Åpne hovedmenyen

Liste over Østerrikes presidenter

Wikimedia-listeartikkel

Østerrikes presidenter velges ved direkte valg for en periode på seks år. Presidenten er dermed den eneste representant for det føderale Østerrike, som blir valgt ved direkte valg. En president kan maksimalt sitte to sammenhengende perioder.

Hofburg (Leopoldinische Trakt), presidentens residens i Wien

Innhold

HistorieRediger

 
Østerriksk politikk


Presidentembedet ble innført etter første verdenskrig, da Østerrike ble republikk og den østerrikske presidenten ble derfor kalt Ersatzkaiser, erstatningskeiser.

Med forfatningen fra 1920 hadde presidenten en relativt svak stilling.[1] Under påtrykk fra autoritære krefter ble vervet tillagt større makt ved forfatningsendringen i 1929.

Presidentens stilling ble etter den andre verdenskrigen og frigjøringen fra Tyskland formelt tilbakeført til den sterke posisjon fra 1929.[1] I praksis har imidlertid presidentene i etterkrigstiden vært politisk mer tilbakeholdne og konsentrert seg om representative oppgaver.

President i Republikken Tysk-Østerrike (1919)Rediger

President
(Født–døde)
Bilde Embetstid Parti Presidentmandat
Valgt
1 Karl Seitz
(1869–1950)
  5. mars 1919 21. oktober 1919 Sozialdemokratische Arbeiterpartei Deutschösterreichs 1

Presidenter i Den første østerrikske republikk (1919–1934)Rediger

President
(Født–død)
Bilde Embetstid Parti Presidentmandat
Valgt
(1) Karl Seitz
(1869–1950)
  21. oktober 1919 9. desember 1920 Sozialdemokratische Arbeiterpartei Deutschösterreichs 1
2 Michael Hainisch
(1858–1940)
  9. desember 1920 9. desember 1924 Partiløs 1 1920
9. desember 1924 10. desember 1928 2 1924
3 Wilhelm Miklas
(1872–1956)
  10. desember 1928 1. mai 1934 Christlichsoziale Partei 1 1928
(3) Vaterländische Front

Presidenter i Forbundsstaten Østerrike (1934–1938)Rediger

President
(født–død)
Bilde Embetstid Partitilhørighet Presidentmandat
Valgt
(3) Wilhelm Miklas
(1872–1956)
  1. mai 1934 10. desember 1934 Vaterländische Front 1
10. desember 1934 13. mars 1938 2 1934
Arthur Seyss-Inquart
(1892–1946)
Fungerende president som
kansler
[2]
  13. mars 1938 Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Østerrike annektert av Nazi-Tyskland i 1938. Uavhengighet gjenopprettet i 1945.

Presidenter i Den andre østerrikske republikk (1945–d.d.)Rediger

President
(født–død)
Bilde Embetstid Partitilhørighet Presidentmandat
Valgt
4 Karl Renner
(1870–1950)
  20. desember 1945 31. desember 1950 Sozialistische Partei Österreichs 1 1945
Leopold Figl
(1902–1965)
Fungerende president som
kansler
  31. desember 1950 21. juni 1951 Österreichische Volkspartei
5 Theodor Körner
(1873–1957)
  21. juni 1951 4. januar 1957 Sozialistische Partei Österreichs 1 1951
52.06%
2.178.631
Julius Raab
(1891–1964)
Fungerende president som
kansler
  4. januar 1957 22. mai 1957 Österreichische Volkspartei
6 Adolf Schärf
(1890–1965)
  22. mai 1957 22. mai 1963 Sozialistische Partei Österreichs 1 1957
51.1%
2.258.255
22. mai 1963 28. februar 1965 2 1963
55.4%
2.473.349
Josef Klaus
(1910–2001)
Fungerende president som
kansler
  28. februar 1965 9. juni 1965 Österreichische Volkspartei
7 Franz Jonas
(1899–1974)
  9. juni 1965 9. juni 1971 Sozialistische Partei Österreichs 1 1965
50.7%
2.324.436
9. juni 1971 24. april 1974 2 1971
52.8%
2.487.239
Bruno Kreisky
(1911–1990)
Fungerende president som
kansler
  24. april 1974 8. juli 1974 Sozialistische Partei Österreichs
8 Rudolf Kirchschläger
(1915–2000)
  8. juli 1974 8. juli 1980 Partiløs[3] 1 1974
51.7%
2.392.367
8. juli 1980 8. juli 1986 2 1980
79.9%
3.538.748
9 Kurt Waldheim
(1918–2007)
  8. juli 1986 8. juli 1992 Österreichische Volkspartei 1 1986
53.9%
2.464.787
10 Thomas Klestil
(1932–2004)
  8. juli 1992 8. juli 1998 Österreichische Volkspartei[4] 1 1992
56.9%
2.528.006
8. juli 1998 6. juli 2004 2 1998
63.42%
2.644.034
Andreas Khol
(1941–)
Felles fungerende president som
Nasjonalrådets president
  6. juli 2004 8. juli 2004 Österreichische Volkspartei
Barbara Prammer
(1954–2014)
Felles fungerende president
som Nasjonalrådets andre president
  Sozialdemokratische Partei Österreichs
Thomas Prinzhorn
(1943–)
Felles fungerende president
som Nasjonalrådets tredje president
Freiheitliche Partei Österreichs
11 Heinz Fischer
(1938–)
  8. juli 2004 8. juli 2010 Sozialdemokratische Partei Österreichs 1 2004
52.4%
2.166.690
8. juli 2010 8. juli 2016 2 2010
79.33%
2.508.373
Doris Bures
(1962–)
Felles fungerende president i egenskap av
Nasjonalrådets president
  8. juli 2016 26. januar 2017 Sozialdemokratische Partei Österreichs
Karlheinz Kopf
(1957–)
Felles fungerende president i egenskap av
Nasjonalrådets andre president
  Österreichische Volkspartei
Norbert Hofer
(1971–)
Felles fungerende president i egenskap av
Nasjonalrådets tredje president
  Freiheitliche Partei Österreichs
12 Alexander Van der Bellen
(1944–)
  26. januar 2017 valgt som uavhengig kandidat
støttet av Die Grünen – Die grüne Alternative
2016
53,8%
2472892

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Bundespräsident.at: Aufgaben und Rechte». www.bundespraesident.at. Arkivert fra originalen 10. mai 2016. Besøkt 14. mai 2016. 
  2. ^ Det var Seyss-Inquart i egenskap av fungerende forbundspresident som signerte Anschluss som lov.
  3. ^ Støttet av Sozialistische Partei Österreichs i 1974.
  4. ^ I 1998 ble Klestil støttet av Sozialdemokratische Partei Österreichs, Österreichische Volkspartei og Freiheitliche Partei Österreichs.

Eksterne lenkerRediger