Åpne hovedmenyen

Liste over stortingsrepresentanter 1945–1949

Wikimedia-listeartikkel
Mandatfordelingen etter stortingsvalget høsten 1945

██ Norges Kommunistiske Parti

██ Arbeiderpartiet

██ Bondepartiet

██ Kristelig Folkeparti

██ Venstre

██ Høyre

Liste over alle stortingsrepresentanter i perioden 1945 til 1949. Listen omfatter alle som møtte fast til Stortinget.

Valget fant sted 8. oktober 1945. Det ble valgt totalt 150 representanter, fordelt på 76 til Det norske Arbeiderparti, 25 til Høyre, 20 til Venstre, 11 til Norges Kommunistiske Parti, 10 til Bondepartiet og 8 til Kristelig Folkeparti.

Innhold

Aust-AgderRediger

Vest-AgderRediger

Kjøpstedene i Vest-Agder og Rogaland fylker (Flekkefjord, Haugesund, Kristiansand, Mandal, Stavanger)Rediger

AkershusRediger

BergenRediger

BuskerudRediger

Kjøpstedene i Buskerud fylke (Drammen, Hønefoss, Kongsberg)Rediger

FinnmarkRediger

HedmarkRediger

Kjøpstedene i Hedmark og Oppland fylker (Gjøvik, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer)Rediger

HordalandRediger

Møre og RomsdalRediger

Kjøpstedene i Møre og Romsdal fylke (Kristiansund, Molde, Ålesund)Rediger

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Ulrik Olsen Det norske Arbeiderparti
Kaare Fostervoll Det norske Arbeiderparti
Ivar Bae Høyre

Fostervoll var medlem av regjeringen fram til 28. juni 1948, og Olsen var det samme fra 28. desember 1948. Gottfred Hoem møtte for dem begge.

NordlandRediger

Kjøpstedene i Nordland, Troms og Finnmark (Bodø, Hammerfest, Narvik, Tromsø, Vadsø, Vardø)Rediger

OpplandRediger

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Lars Magnus Moen Det norske Arbeiderparti
Martin Smeby Det norske Arbeiderparti
Arne Rostad Bondepartiet
Ola Torstensen Lyngstad Venstre
Olav Meisdalshagen Det norske Arbeiderparti
Anton Ryen Bondepartiet

Meisdalshagen var medlem av regjeringen fra 6. desember 1947. I hans sted møtte Gunnar Kalrasten. Moen var medlem av regjeringen fra 28. juni 1948 og ut perioden. For ham møtte Thorvald Ulsnæs.

OsloRediger

RogalandRediger

Sogn og FjordaneRediger

TelemarkRediger

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Olav Aslakson Versto Det norske Arbeiderparti
Harald Selås Det norske Arbeiderparti
Margit Schiøtt Venstre
Tidemann Flaata Evensen Det norske Arbeiderparti
Olav Svalastog Kristelig Folkeparti

Schiøtt døde 16. november 1946 uten å ha tatt sete på Stortinget. Ketil Skogen rykket opp på hennes plass.

Kjøpstedene i Telemark og Aust-Agder fylker (Arendal, Brevik, Grimstad, Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Risør, Skien)Rediger

TromsRediger

Nord-TrøndelagRediger

Sør-TrøndelagRediger

Kjøpstedene i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylker (Levanger, Trondheim)Rediger

VestfoldRediger

Kjøpstedene i Vestfold fylke (Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord, Stavern, Tønsberg)Rediger

ØstfoldRediger

Kjøpstedene i Østfold og Akershus fylker (Drøbak, Fredrikstad, Halden, Moss, Sarpsborg)Rediger

Navn parti Kommentarer/Supleanter
Nils Hønsvald Det norske Arbeiderparti
Henry Jacobsen Det norske Arbeiderparti
Erling Fredriksfryd Høyre
Jens Martin Arctander Jenssen Norges Kommunistiske Parti

Hønsvald var medlem av regjeringen fra 10. januar 1948. Ragnvald M. Gundersen møtte i hans sted.

KilderRediger

  • Trond Nordby (red.): Storting og regjering 1945–1985 (2 bind), Kunnskapsforlaget 1985

NoterRediger

  1. ^ Minnetavle over Liv Tomter. Aftenposten 23. november 1978, s. 25