Lill Lindfors

svensk sanger

Maj Lillemor «Lill» Lindfors (født 12. mai 1940 i Helsingfors, Finland) er en finlandssvensk sanger, komiker og skuespiller. Hun teaterdebuterte i Hagge Geigerts nyttårsrevy Sillidonien i Uddevalla i 1960.[3] Hun spllte i Karl Gerhards revy Ursäkta handsken på Odéonteatern i Stockholm 1961. Lindfors platedebuterte på Povel Ramels Knäppupp-etikett i 1961. Lindfors deltok i Melodifestivalen 1966 sammen med Svante Thuresson, med bidraget «Nygammal vals» som vant den svenske uttakelsen og som senere kom på andre plass i Eurovision Song Contest (Melodi Grand Prix).

Lill Lindfors
Unicef-ambassadör Lill Lindfors hälsar på hos Apotek Hjärtat Åhléns City (11351116446) (cropped).jpg
FødtMaj Lillemor Lindfors
12. mai 1940[1]Rediger på Wikidata (82 år)
HelsingforsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, skuespiller, plateartist, låtskriverRediger på Wikidata
Embete
  • Goodwill-ambassadør for UNICEF Rediger på Wikidata
Ektefelle Peter Wester (19691974), Brasse Brännström (19741984), Anders Byström (1991–)Rediger på Wikidata
Partner(e) Brasse BrännströmRediger på Wikidata
Barn Petronella WesterRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kongens medalje (1997), Edvardpriset (1986), Karl Gerhards Hederspris (1994), Swedish Music Hall of Fame (2020)[2], Cornelis Vreeswijk-stipendet (2018)Rediger på Wikidata
Aktive år19602016
IMDbIMDb

Lindfors var programleder for Eurovision Song Contest 1985. Under sendingen overrasket hun publikum og seere med et kjolestunt, der hun lot som om hun mistet kjolen på scenen.[4][5]

Hun er UNICEF-ambassadør og holder seminarer om kroppsspråk.[3]

De seneste årene har hun foretatt flere jazzkonserter og spilt inn svenskspråklig lyrikk, blant annet av Edith Södergran.

Hun er bosatt i Högby distriktÖland.[6]

PrivatlivRediger

Lill Lindfors var gift fra 1969 til 1974 med filmfotograf, regissør og manusforfatter Peter Wester (födt 1939). Sammen har de datteren Petronella Wester. Hon var senere samboer (1974–1984) med skuespilleren Brasse Brännström (født 1945 – død 2014). Siden 1991 er hun gift med direktøren Anders Byström (födt 1944).

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 1964 – Adam och Eva (med Owe Thörnqvist & Ernie Englunds Orkester)
  • 1966 – Jojatackarja – Owe & Lill på Berns (med Owe Thörnqvist)
  • 1967 – Påsen (med Anders Linder)
  • 1967 – Du är den ende
  • 1968 – Kom i min värld
  • 1970 – Albin & Greta (med Svante Thuresson)
  • 1970 – Vi har varann
  • 1970 – Mellan dröm och verklighet
  • 1971 – Sång
  • 1973 – Kom igen!
  • 1973 – I det lilla, lilla landet
  • 1975 – Fritt fram
  • 1976 – En sång att ta hem
  • 1978 – Du är det varmaste jag har
  • 1979 – Tillbakablick
  • 1980 – Och människor ser igen
  • 1984 – Jag vill nå dig
  • 1985 – Människors makt
  • 1986 – Om du var här
  • 1990 – Glädjor
  • 1991 – En Lillsk jul
  • 1995 – Höga visan – Salomos Høysang (med Tommy Nilsson)
  • 1997 – Utan gränser
  • 1998 – Ett liv
  • 2002 – Ingen är så go' som du
  • 2002 – Det var en lördag afton
  • 2004 – Gör mig lite levande
  • 2006 – Här är den sköna sommar
  • 2008 – Coastlines
  • 2009 – En sommarkonsert från Musik vid Siljan

SamlingsalbumRediger

  • 1982 – Musik ska byggas utav glädje
  • 1989 – Collection
  • 1993 – Collection Vol 2
  • 1994 – Lills bästa
  • 1999 – Du är den ende och andra guldkorn
  • 1999 – En titt i min spegel
  • 2004 – 24 bästa
  • 2004 – 20 klassiker
  • 2014 – Det bästa med Lill

Sanger (utvalg)Rediger

  • 1965 – «Jag tycker inte om dig»
  • 1966 – «Du är den ende»
  • 1966 – «Nygammal vals» (med Östen Warnerbring)
  • 1967 – «En sån karl»
  • 1960 – «Hör min samba»
  • 1968 – «En man i byrån»
  • 1968 – «Teresa»
  • 1968 – «Om vi hade en dag»
  • 1969 – «Mellan dröm och verklighet»
  • 1970 – «Axel Öhman» (med Svante Thuresson)
  • 1973 – «Månskugga»
  • 1973 – «Sången han sjöng var min egen»
  • 1973 – «Kom vi ska leka»
  • 1975 – «Fritt fram»
  • 1978 – «Musik ska byggas utav glädje»
  • 1978 – «Om du nånsin kommer fram till Samarkand»
  • 1978 – «Tillsammans är ett sätt att finnas till»
  • 1978 – «Rus»
  • 1984 – «Marias första dans»

FilmografiRediger

  • 1964 – Drömpojken
  • 1965 – Calle P (med bl.a. Carl-Gustaf Lindstedt)
  • 1965 – En historia till fredag (TV-serie)
  • 1968 – Zum Tango gehören zwei (Musikal med Lill Lindfors og Bill Ramsey)
  • 1973 – Galenpannan (TV-forestilling med bl.a Sven Wollter)
  • 1981–1982 – Svenska Sesam (TV-serie for barn, 30 episoder)
  • 1983 – P&B
  • 1984 – Slagskämpen
  • 1987 – Vänner för alltid (dansk film)
  • 1988 – Vargens tid
  • 1995 – Mitt sanna jag (TV-serie)
  • 2009 – Tomtar och troll

UtmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0511787, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Se 2020 års invalda», utgitt 20. april 2020, besøkt 20. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Bergan, Jon Vidar (30. november 2021). «Lill Lindfors». Store norske leksikon. Besøkt 5. mars 2022. 
  4. ^ Wallén-widung, Minna (12. mai 2017). «Här tappar Lill Lindfors kjolen inför miljoner tv-tittare». www.allas.se (svensk). Besøkt 5. mars 2022. 
  5. ^ «Hemligheten bakom Lill-Lindfors tros-kupp». www.expressen.se (svensk). Besøkt 5. mars 2022. 
  6. ^ Högström, Henrik (10. september 2020). ««Jeg har jobbet for å møte mine egne behov mer enn hennes, om jeg skal være helt ærlig»». vi.no (norsk). Besøkt 5. mars 2022. 

Eksterne lenkerRediger

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Ingvar Wixell med
«Absent Friend»


Sverige i Eurovision Song Contest
1966 (med Svante Thuresson)
Etterfølger :
Östen Warnerbring med
«Som en dröm»
Forgjenger:
   Luxembourg
Désirée Nosbusch 
Programleder for Eurovision Song Contest
Etterfølger:
   Norge
Åse Kleveland