Åpne hovedmenyen

For elver i Taiwan, se: Liste over elver i Taiwan.

Kart med noen av de viktigste elvene i Kina.

Liste over elver i Kina og Mongolia er en geografisk liste etterfulgt av en rangert liste over elver i Folkerepublikken Kina og Mongolia, inklusive elver som renner gjennom disse landene men har utløp andre steder. Elvenavn angis på norsk, samt med pinyin kinesisk navneangivelse. For hver elv oppgis lengde (km) og nedbørfelt (km²) der hvor det finnes informasjon om dette. Sideelver regnes ovenfra og nedover, slik at de siste sideelvene som nevnes for hver hovedelv er de sideelvene som ligger nærmest hovedelvens munning.

Innhold

Elver som renner ut i Det indiske havRediger

Elvene angis fra vest mot øst, samtlige renner gjennom Tibet.

Elver som renner ut i SørkinahavetRediger

 
Perlefloden i Sør-Kina er landets nest vannrikeste elv.

Elvene renner ut i Tonkinbukta eller Sørkinahavet, og listes her først med elvene fra vest mot øst på øya Hainan, deretter fra vest mot øst regnet etter stedet for utløp i havet. Alle elvene renner i hnhv Yunnan, Guangxi og Guangdong.

Elver som renner ut i Taiwanstredet og ØstkinahavetRediger

 
Chang Jiang er Kinas største elv.
 
Xiang og de andre elvene som renner inn i Dongtingsjøen, og videre i Chang Jiang.

Elvene nevnes fra sørvest til nordøst, regnet etter stedet for utløp i havet. Elvene har utløp i hnhv Fujian, Zhejiang og Jiangsu.

Elver som renner ut i Bohaihavet og Gulehavet fra sørRediger

 
Huai He er den største elva mellom Chang Jiang og Huang He. De tre elvene kyttes sammen av Keiserkanalen.
 
Huang He, eller den «Gule flod», er den største elva i Nord-Kina.
 
Hai He inngår i et større elvesystem rundt Beijing.

Elvene regnes fra sør mot nord, og renner ut i henholdsvis nordlige Jiangsu, Shandong, Henan, Tianjin, Hebei og Liaoning. Sideelvene i Hai He-komplekset regnes her fra sørøst mot nordvest. Legg merke til at Bohai-bassenget har hele tre elver eller sideelver med navnet Wei He.

  • Huai He (Huai) (淮河), Jiangsu – 1 078 km, 174 000 km²
    • Shaying (Ying) (沙颍河) – 557 km, 36 728 km²
    • Shiguan (史灌河) – 220 km, 6 720 km²
      • Kanka (灌河) – 164 km, 1 650 km²
      • Dong Fei (东淝河) – 152 km, 4 200 km²
  • Jiaolai He (胶莱河), Shandong
  • Xiaoqing (小清河, tidl: 济河), Shandong – 216 km, 10 336 km²
  • Huang He («Gule flod») (黃河) – 5 464 km, 752 000 / 944 970 km²
    • Baihe («Hvite flod») (白河)
    • Daxia He (Daxia) (大峡河) – 203 km
    • Tao He (Tao) (洮河) – 673 km
    • Wuding He (無定河) – 490 km, 30 000 km²
    • Fen He (Fen) (汾河) – 694 km, 39 417 km²
    • Wei He (Wei) (渭河) – 818 km, 134 766 km²
      • Jing He (Jingshui) (泾河 eller 泾水) – 455 km
    • Luo He (nord) (洛河) – 680 km, 26 900 km²
    • Qin He (沁河) – 485 km, 13 500 km²
    • Luo He (sør) (南洛河), Henan – 420 km
      • Yi (伊河, Yi He) – 368 km, 6 100 km²
    • Dawen He (大汶河) – 208 km
  • Hai He (Bai He) (海河) – 1 329 km, 319 000 km²
    • Wei (卫河), Hebei, Shandong – 238 km
    • Zhang He (漳河), Shanxi – 466 km, 18 200 km²
    • Daqing He (Daqing)
      • Juma He (Juma) (拒马河), Beijing – 254 km, 1 000 km²
      • Tang He (Tang) (唐河), Shanxi – 273 km, 4 993 km²
    • Yongding He (永定河), Beijing – 650 / 747 km, 47 016 km²
    • Ju He (泃河), Beijing – 206 km, 1 712 km²
    • Chaobai He (潮白河), Hebei, Beijing – 200 km
  • Wei (潍河), Hebei
  • Luan He (Luan, Lei Shui, Ru Shui) (滦河) – 885 km, 44 600 km²
  • Liao He (Liao) (辽河), Liaoning – 1 345 km, 232 000 km²

