Björn Skifs

svensk sanger, skuespiller, manusforfatter og låtskriver

Björn Nils Olof Skifs (født 20. april 1947 i Vansbro i Dalarna i Sverige) er en svensk sanger og skuespiller.[4]

Björn Skifs
FødtBjörn Nils Olof Skifs
20. apr. 1947[1][2][3]Rediger på Wikidata (76 år)
Vansbro kyrkobokföringsdistrikt[1]
BeskjeftigelseSanger, skuespiller, manusforfatter, låtskriver, musiker, TV-programleder, plateartist Rediger på Wikidata
EktefellePernilla Skifs (1988–)[1]
NasjonalitetSverige
Medlem avSlam Creepers
Blåblus
UtmerkelserKaramelodiktstipendiet (1984)
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentPiano, vokal
Aktive år1966
PlateselskapEMI
Nettstedhttp://www.skifs.se
IMDbIMDb

Björn Skifs ble kjent som popsanger og låtskriver i 1970-årene med sanger som «Hooked on a Feeling» (med bandet Blåblus) og «Michelangelo». Fra 1990-årene har han i større grad satset på musikaler, TV-skjetser og filmer. Han har deltatt i Melodifestivalen fire ganger, hvorav to ganger som vinner: «Det blir alltid värre framåt natten» (1978) og «Fångad i en dröm» (1981). Bidragene havnet på henholdsvis fjortende- og tiendeplass i Eurovision Song Contest.

Sangen «Håll mitt hjärta» har ligget nest lengst på det populære radioprogrammet Svensktoppens hitlister. Sangen lå på lista i 142 uker, fra 2003 til 2006. Året 1984 mottok Skifs "Karamelodiktstipendiet" (innnført av Povel Ramel år 1982 og 2008 ble han tildelt Litteris et Artibus. Han blir iblant ansett som en av Sveriges beste soulsangere.[5]

Biografi rediger

Bakgrunn og Slam Creepers rediger

Björn Skifs ble født 1947 i Vansbro i Dalarna. Han er etterkommer etter skogfinner fra Savolax som bosatte seg i blant annet Dalarna, Bergslagen og Värmland på 1600-talet.[6]

Skifs gjorde sin scenedebut allerede som barn i sin pappa Anders lokalrevy, der også mamma Britta og søsteren Rosita deltok som skuespillere. Björn Skifs begynte tidlig å spille trompet som medlem av Vansbro guttemusikkorps. Ved tolv års alder satte han opp sine egne show under navnet "Rock-Nalle".

År 1962 dannet han popbandet Slam Creepers, som etter hvert ble Skifs heltidsjobb. 1966 vant bandet "Sveriges Radios popbandstävling". Dette innebar at bandet også fikk muligheten til å spille inn plater og bli etablert som ett turnéband. Bandet turnerte til de øvrige nordiske landene samt i Storbritannia. Inspirasjonen kom på denna tiden fra blant annet Little Richard og Steve Winwood i The Spencer Davis Group.

1970-årene rediger

Etter nnoen år med turnering og plateinnspillinger ble Slam Creepers oppløst i 1969 og Björn Skifs søkte nye veier som artist. Sammen med Eva Rydberg og Lars Kühler utviklet Björn Skifs sitt komiske talent. Trioen Rydberg, Kühler og Skifs turnerte i folkparkene to somre, opptrådte på Berns og lagde flere egne TV-show i begynnelsen av 1970-årene.

År 1972 deltok Skifs i den svenske Melodifestivalen med sangen «Andra kan väl också se». Bidraget framførtes sammen med et kor bestående av blant annet skuespilleren Margareta Sjödin og artisten Clabbe af Geijerstam. Skifs og Clabbe af Geijerstam hadde også vært aktive sammen i pop- och rockgrupper, og Skifs samarbeidet i disse projektene også med navn som Janne Schaffer og Mike Watson.

I 1972 ble også rockbandet Blåblus med Skifs ved sangmikrofonen startet. Bandnavnet er hentet fra Björn Skifs første album i 1972 (produsert av Bengt Palmers). Bandets største hit var en cover av «Hooked on a Feeling» som lå som #1 på Billboard-lista i USA i april 1974. I den svenske Melodifestivalen 1975 framførte Skifs bidraget «Michelangelo», som endte på femte plass.

