Euchaetes egle

sommerfuglart

Euchaetes egle er en bjørnespinner (Arctiidae).

Euchaetes egle
Euchaetes egle
Nomenklatur
Euchaetes egle
(Drury, 1773)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektEuchaetes
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Canada og USA

Utseende rediger

 
Larve.

Enkelte arter bjørnespinnere i delgruppen Arctiinae kan kanskje forveksles med andre sommerfugler, kanskje særlig andre arter i gruppen Noctuoidea. Men de kan skilles fra disse ved de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Samt at mange av artene har en bakkropp i rødt eller orange med mørke flekker. Mens høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax) er felles for gruppen Noctuoidea.

Levevis rediger

Euchaetes egle tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning.

Åmene lever på planter i gravmyrtfamilien, helst silkeurt (Asclepias), men også Apocynum. Åmene tar opp giftstoffer fra disse plantene, som bevares i kroppen på voksne individer og gir en viss beskyttelse mot flaggermus og andre predatorer. Den oransje og svarte varselfargen på bakkroppen signaliserer at insektet er giftig.[1][2]

Utbredelse rediger

Euchaetes egle finnes i Canada, sør til Texas og Florida i Amerika, finnes ikke i Norden.

Systematisk inndeling rediger

Treliste

Referanser rediger

  1. ^ D. Hadley (8. januar 2018). «7 Insects Commonly Found on Milkweed». ThoughtCo. Besøkt 14. februar 2018. 
  2. ^ N. Hristov og W.E. Conner (2005). «Effectiveness of tiger moth (Lepidoptera, Arctiidae) chemical defenses against an insectivorous bat (Eptesicus fuscus)». Chemoecology. 15 (2): 105–113. ISSN 1423-0445. doi:10.1007/s00049-005-0301-0. 

Eksterne lenker rediger