Åpne hovedmenyen

Liste over Finlands statsministre

Wikimedia-listeartikkel

Liste over Finlands statsminstre og Finlands regjeringer fra og med selvstendigheten i 1917, gir en oversikt over navn, datoer og sammensetningen av koalisjonsregjeringer.

HistorieRediger

I 1918, ble det keiserlige senatet for Finlands økonomidepartement, gjort om til Statsrådet (eller kabinettet) i Finland, og stillingen som Viseordfører for senatets økonomidepartement ble gjort om til statsminister. Villa Bjälbo (på finsk Kesäranta), som ligger i Meilahti i Helsingfors, har vært statsministerbolig i Finland siden 1919.

Siden uavhengigheten, den 6. desember 1917, har Finland hatt 72 regjeringer,[1] inkludert den nåværende. Den lengstsittende regjeringen var statsminister Paavo Lipponens to regjeringer, som begge satt i 1 464 dager.

Liste over statsministreRediger

# Bilde Navn Tjenestetid Parti Koalisjon (ministre) Regjering
Innsatt Forlot stillingen
1   Pehr Evind Svinhufvud
(1861–1944)
27. november 1917 27. mai 1918 Ungfinska partiet SDP (6), Ungfi. (2), Fi. (2), Agr. (1), Sfp (1) Svinhufvud I
2   Juho Kusti Paasikivi
(1870-1956)
27. mai 1918 27. november 1918 Finska partiet Fi. (5), Ungfi. (5), Agr. (2), Sfp (1), upolitisk (1) Paasikivi I
3   Lauri Ingman
(1868-1934)
27. november 1918 17. april 1919 Nationella samlingspartiet Framst. (6), Saml. (3), Sfp (2), upolitisk (1) Ingman I
4   Kaarlo Castrén
(1860-1938)
17. april 1919 15. august 1919 Framstegspartiet i Finland Framst. (6), Agr. (4), Sfp (3), upolitiske (2) K.Castrén
5   Juho Vennola
(1872-1938)
15. august 1919 15. mars  1920 Framstegspartiet i Finland Framst. (9), Agr. (4), upolitisk (1) Vennola I
6   Rafael Erich
(1879-1946)
15. mars  1920 9. april 1921 Nationella samlingspartiet Framst. (5), Agr. (3), Saml. (2), Sfp (2), upolitisk (1) Erich
(5)   Juho Vennola
(1872-1938)
9. april 1921 2. juni 1922 Framstegspartiet i Finland Framst. (8), Agr. (4) Vennola II
7   Aimo Cajander
(1879-1943)
2. juni 1922 14. november 1922 upolitisk upolitiske (11) Cajander I
8   Kyösti Kallio
(1873-1940)
2. juni 1922 18. januar 1924 Agrarförbundet Agr. (6), Framst. (4), upolitiske (2) Kallio I
(7)   Aimo Cajander
(1879-1943)
18. januar 1924 31. mai 1924 upolitisk upolitiske (11) Cajander II
(3)   Lauri Ingman
(1868-1934)
31. mai 1924 31. mars 1925 Nationella samlingspartiet Agr. (4), Saml. (3), Framst. (2), upolitisk (1) Ingman II
9   Antti Tulenheimo
(1879-1952)
31. mars 1925 31. desember 1925 Nationella samlingspartiet Saml. (5), Agr. (4), upolitiske (4) Tulenheimo
(8)   Kyösti Kallio
(1873-1940)
31. desember 1925 13. desember 1926 Agrarförbundet Agr. (6), Saml. (6) Kallio I
10   Väinö Tanner
(1881-1966)
13. desember 1926 17. desember 1927 SDP SDP (13) Tanner
11   Juho Sunila
(1875-1936)
17. desember 1927 22. desember 1928 Agr. Agr. (10), upolitiske (3) Sunila I
12   Oskari Mantere
(1874-1942)
22. desember 1928 16. august 1929 Framst. Framst. (6), Saml. (3), upolitiske (3) Mantere
(8)   Kyösti Kallio
(1873-1940)
