Lasse Wellander

Svensk musiker

Lars-Ove «Lasse» Wellander (født 18. juni 1952 i Vikers forsamling utenfor Nora i Västmanland i Örebro län i Sverige, er en svensk gitarist, låtskriver, sanger og musikkprodusent. Han er blant annet kjent for sitt mangeårige samarbeide med ABBA, der han medvirket på flertallet av plateinnspillingene deres og alla de store turnéene.

Lasse Wellander
Lasse wellander.jpg
Født18. juni 1952[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Nora kommuneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gitarist, låtskriver, plateprodusent, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Medlem av Wellander & Ronander (19771978), Blues Quality (19681970)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Albin Hagströms Minnespris (2005)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerBlues, rock, popmusikk
InstrumentGitar, vokal
Aktive år1968
IMDbIMDb

BiografiRediger

Lasse Wellander er sønnen til Åke Wellander og Anne-Marie, født Eriksson. Lasse Wellander startet sin karriere 16 år gammel i gruppa Peps & Blues Quality. Etter starten ble han med i flere band og samarbeidet med en rekke artister og band, både i studio og live/TV. Han hadde i mars 2020 ifølge SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) medvirket på over 6 331 låter fordelt på 1 700 utgivelser og album.[2][3]

MusikkarrierenRediger

Da Wellander var 16 år i 1968 flyttet familien fra Nora kommune til byen Örebro og han kom da i kontakt med bandet Blues Quality, med Peps Persson, som trengte en gitarist. Han begynte å spille i bandet i et par år.

Etter Blues Quality ble han et av medlemmene i bandet Nature sammen med blant annet Mats Ronander. Nature var, på 1970-tallet, komp.-band til flere artister, for eksempel Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad, Göran Fristorp og Ulf Lundell. Nature gav også ut et par egne album på begynnelsen av 1970 tallet.[4]

Fra 1969 startet han med studioinnspillinger, og han har deretter vart med på en rekke album, og har samarbeidet med en rekke artister, for eksempel Povel Ramel, Magnus Uggla, Ted Gärdestad, Siw Malmkvist, Björn Skifs, Lill-Babs og ABBA.[3]

1974 blev han kontaktet av Björn og Benny i ABBA. I tillegg til plateinnspillinger har han vart med på alle de større turneene til ABBA. Han var også med på Chess-prosjektet og Mamma Mia!.[3]

1976 slapp Wellander sitt første soloalbum, Electrocuted. Siden samarbeidet han med Lundell, deretter startet Wellander og Ronander et samarbeid kalt Wellander & Ronander. De utga også et album. Efter det ble det flere turneer med ABBA, for både Wellander og Ronander.[4]

Han har vært medlem i flere band, blant annet Low Budget Blues Band, og han har også, i en periode, vart gitarist i Vikingarna.

På 2000-tallet har han arbeidet med studioarbeid og webdesign. Han har tidligere utgitt noen soloalbum, og efter 2017 også singler.[3][5]

PriserRediger

Artistsamarbeider i utvalgRediger

DiskografiRediger

AlbumRediger

  • 1976 – Electrocuted
  • 1978 – Wellander & Ronander
  • 1985 – Full hand
  • 1987 – Tweed
  • 1990 – Poker-face
  • 1992 – Från Rickfors till Peterson-Berger
  • 2018 – 2017/2018

SingelutgivelserRediger

  • 1992 – «Vingar/Anthem»
  • 2017 – «Samba Loelek»
  • 2017 – «Out of the shadows»
  • 2017 – «Fri som en fågel» (m. Lena Larsson)
  • 2017 – «The Parting Glass»
  • 2018 – «Old School Boogie»
  • 2018 – «Ut mot öppet hav»
  • 2018 – «In My Heart And Soul» - instrumental versjon
  • 2018 – «In My Heart And Soul» (m. Stefan Nykvist)
  • 2018 – «Postludium» (m. Sophisticated Ladies)
  • 2019 – «Anitra's Dance» (Anitras dans)
  • 2020 – «Mellan hägg och syren»
  • 2020 – «Is There A Chance»
  • 2021 – «Guitarism» (inkl. Radio Edit-versjon)
  • 2021 – «Nostalgia»
  • 2021 – «O helga natt»
  • 2022 – «Overdrive»

FilmografiRediger

ReferanserRediger

  1. ^ www.universalmusic.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «discogs». discogs.com (svensk). Besøkt 4. mai 2021. 
  3. ^ a b c d «studioraven-wellander-tar-ton». unt.se. 6. april 2018. Besøkt 4. mai 2021. 
  4. ^ a b «hakanpettersson». hakanpettersson.se. 8. desember 2017. Besøkt 4. mai 2021. 
  5. ^ «diskografi». verywellander.se (svensk). Besøkt 4. mai 2021. 

Eksterne lenkerRediger