Elver som renner ut i Gulehavet fra nord og JapanhavetRediger

 
Amur-elva er ei enorm grenseelv mellom Kina og Russland.

Disse mandsjuriske elvene regnes fra vest mot øst, og består av to grupper henholdsvis vest og nord for Koreahalvøya. Den sørvestlige gruppen renner generelt sørover gjennom sørøstskråningen av Liaodonghalvøya, i delstaten Liaoning. Yalu-elven er grenseelv mot Nord-Korea. Elvene nord for Korea regnes langs den russiske kysten fra sør og nordover til Amur-deltaet. Elvene Ulz Gol og Khalkhyn Gol er normalt endorheiske, men ved sterk vannføring er de en del av Amur-vassdraget.

  • Yishui (Yi He) (沂河) – 574 km, 17 325 km²
    • Shu (Shu He) (沭河)
    • Si (泗河)
  • Jiao (胶河)
  • Yalu (鸭绿江), Liaoning, Nord-Korea – 813 km, 30 000 km²

For tilstøtende område, se: Liste over elver i Korea.

  • Tumen (图们江), Nord-Korea, Russland – 521 km
  • Heilong Jiang (Amur) (黑龙江) – 2 824 km, 1 855 000 km²
    • Sjilka, ekskl / inkl Onon – 560 / 1 378 km, 206 000 km²
      • Onon Gol (Onon) – 818 km, 94 010 km²
        • Ulz Gol (Uuldza Gol), endorheisk –
    • Argun (Hailar He) (海拉尔河) – 944 / 1 620 km, 164 000 km²
    • Songhua (松花江) – 708 / 1 927 km, 524 000 km²
    • Ussuri (乌苏里江), Russland – 897 km, 193 000 km²
      • Sungatsja – 200 km, 25 600 km²
      • Muling He ( Muren) (穆棱河) – 577 km, 18 500 km²

Elver som renner ut i NordishavetRediger

Dette er nordgående elver som her regnes fra vest til øst, hvor Irtysjbassenget starter i Kina, mens Jenisej-bassenget starter i Mongolia. Elven Ulungur er normalt endorrheisk, men ved sterk vannføring er den en del av Irtysj-vassdraget.

 
Angaras sideelv Selenga dominerer det mongolske høylandet.
  • Irtysj (Ertix He, 额尔齐斯河) (bielv til Ob), Kina, Russland – 525 / 4 248 km, 1 643 000 km²
    • Ulungur (Ulungur He) (Bulgan Gol), endorrheisk – 821 km, 18 300 km²
  • Jenisej (Store Jenisej), Mongolia, Russland – 5 539 km, 2 580 0000 km²

Endorrheiske elver i MongoliaRediger

Elver som ikke munner ut i havet, regnes her fra vest til øst:

Endorrheiske elver i XinjiangRediger

Elver som ikke renner ut i havet, regnes her fra sør til nord:

  • Ejin (Heihe, «Sorte flod») (额济纳河) – 800 km
  • Tarim (塔里木河), ender i Taklamakan – 2 030 km, 557 000 km²
    • Aksu (阿克苏河) – 30 000 km²
      • Toshkan (Toxkan), Kirgisia (托什干河) – 457 km, 18 400 km²
    • Yarkand (叶尔羌河) – 970 km
    • Kashgar (Kaxgar) (喀什噶尔河) – 685 / 765 km
    • Muzat – 80 km
    • Khotan (Hetian He) (和田河) – 290 km
  • Ili (Yili He) (伊犁河), ender i Balkhasjsjøen – 624 / 1 439 km, 140 000 km²

