Ted Gärdestad

svensk skuespiller og sanger

Ted Arnbjörn Gärdestad (født 18. februar 1956 i Sollentuna i Sverige, død 22. juni 1997 samme sted) var en svensk låtskriver og popartist.

Ted Gärdestad
Født18. feb. 1956[1][2]Rediger på Wikidata
StockholmRediger på Wikidata
Død22. juni 1997[1][2]Rediger på Wikidata (41 år)
Sollentuna kommune[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Komponist, musiker, sanger, skuespiller, tennisspiller, plateartistRediger på Wikidata
Ektefelle Lotta RamelRediger på Wikidata
Partner(e) Ann ZachariasRediger på Wikidata
Søsken Kenneth GärdestadRediger på Wikidata
Barn Sara Zacharias, Moishe ZacharevskyRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Silverdals griftegård[4]Rediger på Wikidata
Utmerkelser Swedish Music Hall of Fame (2018)[5]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentPiano, vokal
Aktive år19711994
PlateselskapPolar
IMDbIMDb

Liv og karriereRediger

Gärdestad vokste opp i Sollentuna nord for Stockholm, og var sønn av Arne og Margit Gärdestad. Han komponerte sin første melodi som seksåring, «Sollentunavalsen». Han deltok som åtteåring i Sveriges Televisions Circus minimum der han spilte egen musikk på trekkspill. Gärdestad ble kjent allerede som 15-åring med sitt vinnende vesen og sine glade, optimistiske ungdomsmelodier.

Han ble svært populær på 1970-tallet med flere hits i radioprogrammet Svensktoppen, blant annet «Jag vill ha en egen måne», «Sol, vind och vatten» og «Satellit», vinnermelodien i Melodifestivalen i 1979. Musikken var som regel skrevet av Ted Gärdestad, mens tekstene var av broren Kenneth Gärdestad.[6] Hans fengende, folkelige og glade popmusikk gjorde at han i 1970-tallets politiske, svenske progg-bølge ble ansett som en mer kommersiell enn politisk artist[6] særlig etter at han ble en av artistene i Stikkan Andersons Polar Records, og når Benny Andersson fra Abba og Björn Ulvaeus produserte hans debutalbum Undringar i 1972. Året etter deltok han sammen med sin daværende samboer Annica Boller i Melodifestivalen med sangen Låt solen värma dig og kom på femteplass.

Gärdestad var også en talentfull tennisspiller og kom som 14-åring på andreplass i det svenske mesterskapet, etter sin nære venn Björn Borg, som snakker om sin vennskap med Gärdestad i biografien fra 2005, Jag vill ha en egen måne, redigert av broren Kenneth. Sangen «Helena» oppgis å være skrevet til den svenske tennisspilleren Helena Anliot, som både han og Björn Borg skal ha vært forelsket i på begynnelsen av 1970-tallet.[7]

Den amerikanske rockegruppen Toto spilte ofte sammen med Gärdestad på konserter før de selv slo igjennom for alvor. Dette kan være en av forklaringene til de musikalske likhetene mellom Totos «Hold the Line» og Gärdestads «Satellit». En annen forklaring kan være at Janne Schaffer, som spilte sammen med Toto på «Hold the Line» året før «Satellit» ble gitt ut, også spilte riffet på «Satellit».

Han ble deretter sammen med Michael B. Tretow med i prosjektet Caramba som i 1981 hadde hiten «Hubba Hubba Zoot-Zoot». Han kom samme år i kontakt med Bhagwan Shree Rajneesh' religiøse sekt Oshobevegelsen. Han trakk seg samme år fra offentligheten fram til 1984 da han gjenopptok musikkarrièren, men var stadig plaget av psykiske problemer i form av schizofreni.[8] og begikk selvmord i 1997 ved å kaste seg foran pendlertoget ved Häggvik stasjon i Sollentuna.[9]

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 1972: Undringar
  • 1973: Ted
  • 1974: Upptåg
  • 1976: Franska kort
  • 1978: Blue Virgin Isles
  • 1981: Stormvarning
  • 1993: Kalendarium, samlealbum
  • 1994: Äntligen på väg
  • 2001: Solregn , CD-boks
  • 2001: Droppar av solregn, samlealbum
  • 2003: 15 klassiker 1972–1981, samlealbum
  • 2004: Sol Vind & Vatten – Det bästa, samlealbum
  • 2004: Fånga en ängel – En hyllning till Ted Gärdestad, hyllestalbum med andre artister
  • 2005: Ted Gärdestad 18 ballader, samlealbum

SinglerRediger

FilmerRediger

  • 1966: En småstad vid seklets början, adventskalenderen
  • 1968: Story of a Woman
  • 1973: Stenansiktet

ReferanserRediger

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 7936581, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0350693, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Find A Grave: Ted Gäderstad», Find a Grave 7936581[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Broder Daniel och Titiyo invalda i Swedish Music Hall of Fame», arkiv-URL web.archive.org, forfatternavn Linus Dahlbäck, utgitt 3. mai 2018, besøkt 20. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Frithiof, Lotta: «Skammen dödar», intervju med broren Kenneth Gärdestad i Upsala Nya Tidning, 14. september 2010, besøkt 16. mai 2013
  7. ^ Minnesside om vennskapet medd Björn Borg + Helena Anliot med mer Arkivert 17. august 2010 hos Wayback Machine.
  8. ^ Ida Thunberg. «Teds väg mot självmord» (Svenska). Expressen. Besøkt 16. mai 2013. «Kenneth Gärdestad forteller nå åpent om broren Teds schizofreniog de vanskelige årene» 
  9. ^ Kenneth Gärdestad i Aftonbladet.se om Ted Gärdestads selvmord ett år etter

Eksterne lenkerRediger

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Björn Skifs med
«Det blir alltid värre framåt natten»


Sverige i Eurovision Song Contest
1979
Etterfølger :
Tomas Ledin med
«Just nu!»