebba Kruse, var født i Sverige, men vokste opp i Danmark, mens faren hennes, Arthur Grasemann, var engelsk. Rendell vokste opp som enebarn i Leyton, en forstad i på østkanten av London, men tilbrakte ofte julen og andre ferier i Skandinavia, og lærte både dansk og svensk. Under krigen ble moren ofte tatt for å være tysk, og Rendells oppvekst ble preget av en følelse av utenforskap. Dessuten fikk moren hennes multippel sklerose og døde mens datteren var barn.[13]

Rendell begynte i arbeidslivet som journalist. I 1964 debuterte hun med kriminalromanen From Doon with Death der hun introduserte karakteren som senere skulle bli hennes mest kjente detektiv, Chief Inspector Reginald Wexford.

Parallelt med serien om inspektør Wexford skrev Rendell psykologiske krimbøker, der hun utforsket forbryteres avvikende psyke. Etter hennes syn bidrar verdisynet til den engelske middelklassen ofte til å fremkalle asosial og irrasjonell oppførsel, i stedet for å motvirke den.[14] Fra 1986 videreutviklet hun sin utforskning av dette under pseudonymet Barbara Vine.

Rendell ble berømmet for elegant prosa, skarp innsikt i menneskesinnet og gode plott. Gjennom sin førtiårige forfatterkarriere speilet hun også de sosiale endringene i samfunnet, og satte søkelyset på områder som familievold og kvinners status i endring.

Rendell mottok en lang rekke prestisjefylte priser for sine bøker. Blant annet ble hun belønnet med ikke mindre enn fire Gold Daggers, Crime Writers Associations pris for årets beste krimroman. A Fatal Inversion, skrevet under pseudonymet Barbara Vine og vinner av the Gold Dagger i 1987, ble i 2005 som en av syv nominert til The Dagger of Daggers, CWAs jubileumspris for beste kriminalroman utgitt de siste 50 år.

Flere av Rendells bøker er filmatisert, inklusive Pedro Almodóvars Carne trémula (Live Flesh). Inspektør Wexford bøkene er blitt filmatisert for TV med George Baker i hovedrollen som Reginald Wexford.

I 1996 ble Rendell utnevnt til kommandør av Order of the British Empire. I 1997 ble hun gjort til life peer. Hun satt i Overhuset som baronesse og medlem av Labour. Som Labour-politiker var Rendell blant de første til å motarbeide kvinnelig kjønnslemlestelse fra sin plass i Overhuset. I januar 2015 ble hun innlagt med slag og døde i mai samme år.[15]