16. august 1929 4. juli 1930 Agrarförbundet Agr. (11), Framst. (1), upolitisk (1) Kallio III
(1)   Pehr Evind Svinhufvud
(1861–1944)
4. juli 1930 21. mars 1931 Nationella samlingspartiet Agr. (4), Saml. (3), Sfp (2), Framst. (1), upolitiske (3) Svinhufvud II
(11)   Juho Sunila
(1875-1936)
21. mars 1931 15. desember 1932 Agr. Agr. (6), Saml. (4), Sfp (2), Framst. (1) Sunila II
13   Toivo Mikael Kivimäki
(1886-1968)
15. desember 1932 7. oktober 1936 Framstegspartiet i Finland Framst. (4), Saml. (4) (formelt upolitiske), Sfp (2), Agr. (2) (formelt upolitiske), upolitisk (1) Kivimäki
(8)   Kyösti Kallio
(1873-1940)
7. oktober 1936 12. mars 1937 Agrarförbundet Agr. (10), Framst. (2), Saml. (2) (formelt upolitiske) Kallio IV
(7)   Aimo Cajander
(1879-1943)
12. mars 1937 1. desember 1939 Framstegspartiet i Finland SDP (6), Agr. (6), Framst. (2) Cajander III
14   Risto Ryti
(1889-1956)
1. desember 1939 27. mars 1940 Framstegspartiet i Finland SDP (4), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (2), Framst. (1), upolitisk (1) Ryti I
(14)   Risto Ryti
(1889-1956)
27. mars 1940 19. desember 1940 Framstegspartiet i Finland SDP (4), Agr. (3), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1) Ryti II
15   Johan Wilhelm Rangell
(1894-1982)
3. januar 1941 5. mars 1943 Framstegspartiet i Finland SDP (5), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), IKL (1), upolitiske (2) Rangell
16   Edwin Linkomies
(1894-1963)
5. mars 1943 8. august 1944 Nationella samlingspartiet SDP (5), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1) Linkomies
17   Antti Hackzell
(1881-1946)
8. august 1944 21. september 1944 Nationella samlingspartiet SDP (5), Agr. (4), Saml. (2), Sfp (1), Framst. (1), upolitisk (1) Hackzell
18   Urho Castrén
(1886-1965)
21. september 1944 17. november 1944 Nationella samlingspartiet SDP (6), Agr. (4), Saml. (1), Sfp (1), Framst. (1), upolitiske (3) U.Castrén
(2)   Juho Kusti Paasikivi
(1870-1956)
17. november 1944 17. april 1945 Saml. / upolitisk SDP (7), Agr. (4), DFFF (1), Framst. (1), Sfp (1), upolitisk (1) Paasikivi II
(2)   Juho Kusti Paasikivi
(1870-1956)
17. april 1945 26. mars 1946 Saml. / upolitisk DFFF (5), SDP (4), Agr. (4), Framst. (1), Sfp (1), upolitisk (1) Paasikivi III
19   Mauno Pekkala
(1890-1952)
26. mars 1946 29. juli 1948 Demokratiska Förbundet för Finlands Folk DFFF (6), Agr. (5), SDP (5), Sfp (1), upolitiske (2) Pekkala
20   Karl-August Fagerholm
(1901-1984)
29. juli 1948 17. mars 1950 Finlands sosialdemokratiske parti SDP (15), upolitisk (1) Fagerholm I
21   Urho Kekkonen
(1900-1986)
17. mars 1950 17. januar 1951 Agrarförbundet Agr. (10), Sfp (2), Framst. (2), upolitisk (1) Kekkonen I
(21)   Urho Kekkonen
(1900-1986)
17. januar 1951 20. september 1951 Agrarförbundet Agr. (7), SDP (7), Sfp (2), Framst. (1) Kekkonen II
(21)   Urho Kekkonen
(1900-1986)
20. september 1951 9. juli 1953 Agrarförbundet Agr. (7), SDP (7), Sfp (2), upolitisk (1) Kekkonen III
(21)   Urho Kekkonen
(1900-1986)
