Arja Saijonmaa

finsk skuespiller og sanger
Arja Saijonmaa
Arja Saijonmaa på Guldbaggegalan 2013..jpg
FødtArja Enni Helena Saijonmaa
1. desember 1944[1][2][3]Rediger på Wikidata (75 år)
S:t MichelRediger på Wikidata
Utdannet ved Sibelius-akademiet, Helsingfors universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata
Utmerkelser Pro Finlandia (1986)Rediger på Wikidata

Arja Saijonmaa

Arja Enni Helena Saijonmaa (født 1. desember 1944 i Sankt Michel i Finland) er en finsk sanger.

Arja Saijonmaa slo igjennom som sanger i Skandinavia med låten «Jag vill tacka livet» (Inti-Illimani, Violeta Parras «Gracias a la vida»), og var en veldig populær artist på 1970-tallet. I 1987 var hun med i Melodifestivalen med melodien «Högt över havet», som kom på andreplass, og i 2005 med «Vad du än trodde så trodde du fel», som ble sist i en delfinale.

Tidlig på 1970-tallet deltok hun på en konsert med Mikis Theodorakis i Helsingfors. På konserten leste hun noen av hans tekster på finsk. Da hun også ble bedt om å synge en av hans sanger, oppdaget Mikis Theodorakis talentet hennes, og inviterte henne til å bli med i hans orkester. Dette førte til et mangeårig samarbeid mellom Saijonmaa og Theodorakis, og flere felles plateutgivelser.

Seinere samarbeidet hun med det chilenske eksilorkestret Inti Illimani. Med dette orkestret holdt hun sin første konsert i Oslo høsten 1979, i kjellerlokalet i Chateu Neuf.

Arja Saijonmaa har spilt in ca. 35 album. Hun har også vært med i flere filmer, blant andre Anna Svärd og Herr Puntila och hans dräng Matti.

DiskografiRediger

På finskRediger

  • 1972 Laula kanssani toveri
  • 1972 Arja Saijonmaa & Mikis Theodorakis
  • 1973 Koko yön minun poikani valvoi
  • 1975 Huomenta sydämeni
  • 1979 Jokainen arkiaamu – Arja Saijonmaa & Mikis Theodorakis Ateenassa
  • 1979 Miten voin kyllin kiittää
  • 1981 Ruotsiin ja takaisin
  • 1983 Ystävän laulu
  • 1985 La Cumparsita
  • 1988 Arja Saijonmaa & George de Godzinsky Finlandia-talossa
  • 1989 Yhteinen taivas ja maa
  • 1993 Paijaa mua
  • 2000 Sydänten silta
  • 2006 Rakkaus on rohkeutta

NyutgivelserRediger

  • 1985 Valitut laulut
  • 1988 Arja Saijonmaa (2 LP)
  • 1995 20 Suosikkia: Ystävän laulu
  • 2001 20 Suosikkia: Satumaa
  • 2007 Tähtisarja – 30 suosikkia (2 CD)

På svenskRediger

  • 1977 Det är tid att sjunga sånger
  • 1977 Tango Jalousie
  • 1978 Arja Saijonmaa i Stockholms konserthus
  • 1979 Jag vill tacka livet
  • 1981 Sånger från asfalt och ängar
  • 1982 Leksar och parfym
  • 1987 Högt över havet
  • 1988 Arja sjunger Zarah
  • 1989 Samma himmel, samma sol
  • 1994 La Cumparsita
  • 1998 Bara du kommer
  • 1999 En bro av gemenskap
  • 2003 Arja Nära

NyutgivelserRediger

  • 1994 Arja's bästa
  • 2000 Guldkorn
  • 2002 100% (2 CD)
  • 2005 Vad du än trodde så trodde du fel

Andre språkRediger

  • 1976 Bonjour mon coeur
  • 1983 Es ist Zeit

FilmografiRediger

Arja Saijonmaa har vært med i følgende filmer:

  • 1969 Punatukka
  • 1969 Pohjan tähteet
  • 1978 Restauranten
  • 1979 Charlotte Löwensköld
  • 1979 Her Puntila och hans dräng Matti
  • 1985 Puntilan isäntä ja hänen renkinsä
  • 1985 Ur en kos dagbok
  • 1985 Havlandet
  • 1986 På liv och död
  • 1988 Clark Kent (TV-serie)
  • 2007 Stjärnorna på Slottet (TV-serie)
  • 2019 Melodifestivalen

ReferanserRediger

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Arja Saijonmaa, 323921
  2. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Arja Saijonmaa, w66473s8
  3. ^ Internet Movie Database, 12. aug. 2015, nm0756508

Eksterne lenkerRediger