Åpne hovedmenyen

Eigil Berg

norsk låtskriver, vokalist og musiker
Eigil Berg
Eigil Berg 001.jpg
Født27. mai 1949[1] (70 år)
Oslo[2]
Beskjeftigelse Komponist, vokalist, musiker
Nasjonalitet Norge
Musikalsk karriere
Instrumentpiano, gitar
Aktive år1963 - dags dato
PlateselskapFontana, Nor-Artist, On Records, Polygram, Mercury, Tylden & Co, Universal, Grammofon, eget
Ensemble(r)
New Jordal Swingers
Tidligere band
Night Riders, Buttons, Morgans

Eigil Berg (født 27. mai 1949 i Oslo) er en norsk låtskriver, vokalist og musiker (piano/gitar)

KarriereRediger

Hans karriere i norsk populærmusikk begynte på 70- og 80-tallet, og Berg fortsatte som låtskriver og artist. Eigil Berg hadde sine første pianotimer i ung alder og fikk en allsidig musikkforståelse gjennom fire år i det legendariske kirkeguttekoret Olavsguttene, der han også var i solistgruppa. Gitaren tok han tak i da han startet i kjellerband på midten av 60-tallet med Night Riders og Buttons, begge forløpere til Morgans, som ble dannet i 1966. Morgans debuterte på plate med «Trouble & Tea» i 1967, men mest kjent er kanskje Bergs originallåt «Eilas» fra 1968, der han spilte piano. Morgans ga over 200 konserter i siste halvdel av 60-tallet, blant annet sammen med Pussycats og Jan Rhode sommeren 1967. Berg skrev også bandets tredje single «Stantia’s Song» før Morgans ble oppløst i 1969.

Eigil Berg er likevel mest kjent for sitt virke som frontfigur, låtskriver, vokalist og pianist i New Jordal Swingers siden gruppens start tidlig på 70-tallet. Med NJS ble det drøyt 4.000 konserter, drøyt 20 album og over en halv million solgte plater.

Berg ga ut sitt første solo-album i juni 1981, etter i en årrekke å ha samlet opp komposisjoner som ikke passet inn i repertoaret til New Jordal Swingers. Alhambra viste hans allsidighet som komponist; her var det amerikansk vestkystrock, symfonisk pop inspirert av Procol Harum, en balladehyllest til Janis Joplin, en ambisiøs instrumental, jazz-og funkpreg, samt en rockelåt fra 1973 som Berg i sin tid hadde gitt til Undertakers Circus. Alle tekstene var på engelsk, med unntak av Melodi Grand Prix-bidraget «Lorelei» på norsk. Berg brukte andre musikere enn sine kolleger i NJS, blant annet deltok Finn Kalvik og Sigmund Groven på «Pearl», og produsenter for albumet var Berg i samarbeid med Hans Petter Danielsen. Albumet ble gjenutgitt på CD i 2007 med bonuskapittelet «Musikk & tekst: Eigil Berg gjennom fem 10-år».

Eigil Berg hadde hovedansvaret for musikken og skrev tittellåta til 1980-filmen 1958. Han har vært kapellmester for Chuck Berry og rock’n’roll-legendene Scotty Moore, D.J. Fontana og James Burton, og han mottok Statens Kunstnerstipend i 2003.

Siden 1990-tallet har Berg bidratt med en rekke sanger til norske artister, bl.a. Trond Granlund og Paal Flaata (som fikk en radiohit med Bergs «Laura Mills» i 2008). I 1999 spilte Bigbang inn Bergs «Queen of the Night» med ny tekst under tittelen «Long Distance Man», og samme år inngikk Berg et samarbeid med skuespilleren Frøydis Armand og tekstforfatteren Erik Lie som blant annet resulterte i forestillingen Den lille klassefesten. I 2000 gikk forestillingen på Nationaltheatrets Amfiscene og Josefine i Oslo før den la ut på turné rundt om i Norge. Etter musikkstudier hos Einar «Pastor'n» Iversen i 2006/2007 la Berg ut på turné med A/S Dameteater & Søn, og i 2010 bragte turnélivet ham til Mexico, da i scenesamarbeid med samtidsdanserne Toyboys, før de presenterte samme forestilling på Riksteaterturné i Norge i 2011.

I 2011 lanserte Eigil Berg også et nytt solo-album, Låtskriver. Albumet var et resultat av samarbeidet med tekstforfatter Ingvar Hovland, og inneholdt også artistsamarbeid med blant annet Oslo Radio-Orkester og Trond Granlund. Låtskriver var produsert av Berg og Nils B. Kvam, og blant musikerne var Frode Haltli, Jørun Bøgeberg, Sveinung Hovensjø og Stein Bull Hansen. Albumet har tekster på Oslodialekt og flere av melodiene inspirert av et av Bergs forbilder, den låtskriveren Jim Webb.