Skifs forlot Blåblus 1976 og satset deretter på en solokarriere. Samman med Bengt Palmers skapte han hits som blant annet «Härligt härligt, men farligt farligt«», «I mörkret med dej» og «Fångad i en dröm». Han vant den svenske Melodifestivalen 1978 og 1981. 1979 etablerte Björn Skifs igjen et fast band som han opptrådte med. Dette bandet, med navnet Zkiffz, hadde medlemmer som Mike Watson, Lasse Wellander, Chino Mariano og Roger Palm/Peter Milefors. Parallelt innledet Björn Skifs en karriere som skuespiller og underholder. Han hadde hovedrollen i 1978 års SVTs Julekalender.

1980-årene rediger

I 1980-årene hadde Skifs store fremganger med egne show på Hamburger Börs i Stockholm. Han spilte hovedrollen i musikalen Spök som gikk på Maximteatern 1981–1983. Skifs og Lill Lindfors hadde hovedrollene i humorprogrammet Handväskan 1982, som ble internasjonalt prisbelønt. 1985 medvirket han i TV-underholdningen Nöjesmassakern.

I 1986 samlet han for første gang sine venner og kolleger til showet BadrockÖland. Badrock ble en tradition som pågikk hver sommer i sju år. År 1987 fikk Björn Skifs og Bengt Palmers et oppdrag fra Svensk Filmindustri om å skrive et filmmanus. Resultatet ble actionkomedien Strul i 1988 med Björn Skifs i hovedrollen. Strul ble sett av 789 000 kinogjengere, hvilket gjør den til en av de mest sette svenske filmene.

1990-årene rediger

Palmers og Skifs lagde ytterligere to langfilmer, Joker i 1991 og Drömkåken i 1993. Disse filmene var også framgangsrike med 549 000 respektive 573 000 tilskuere på kinoene. Andra populære prosjekt i 1990-årene var musikalene I hetaste laget på Cirkus i Stockholm og Guys and DollsOscarsteatern. 1995 ga Skifs ut boken Min första skrivbok der han blant annet fortalte om turnéminner og barndomsopplevelser.

2000-årene rediger

Sommeren 2000 var det tid for showet Speldosa – ett musikaliskt Vasalopp på Olnispagården i Sälen. Showet ble en suksess og spilt i ytterligere tre sommere. År 2004 ble evenemanget avsluttet, etter at Skifs og hans kone isteden satset tid og resurser på Björn Skifs Show. Etter en velbesøkt høstsesong på Cirkus i Stockholm fortsatte showet en ytterligere vårsåsong 2005 på Eriksbergsteatern i Göteborg.

I 2000-årene hadde Skifs mer og mer vendt tilbake til sangkarrieren. Han gjorde comeback med albumet Back on Track år 2000 og havnet på Svensktoppen med låten «Håll mitt hjärta» som lå på hitlistene i 142 uker. En annen stor suksess var albumet Decennier – sånger från en annan tid i 2004 der Skifs spilte inn covers på gamle slagere fra 1940-årene. Han sang også den svenske versjonen av Disney-filmen Min bror bjørnen.

Den 6. juni 2008 det offentliggjort at Skifs hadde fått medaljen "Litteris et Artibus", som utdeles for kunstnerlige innsatser innen fremst musikk, scenisk oppsetning og litteratur.

2010-årene rediger

Den 3. februar 2010 ga Skifs ut albumet Da Capo med nytolkninger av sine gamle hits. Det var også med en nyskrevet låt på albumet. Våren 2010 satte Skifs opp et nytt show på Cirkus i Stockholm.

Den 19. juni 2010 sang Skifs sammen med Agnes Carlssonkronprinsesse Victorias bryllup Jörgen Elofssons sang «When You Tell the World You're Mine». Den ble framført også i andre sammenheng og lå på Svensktoppen i 41 uker.

Høsten 2011 entret Björn Skifs igjen topplistene med det kritikerroste albumet Break the Spell, der han ble spesielt hyllet for sin innsats som soulsanger. Albumet nådde i november samme år første plass på den svenske albumlisten.