9. juli 1953 17. november 1953 Agrarförbundet Agr. (8), Sfp (3), upolitiske (3) Kekkonen IV
22   Sakari Tuomioja
(1911-1964)
17. november 1953 5. mai 1954 upolitisk Saml. (4), Ffp (3), Sfp (2), upolitiske (6) Tuomioja
23   Ralf Törngren
(1899-1961)
5. mai 1954 20. oktober 1954 Svenska folkpartiet Agr. (6), SDP (6), Sfp (1), upolitisk (1) Törngren
(21)   Urho Kekkonen
(1900-1986)
20. oktober 1954 3. mars 1956 Agrarförbundet SDP (7), Agr. (6), upolitisk (1) Kekkonen V
(20)   Karl-August Fagerholm
(1901-1984)
3. mars 1956 27. mai 1957 Finlands sosialdemokratiske parti SDP (6), Agr. (6), Ffp (1), Sfp (1), upolitisk (1) Fagerholm II
24   V. J. Sukselainen
(1906-1995)
27. mai 1957 2. juli 1957 Agrarförbundet Agr. (6), Sfp (3), Ffp (3), upolitisk (1) Sukselainen I
(24)   V. J. Sukselainen
(1906-1995)
2. juli 1957 2. september 1957 Agrarförbundet Agr. (9), Ffp (4), upolitisk (1) Sukselainen II
(24)   V. J. Sukselainen
(1906-1995)
2. september 1957 29. november 1957 Agrarförbundet Agr. (6), socialdem. opp. (5), Ffp (2), upolitiske (2) Sukselainen III
25   Rainer von Fieandt
(1890-1972)
29. november 1957 26. april 1958 upolitisk upolitiske (13) von Fieandt
26   Reino Kuuskoski
(1907-1965)
26. april 1958 29. august 1958 upolitisk socialdem. opp. (4), Ffp (1), upolitiske (9), Kuuskoski
(20)   Karl-August Fagerholm
(1901-1984)
29. august 1958 13. januar 1959 Finlands sosialdemokratiske parti SDP (5), Agr. (5), Saml. (3), Ffp (1), Sfp (1) Fagerholm III
(24)   V. J. Sukselainen
(1906-1995)
13. januar 1959 14. juli 1961 Agrarförbundet Agr. (13), Sfp (1), upolitisk (1) Sukselainen IV
27   Martti Miettunen
(1908-2002)
14. juli 1961 13. april 1962 Agrarförbundet Agr. (14), upolitisk (1) Miettunen I
28   Ahti Karjalainen
(1923-1990)
13. april 1962 18. desember 1963 Agrarförbundet Agr. (5), Saml. (3), Ffp (1), Sfp (1), FFC (3) Karjalainen I
29   Reino Ragnar Lehto
(1898-1966)
18. desember 1963 12. september 1964 upolitisk upolitiske (15) Lehto
30   Johannes Virolainen
(1914-2000)
12. september 1964 27. mai 1966 Centern Centern (7), Saml. (3), Ffp (2), Sfp (2), upolitisk (1) Virolainen
31   Rafael Paasio
(1903-1980)
27. mai 1966 22. mars 1968 Finlands socialdemokratiske parti SDP (6), Cp (5), DFFF (3), Sfp (1), ASSF (1) Paasio I
32   Mauno Koivisto
(1923-2017)
22. mars 1968 14. mai 1970 Finlands socialdemokratiske parti SDP (6), Cp (5), DFFF (3), Sfp (1), ASSF (1) Koivisto I
33   Teuvo Aura
(1912-1999)
14. mai 1970 15. august 1970 upolitisk upolitiske (15) Aura I
(28)   Ahti Karjalainen
(1923-1990)
15. august 1970 26. mars 1971 Centern SDP (5), Cp (4), DFFF (3), Lfp (2), Sfp (2) Karjalainen II
(28)   Ahti Karjalainen
(1923-1990)
26. mars 1971 29. oktober 1971 Centern SDP (8), Cp (4) Karjalainen III
(33)   Teuvo Aura
(1912-1999)
29. oktober 1971 23. februar 1972 upolitisk upolitiske (15) Aura II
(31)   Rafael Paasio
(1903-1980)
23. februar 1972 4. september 1972 Finlands socialdemokratiske parti SDP (17) Paasio II
34   Kalevi Sorsa
(1930-2004)
