Murmeldyr

pattedyrslekt

Murmeldyr (Marmota) er en gruppe gnagere i ekornfamilien.

Murmeldyr
Nomenklatur
Marmota
Blumenbach, 1779
Populærnavn
murmeldyr
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenGnagere
FamilieEkornfamilien
GruppeJordekorn
Økologi
Antall arter: 11
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia, Nord-Amerika
Inndelt i

se teksten

Alpemurmeldyr i Østerrike

Det er 15 ulike arter innenfor slekten, og de har en kraftig kropp med korte, kraftige ben, en kort buskete hale og korte ører. Størrelsen deres kan sammenliknes omtrent med katter, fra 30 til 60 cm og med en vekt opp til 7 kilogram. Utbredelsesområdet deres strekker seg fra Nord-Amerika over Alpene og til Asia over til Himalaya-området.

Murmeldyr oppholder seg i ganger i jorden, som de graver selv. Murmeldyrene lever i flokker, og er kjent for den karakteristiske, plystrende lyden de lager.

Woodchuck rediger

I den engelske tungekrøllen «How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood» nevnes Skogmurmeldyret, eller Marmota monax, som holder til i Nord-Amerika.

Arter rediger

De nålevende artene i murmeldyrslekten deles inn to underslekter med til sammen 15 arter.

Systematikken er delvis omstridt; noen arter som lever i Asia regnes av visse zoologer som underarter av steppemurmeldyr.

I tillegg er fire utdødde murmeldyr-arter beskrevet fra fossiler.

De eldste fossiler funnet av murmeldyr er fra miocen-epoken (fra 23 til 5,3 millioner år siden), funnet i Nord-Amerika. Først i pleistocen-epoken (1,8 millioner til 11 500 år siden) kom arter av murmeldyrslekten til Eurasia.

Eksterne lenker rediger