Hallingdal prosti

prosti i Tunsberg bispedømme

Hallingdal prosti ble opprettet som eget prosti i 1914, da Ringerike og Hallingdal prosti ble delt i to prostier. Hallingdal prosti har Ål kirke som prostesete og sogneprest Vigdis Storhaug Moen er prost.

Ål kirke

Historisk prosti rediger

Det nåværende Hallingdal prosti er altså drøyt hundre år gammelt, men Hallingdal har en lang historie som eget prosti. Det er rimelig å anta at Haddingjadalr prófastdœmi ble etablert på tidlig på eller før 1100-tallet under Bjørgvin bispedømme, og fulgte så med til Stavanger bispedømme da dette ble fradelt fra Bjørgvin i 1125. På den måten kom dette bispedømmet (senere stiftet) til å bestå av to adskilte deler. For å lette biskopens på den lange reise fra Stavanger til Hallingdal, ble det på 14-1500-tallet gjort en overenskomst om at Sveio i Sunnhordland skulle tilfalle Bjørgvin bispedømme mot at Eidfjord i Hardanger prosti ble tillagt Hallingdal prosti under Stavanger bispedømme. Eidfjord ble imidlertid i 1608 igjen tillagt Hardanger prosti i Bergen stift uten Stavangerbispens kjennskap.

Hallingdal prosti ca 1620 rediger

Etter makeskifte mellom bispene i Stavanger og Oslo, datert 10. april 1631, ble de daværende Hallingdal og Valdres prostier lagt inn under Christiania stift. Det var da altså to prostier som ble overført, men det er rimelig å anta at disse to perifere prostiene i det store Christiania stift ble slått sammen til Hallingdal og Valdres prosti. Da Hamar bispedømme gjenoppsto i 1864 ble imidlertid Hallingdal og Valdres delt, i det Valdres ble lagt til Hamar og Hallingdal fortsatte som et geistlig distrikt under Oslo, der Ringerike og Hallingdal prosti ble opprettet. Disse ble imidlertid skilt i to ulike prostier fra 1914. Begge de nye prostiene kom inn under Tunsberg bispedømme da dette ble opprettet i 1948, etter et Odelstingvedtak den 24. november 1947.

Prosten i Hallingdal rediger

Tidligere var det slik at den mest erfarne sognepresten i prostiet automatisk også ble prost, men dette er nå endret. Prosten trenger heller ikke lenger å være sogneprest, og nå er det biskopen som bestemmer hvilke oppgaver prosten skal ha.

Nåværende prost rediger

  • Vigdis Storhaug Moen

Tidligere proster i Hallingdal rediger

  • Øystein Magelsen(1999 - 2008)

Tidligere proster i Hallingdal og Ringerike rediger

Sogn i Hallingdal prosti rediger

Se også rediger

Eksterne lenker rediger