BibliografiRediger

Originaltittel År Type Pseudonym Norsk tittel År Oversetter Serie
From Doon with Death 1964 Roman Dødelig hilsen 1991 Sidsel Mellbye Inspektør Wexford 01
Vanity Dies Hard 1965 Roman
Wolf to the Slaughter 1967 Roman En morder tar feil 1974 Per A.Hartun Inspektør Wexford 02
The Secret House of Death 1968 Roman
The Best Man to Die 1969 Roman Før døden skiller oss 1974 Eldor Martin Breckan Inspektør Wexford 03
Vanity Dies Hard 1965 Roman
A New Lease of Death 1969 Roman Inspektør Wexford 04
A Guilty Thing Surprised 1971 Roman Inspektør Wexford 05
No More Dying Then 1971 Roman Inspektør Wexford 06
One Across, Two Down 1971 Roman
Murder Being Once Done 1972 Roman Dødens stillhet 1975 Hannemor Gram Inspektør Wexford 07
Some Lie and Some Die 1973 Roman Inspektør Wexford 08
The Face of Trespass 1974 Roman Forbudt område 1980 Kari Kemény
Shake Hands Forever 1975 Roman Farvel for alltid 1976 Karna Dannevig Inspektør Wexford 09
A Demon in my View 1976 Roman Djevel i sikte 1978 Siri Heiberg
The Fallen Curtain 1976 Noveller
A Judgement in Stone 1977 Roman Dømt til å drepe 1979 Siri Heiberg
Make Death Love Me 1979 Roman La døden elske meg 1981 Ådne Goplen
A Sleeping Life 1979 Roman Inspektør Wexford 10
Means of Evil 1976 Noveller Inspektør Wexford (noveller)
The Lake of Darkness 1980 Roman I skorpionens tegn 1982 Kari Kemény
Put on by Cunning 1981 Roman Forvoldt med list 1983 Ådne Goplen Inspektør Wexford 11
Master of the Moor 1982 Roman Hedemorderen 1984 Margrete Bratten
The Fever Tree 1982 Noveller
The Speaker of Mandarin 1983 Roman Inspektør Wexford 12
An Unkindness of Ravens 1985 Roman Inspektør Wexford 13
The Killing Doll 1984 Roman Dukken som drepte 1985 Ådne Goplen
A Tree of Hands 1984 Roman Et tre av hender 1986 Margrethe Bratten
The New Girlfriend 1985 Noveller
A Dark-adapted Eye 1986 Roman Barbara Vine
Live Flesh 1986 Roman Sin egen fiende 1987 Margrethe Bratten
A Fatal Inversion 1987 Roman Barbara Vine
Heartstones 1987 Kortroman Hjertesteiner 1988 Margrethe Bratten
Talking to Strange Men 1987 Roman Farlige fremmede 1989 Helge Simonsen
The House of Stairs 1988 Roman Barbara Vine
The Veiled One 1988 Roman Kvinne med slør 1990 Margrete Bratten Inspektør Wexford 14
The Bridesmaid 1989 Roman Brudepiken 1991 Margrete Bratten
Ruth Rendell's Suffolk 1989 Sakprosa
Undermining the Central Line 1989 Sakprosa
Going Wrong 1990 Roman Mot stupet 1992 Margrete Bratten
Gallowglass 1990 Roman Barbara Vine
King Solomon's Carpet 1991 Roman Barbara Vine Kong Salamos teppe 1992 Knut Johansen
Kissing the Gunner's Daughter 1991 Roman Brent barn 1993 Birgit Tønnesson Inspektør Wexford 15
The Copper Peacock 1991 Noveller
The Crocodile Bird 1993 Roman Krokodillefuglen 1994 Mona Lyche Ramberg
Asta's Book 1993 Roman Barbara Vine
Simisola 1994 Roman Simisola 1995 Per Malde Inspektør Wexford 16
No Night is Too Long 1994 Roman Barbara Vine
The Brimstone Wedding 1995 Roman Barbara Vine
The Reason Why :
An Anthology of the Murderous Mind
1995 Sakprosa
Blood Lines 1995 Noveller
The Keys to the Street 1996 Roman Gatens nøkler 1997 Per Malde
Road Rage 1997 Roman Vredens vei 1998 Per Malde Inspektør Wexford 17
A Sight for Sore Eyes 1998 Roman En fryd for øyet 1999 Hilde Sophie Plau
The Chimney-Sweeper's Boy 1998 Roman Barbara Vine
Harm Done 1999 Roman Vitnene 2001 Monica Carlsen Inspektør Wexford 18
Grasshopper 2000 Roman Barbara Vine
Piranha to Scurfy 2000 Noveller
Adam and Eve and Pinch Me 2001 Roman Varslet død 2003 Tone Bull
The Blood Doctor 2002 Roman Barbara Vine
The Babes in the Wood 2002 Roman Forvillede sjeler 2007 Linn Øverås Inspektør Wexford 19
The Rottweiler 2003 Roman Rottweileren 2005 Linn Øverås
Thirteen Steps Down 2004 Roman 13 trinn ned 2008 Linn Øverås
The Minotaur 2005 Roman Barbara Vine
The Water's Lovely 2006 Roman
The Thief 2006 Lettlestbok
Not in the Flesh 2007 Roman Inspektør Wexford 20
The Birthday Present 2008 Roman Barbara Vine
Portobello 2008 roman
The Monster in the Box 2009 Inspector Wexford
Tigerlily's Orchids 2010 roman
The Vault 2011 Inspector Wexford
The Child's Child 2012 Barbara Vine
The Saint Zita Society 2012 roman
No Man's Nightingale 2013 Inspector Wexford
The Girl Next Door 2014 roman
Dark Corners 2015 roman

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Ruth Rendell, biography/Ruth-Rendell
  2. ^ Vegetti Catalog of Fantastic Literature, Ruth Rendell, 14438
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Ruth Barbara Rendell, rendell-ruth-barbara
  4. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Ruth Rendell, 00000021097
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 21. jul. 2015, 119512181
  6. ^ The Feminist Companion to Literature in English, 893
  7. ^ BD Gest', 9. okt. 2017, Ruth Rendell, 39406
  8. ^ The International Who's Who of Women 2006
  9. ^ The Feminist Companion to Literature in English, 894
  10. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11921545v; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11921545v.
  11. ^ https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-31731722
  12. ^ http://www.vg.no/rampelys/bok/ruth-rendell-er-doed/a/23445289/
  13. ^ https://www.theguardian.com/books/2002/aug/03/featuresreviews.guardianreview9
  14. ^ https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-31731722
  15. ^ https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/ruth-rendell-dead-5621978

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Peter Høeg
Vinner av Palle Rosenkrantz-prisen
Neste mottaker:
Arturo Pérez-Reverte