I 2014 skrev Berg musikken til NJS’ jubileumsalbum 11 sanger, og i 2018 kom et nytt solo-prosjekt i form av dobbelt-albumet Nye spor, der Berg viderefører samarbeidet med Ingvar Hovland, men også med tekstbidrag fra Terje Nordby og av Berg selv pluss rene instrumentale innslag. Dobbeltalbumet er delt inn i to kapitler, det første, «Veien hjem», består av tolv låter med blant annet teksten «Vis vaktene hjem» og «Her er mitt liv». Agnar Mykle blir hyllet i «Lasso rundt fru Luna», og Frode Alnæs, Geir Sundstøl, Lasse Hafreager, Jørun Bøgeberg, Arne Ertnæs og Rune Arnesen er blant musikerne på albumet.

Det andre kapittelet på dobbeltalbumet har tittelen «Blåtimen (sakte sanger)». Mye her er Eigil Berg i samspill med Terje Gewelts kontrabass og David Wallumrøds orgel. Mye av musikken i dette kapittel to er sparsomt instrumentert. Albumet mottok gode anmeldelser.[trenger referanse]

Berg har mottatt en rekke hederspriser og har i tillegg til sitt virke som opphavsmann og utøver også hatt flere tillitsverv i norsk musikkliv, bl.a. i TONO, NOPA, Spellemannkomiteen, GramArt, Gramo og Norges Kunstnerråd.

Eigil Berg mottok Statens Kunstnerstipend i 2003. Han har mottatt en rekke hederspriser og har i tillegg til sitt virke som opphavsmann og utøver også hatt en rekke tillitsverv i norsk musikkliv, bl.a. i TONO, NOPA, Spellemannkomiteen, GramArt, Gramo og Norges Kunstnerråd.

DiskografiRediger

Album
Singler
  • «Lorelei/Pearl» (1981)
  • «Tanker på gli» (2011)
  • «Seile vår egen sjø/Toget går» (2011)
  • «Her er mitt liv» (2018)
  • «Vis vaktene hjem» (2018)
  • «La gitarene fortelle» (2018)
  • «Julekort fra Biscaya» (2018)

New Jordal SwingersRediger

Album
Singler/EP-er
  • «Nut Rocker/Only Sixteen» (1974)
  • «That'll Be the Day/Personality» (1974)
  • «Ælve-rock/Nå må'ru slutt' opp med å se på meg sånn» (1974)
  • «Bongo Bongo Bongo/Hei sveis» (1975)
  • «Julevise/White Christmas» (1975)
  • «Java/Gir'u opp» (1976)
  • «New Jordal Swingers på norsk» (1976)
  • «Hurt/Railroad Man» (1977)
  • «Come Prima/En dag i april» (1977)
  • «Free and Easy/Turn On to the Music» (1978)
  • «Spillemann/Yakety Yak» (1978)
  • «Den tredje mann/Ta dem med når du kommer» (1978)
  • «Laugh to Keep From Crying/Mama's Got the Blues/Light My Fire» (1979)
  • «Rock Machine/En tango i Chicago» (1979)
  • «1958/Git It» (1980)
  • «1958/Jukebox Jive» (1980)
  • «New Jordal Swingers Fan-klubb EP 1980» (1980)
  • «Fortidas labyrinter/Balanselek» (1981)
  • «New Jordal Swingers Fan-klubb EP 1981» (1981)
  • «New Jordal Swingers Fan-klubb EP 1982» (1982)
  • «Før lyset brenner ned/Myk landing» (1983)
  • «Love Going Blind/Movin' On» (1984)
  • «Byen lever» (1985)
  • «Sammen er vi sterke/Ikke ta telefonen» (1985)
  • «Toot Toot/Lafayette» (1988)
  • «Please Come Home/Nå må'ru slutt opp med å se på meg sånn» (1993)
  • «Speilet» (2001)
  • «Belfast cowboy» (2002)
  • «Salige sommer» (2002)
  • «Enda en sommer» (2013)
  • «Så fin du er» (2014)

MorgansRediger

  • Trouble and Tea/Connection (1967)
  • «Eilas/Sister Sue» (1968)
  • «Stantia's Song/Lonely» (1968)

Deltar påRediger

ReferanserRediger

KilderRediger

  • Willy B.: Norge i rock, beat & blues. Del 1 1955 – 1971. Oslo 1983. ISBN 82-7316-163-3
  • Willy B.: Norge i rock, beat & blues. Del 2 1971 – 1983. Oslo 1984. ISBN 82-7316-176-5
  • Jan Eggum, Bård Ose og Siren Steen: Norsk pop & rock leksikon. Populærmusikk i hundre år. 2. utgave, 3. opplag. Vega forlag. Oslo 2005. ISBN 82-92489-09-6