KanalerRediger

Elver i Kina og Mongolia etter lengdeRediger

Listen nedenfor oppgir alle Kinas og Mongolias vassdrag og sideelver av mer enn 700 km lengde. Elvene er rangert etter sin lengde i Kina («Rang nasj»), og er også rangert etter sin totale lengde globalt («Rang glob») målt i kilometer (km), og med angivelse av vassdragets nedbørsområde (km²).

Med nedslagsfelt menes det areal som blir drenert (nedbørsområdet) av elven inklusive bielver. Hovedelver står oppført i fete typer, mens sideelver står oppført i kursiv. Lengde angir normalt total lengde av vassdraget, men mange av vassdragene er sammensatt av ulike elver hvor hovedelven tidvis bare utgjør en (nederste) del av hele elveløpet – her er disse da oppgitt med lengden av hele vassdraget.

Rang
Kina
Rang
glob
Navn Lengde i Kina
(km)
Nedslagsfelt
(km²)
Munning
(elv/område)
Nasjoner
(stater)
1 3 Chang Jiang 6 300 1 800 000 Østkinahavet Kina
2 6 Huang He 5 464 994 970 Bohaihavet Kina
3 9 Amur 4 444 1 855 000 Japanhavet Kina, Russland
4 53 Perlefloden 2 200 409 480 Østkinahavet Kina
5 11 Mekong 2 198 795 000 Sørkinahavet Kina, Laos, Vietnam, Kambodsja
6 61 Tarim 2 030 557 000 Taklamakan Kina
7 Argun 1 620 164 000 Amur Kina, Russland
8 89 Hanjiang 1 532 175 000 Chang Jiang Kina
9 90 Wu Jiang 1 530 80 300 Chang Jiang Kina
Selenga 1 476 447 000 Angara Mongolia, Russland
10 65 Nen Jiang 1 370 283 000 Songhua Kina
11 114 Liao He 1 345 232 000 Bohaihavet Kina
12 115 Hai He 1 329 319 000 Gulehavet Kina
13 116 Yalong 1 323 319 000 Chang Jiang Kina
Kherlen Gol (Herlen He) 1 254 Argun-Amur Mongolia, Kina
Orkhon Gol 1 224 132 835 Selenga-Angara Mongolia
14 28 Yarlung Tsangpo 1 200 Andamanhavet Tibet, India, Bangladesh
15 137 Dadu He 1 155 92 000 Min-Chang Jiang Kina
16 148 Jialing 1 119 160 000 Chang Jiang Kina
17 156 Huai He 1 078 174 000 Østkinahavet Kina
18 Ussuri 897 193 200 Amur Kina, Russland
19 Gan Jiang 885 81 600 Chang Jiang Kina
19 Luan He 885 44 600 Bohaihavet Kina
21 Yuanjiang 864 Chang Jiang Kina
22 Xiangjiang 856 96 400 Chang Jiang Kina
22 Nanpan 856 56 200 Perlefloden Kina
24 Ulungur 821 18 300 Ulungursjøen Kina
25 Wei He 818 135 000 Huang He Kina
Onon Gol 818 94 010 Amur Mongolia
26 Tongtian 813 138 000 Chang Jiang Kina
26 Yalu 813 30 000 Gulehavet Kina, Nord-Korea
28 Karakash 808 Tarim Kina
29 Ejin-Heihe 800 Taklamakan Kina
30 Min 735 Chang Jiang Kina
31 Mudan Jiang 726 100 000 Songhua Kina
32 Qu Jiang 720 Jialing-Chang Jiang Kina
33 65 Songhua 708 200 000 Amur Kina
Tuul Gol 704 49 840 Selenga-Angara Mongolia
34 Datong 700 Huang He Kina

ReferanserRediger


Eksterne lenkerRediger