Peter Høeg

dansk skribent

Peter Høeg (født 17. mai 1957 i København) er en dansk forfatter, som ble verdensberømt for romanen Frøken Smillas fornemmelse for sne (1992). Før Høeg begynte å skrive bøker, arbeidet han blant annet som danser og idrettslærer.[8]

Peter Høeg
Født17. mai 1957[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (67 år)
København[5]
BeskjeftigelseSkribent
Utdannet vedKøbenhavns Universitet
NasjonalitetKongeriket Danmark
MorsmålDansk
SpråkDansk[6]
UtmerkelserKritikerprisen (1993)
Glassnøkkelen (1993)[7]
De Gyldne Laurbær (1993) (for: Borderliners)
Dilys Award (1994) (for: Frøken Smillas fornemmelse for snø)
Debuterte1988
Aktive år1988
Notable verkEffekten af Susan
IMDbIMDb

Høeg har mottatt flere priser for sine bøker, bl.a. Glassnøkkelen i 1993 for Frøken Smillas fornemmelse for sne. Hans bøker har blitt oversatt til en rekke språk og blir solgt i over 30 land.[9]

Bibliografi

rediger
Utgivelsesår Tittel Norsk tittel Norsk utgivelsesår
2018 Gennem dine øjne Gjennom dine øyne 2022
2014 Effekten af Susan Effekten av Susan 2015
2010 Elefantpassernes børn Elefantpassernes barn 2011
2006 Den stille pige Den stille pike 2006
1998 Første og sidste kapitel i antologien Trykt - og godt
1996 Kvinden og aben Kvinnen og apen 1996
1993 De måske egnede De få utvalgte 1995
1992 Frøken Smillas fornemmelse for sne Frøken Smillas fornemmelse for snø 1993
1990 Fortællinger om natten Fortellinger om natten 1992
1988 Forestilling om det tyvende århundrede Forestilling om det tyvende århundre 1990

Priser (utvalg)

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Peter Hoeg, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Peter-Hoeg, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, oppført som Peter Hoeg, Munzinger IBA 00000021240, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 129670[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id hoeg-peter[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12237949x; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12237949x.
  7. ^ www.litteraturpriser.dk, besøkt 13. juli 2022[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Ulla Montan (6. mai 2002). «Peter Høeg». Arkivert fra originalen 26. desember 2015. Besøkt 6. april 2015. 
  9. ^ «Intens kendis-forfatter indtog Ikast». Ikast Avis. 11. september 2014. 

Eksterne lenker

rediger
Forrige mottaker:
John le Carré
Vinner av Palle Rosenkrantz-prisen
Neste mottaker:
Ruth Rendell
Forrige mottaker:
Henning Mankell
Vinner av Glassnøkkelen
Neste mottaker:
Kim Småge