Skifs gjennomførte sommeren 2014 den først turnéen på 15 år.

I november 2020 gav han ut sin selvbiografi Mitt liv som scengångare som handler om hans lange karriere, fra barndommen fram til nåtiden.

Priser og utmerkelser rediger

Bibliografi rediger

  • 1995 – Skifs, Björn. Min första skrivbok. Bromma: Karusell. Libris 7796066. ISBN 9197206458
  • 2020 – Skifs, Björn; Karlsson Petter. Mitt liv som scengångare. Stockholm: Forum. Libris t5bz64mzr3txv8rp. ISBN 9789137151465

Kjente låter rediger

  • «Never My Love» (1973)
  • «Hooked on a Feeling» (med bandet Blue Swede, #1 på amerikanske Billboard-listen) (1974)
  • «Michelangelo» (1975)
  • «Krama dej» (1975)
  • «Härligt, härligt men farligt, farligt» (1977)
  • «Det blir alltid värre framåt natten» (1978)
  • «Fångad i en dröm» (1981)
  • «Vild och vacker» (1985)*
  • «Akta dig» (1987)
  • «Vill du inte ha mina kyssar» (1988)
  • «To Touch You» (1988)
  • «Håll mitt hjärta» (2002)

Diskografi rediger

 
Skifs 2014.

Album rediger

  • 1967 – Bubbles (med gruppen Slam Creepers)
  • 1968 – Sweet Ruth (med gruppen Slam Creepers)
  • 1969 – Every bit of my life
  • 1970 – From both sides now
  • 1971 – Opopoppa
  • 1972 – Blåblus
  • 1973 – Pinewood rally (Björn Skifs & Blåblus)
  • 1973 – Hooked on a Feeling (med gruppen Blue Swede)
  • 1974 – Out of the blue (med gruppen Blåbus / Blue Swede)
  • 1975 – Schiffz
  • 1977 – Watch out!
  • 1978 – When the Night Comes
  • 1979 – Split vision
  • 1980 – Zkiffz
  • 1981 – SPÖK!
  • 1983 – If...Then...
  • 1984 – Paris – Dakar – Köpenhamn
  • 1984 – Chess
  • 1985 – Vild honung
  • 1987 – Zick Zack
  • 2001 – Back on track
  • 2002 – Ingen annan
  • 2005 – Decennier...Sånger från en annan tid
  • 2006 – Andra decennier
  • 2007 – Eye to Eye
  • 2010 – Da Capo
  • 2011 – Break the spell
  • 2021 – It's Christmas

EP/Singler rediger

Samlinger rediger

  • 1972 – Björns ballader
  • 1978 – Björns bästa
  • 1989 – Collection
  • 1990 – Björn Skifs
  • 1991 – Songs for you
  • 1997 – Björn Skifs 50/50
  • 2004 – Skifs Hits!

Kjente låter rediger

  • «Never My Love» (1973)
  • «Hooked on a Feeling» (med gruppen Blue Swede, #1 på den amerikanske Billboard-listen) (1974)
  • «Michelangelo» (1975)
  • «Krama dej» (1975)
  • «Härligt, härligt, men farligt, farligt» (1977)
  • «Det blir alltid värre framåt natten» (1978)
  • «Fångad i en dröm» (1981)
  • «Vild och vacker» (1985)
  • «Akta dig» (1987)
  • «Vill du inte ha mina kyssar» (1988)
  • «To Touch You» (1988)
  • «Håll mitt hjärta» (2002)

Filmer (utvalg) rediger

Referanser rediger

  1. ^ a b c Sveriges befolkning 2000, oppført som Skifs, Björn Nils Olof, besøkt 25. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 405463, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0804157, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Discogs
  5. ^ Break The Spell
  6. ^ Finnskogen

Eksterne lenker rediger


Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Forbes med
«Beatles»


Sverige i Eurovision Song Contest
1978
Etterfølger :
Ted Gärdestad med
«Satellit»
Forgjenger :
Tomas Ledin med
«Just nu!»


Sverige i Eurovision Song Contest
1981
Etterfølger :
Chips med
«Dag efter dag»