4. september 1972 13. juni 1975 Finlands socialdemokratiske parti SDP (7), Centern (5), Sfp (2), Lfp (1), upolitisk (1) Sorsa I
35   Keijo Liinamaa
(1929-1980)
13. juni 1975 30. november 1975 upolitisk upolitiske (17) Liinamaa
(27)   Martti Miettunen
(1908-2002)
30. november 1975 29. september 1976 Centern SDP (5), Centern (4), DFFF (4), Sfp (2), Lfp (1), upolitiske (2) Miettunen II
(27)   Martti Miettunen
(1908-2002)
29. september 1976 15. mai 1977 Centern Centern (9), Sfp (3), Lfp (3), upolitisk (1) Miettunen III
(34)   Kalevi Sorsa
(1930-2004)
15. mai 1977 26. mai 1979 Finlands socialdemokratiske parti SDP (4), Centern (5), DFFF (3), Lfp (1), Sfp (1), upolitisk (1) Sorsa II
(32)   Mauno Koivisto
(1923-2017)
26. mai 1979 19. februar 1982 Finlands socialdemokratiske parti SDP (5), Centern (6), DFFF (3), Sfp (2), upolitisk (1) Koivisto II
(34)   Kalevi Sorsa
(1930-2004)
19. februar 1982 6. mai 1983 Finlands socialdemokratiske parti SDP (5), Centern (6), DFFF (3), Sfp (2), upolitisk (1) Sorsa III
(34)   Kalevi Sorsa
(1930-2004)
6. mai 1983 30. april 1987 Finlands socialdemokratiske parti SDP (8), Cp (4), Sfp (2), Flp (2), upolitisk (1) Sorsa IV
36   Harri Holkeri
(1937-2011)
30. april 1987 26. april 1991 Nationella samlingspartiet Saml. (7), SDP (7), Sfp (2), Flp (1) Holkeri
37   Esko Aho
(1954-)
26. april 1991 13. april 1995 Centern C (8), Saml. (6), Sfp (2), Fkf (1) Aho
38   Paavo Lipponen
(1941-)
13. april 1995 15. april 1999 Finlands socialdemokratiske parti SDP (5), Saml. (5), Sfp (1), Gröna (1), upolitisk (1) Lipponen I
(38)   Paavo Lipponen
(1941-)
15. april 1999 17. april 2003 Finlands socialdemokratiske parti SDP (5), Saml. (5), Sfp (1), Gröna (1), upolitisk (1) Lipponen II
39   Anneli Jäätteenmäki
(1955-)
17. april 2003 24. juni 2003 Centern Centern (8), SDP (8), Sfp (2) Jäätteenmäki
40   Matti Vanhanen
(1955-)
24. juni 2003 19. april 2007 Centern Centern (8), SDP (8), Sfp (2) Vanhanen I
(40)   Matti Vanhanen
(1955-)
19. april 2007 22. juni 2010 Centern Centern (8), Saml. (8), Gröna (2), Sfp (2) Vanhanen II
41   Mari Kiviniemi
(1968-)
22. juni 2010 22. juni 2011 Centern Centern (8), Saml. (8), Gröna (2), Sfp (2) Kiviniemi
42   Jyrki Katainen
(1971–)
22. juni 2011 24. juni 2014 Samlingspartiet Samlingspartiet (6), Socialdemokraterna (6), Vänsterförbundet (2), De gröna (2), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1) Katainen
43   Alexander Stubb
(1968–)
24. juni 2014 29. mai 2015 Samlingspartiet Samlingspartiet (6), Socialdemokraterna (6), De gröna (2), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1) Stubb
44   Juha Sipilä
(1961-)
29. mai 2015 Centern Centern (6), Samlingspartiet (4), Sannfinnene (4) Sipilä

ReferanserRediger

  1. ^ Finnish Council of State. «The Cabinet in Office». Finnish Council of State. Arkivert fra originalen 13. november 2010. Besøkt 23. juni 2010. 

Se ogsåRediger

LitteraturRediger

  • Osmo Jussila, Seppo Hentilä, Jukka Nevakivi: Finlands politiska historia 1809-1998. Schildts, Esbo 1998.