Pugh Rogefeldt

svensk sanger og musiker

Anders Sture Torbjörn «Pugh» Rogefeldt (født 2. mars 1947 i Västerås i Sverige) er en svensk låtskriver, gitarist og sanger.

Pugh Rogefeldt
Pugh Rogefeldt By Daniel Åhs Karlsson.jpg
FødtAnders Sture Torbjörn Rogefeldt
2. mars 1947[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Västerås[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, sanger-låtskriver, komponist, plateartistRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Medlem av RainrockRediger på Wikidata
Utmerkelser Swedish Music Hall of Fame (2020)[3], Cornelis Vreeswijk-stipendet (2019)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Pugh Rogefeldt
SjangerRock
Aktive år1968
IMDbIMDb

Pugh Rogefeldt, kjent som bare «Pugh», startet sin karriere i slutten av 1960-tallet. På 1970-tallet hadde han en rekke store hits i Sverige med sin helt egen type musikk, som vel kan sies å være en blanding av rock, progrock og flere andre musikkstiler. Han var banebrytende hva gjelder å bruke det svenske språket. Ikke bare brukte han svensk, han brukte det også på en måte som ikke hadde vært gjort tidligere i moderne svensk rockemusikk. Seinere gikk han over til mer «vanlig» rock and roll og på 1980-tallet bremset karrieren opp litt for så å stige til nye høyder på 1990-tallet, da sammen med medlemmene i gruppa Gremlings. [4]

«Pugh» har så fortsatt å gi ut noen plater på 1990-tallet og 2000-tallet. Han har også avholdt en del konserter, gitt ut noen samlealbum og hatt ulike samarbeidsprosjekter med andre musikere i Sverige.[4]

StartenRediger

Rogefeldt ble født i Västerås, som ligger cirka 10 mil vest for Stockholm i Sverige. Som barn sang han i kor og spilte blues i et hobbyband. Han begynte å skrive sanger og 1968 slapp han singelen «Haru vart på cirkus». Pugh sendte demoer til en rekke plateselskap og når han endelig fikk svar, fra Metronome, hadde han allerede begynt militærtjenesten. Han stakk av for å gå i studio, noe han seinere måtte betale med tre måneder i fengsel.[4]

Albumet Ja, dä ä dä ble spilt inn 1969. På platen hadde han med den kjente gitaristen Georg Wadenius, kalt «Jojje», og på trommer Janne Karlsson, kalt «Loffe». Loffe kom fra gruppa Hansson och Karlsson. På platen kan man finne blant annet låtene «Här kommer natten» og «Små lätta moln». Platen ble en kommersiell suksess og fikk svensk Grammis. Neste album, Pugish, kom 1970, med singelen «Föräldralåten». Platen inneholdt den samme type rock og var influert av mange ulike stilarter, jazz, folkemusikk, bluesrock, pop og det var til og med elementer fra barnemusikk på platen.[4]

Så kom albumet Hollywood, 1972, men det var uten Karlsson og Wadenius. På denne platen hadde han med flere andre kjente svenske musikere, blant annet Jan Bandel på trommer, Göran Lagerberg på bass og Lasse Wellander og Kenny Håkansson på gitar. Denne platen inneholder flere av hans mest kjente sanger så som «Jag är en liten pojk», «Jag har en guldgruva», «Visan om Bo» og «Nationalsång». På det neste albumet, Pugh on the Rocks, som kom 1973, hadde han med blant annet Peps Persson, gitaristen Janne Schaffer og Janne Lucas Persson, som alle var etablerte svenske musikere. Av låtene på albumet kan nevnes «Långsamma timmar» og «Bä, bä, vita lamm». På Pugh on the Rocks tolker Pugh et flertall kjente melodier som andre har skrevet, blant annet Chuck Berry.

StorhetsperiodenRediger

I 1974 ble bandet Rainrock grunnlagt. Et av de andre medlemmene var hans bror Ingemar Rogefeldt. Deretter fulgte en meget suksessrik periode for Pugh. Først kom albumet Bolla och rulla i 1974, med blant annet låtene «Hog farm», «Silver-Lona» og «Dinga linga Lena». I 1975 kom hans kanskje mest populære utgivelse, nemlig konsertalbumet Ett steg till. Dobbel-LP-en, med 17 låter, inneholdt både eldre og nye låter. Av de nye kan nevnes «Vandrar i ett regn».

Med gruppa Rainrock hadde han utviklet et litt hardere sound enn tidligere, men i 1977 utga han en ny plate hvor han hadde byttet ut bandet og også forandret stil til mer country og rhythm and blues. På platen, som heter Bamalamas, hadde han denne gang med blant annet Wadenius, Björn J:son Lindh og Marie Bergman. I 1978 stilte han opp i den svenske Melodifestivalen med melodien «Nattmara».[4]

Ny fremgangsperiodeRediger

I 1978 ga han også ut albumet Attityder. Han fortsatte og gi ut album på 1980-tallet, men ikke med samme suksess som tidligere. I 1990 dannet han gruppa Grymlings, sammen med Göran Lagerberg, Michael Rickfors og Magnus Lindberg. Deres første album, Grymlings, som kom samme år, ble en enorm suksess. Den største hiten på platen var «Mitt bästa för dig», av Pugh, men også «Där gullvivan blommar», av Pugh og Rickfors, ble en hit. I 1991 slapp Pugh et nytt soloalbum, Människors hantverk, og 1992 kom andre albumet med Grymlings, Grymlings II. Denne platen solgte også brukbart og ga Pugh mulighet å ta litt pause fra rampelyset og flytte ut på landsbygda. Først 1999 kom han tilbake med et nytt album, Maraton, som høstet bra kritikker. Samme år sang han også en duett med den kjente rapperen Petter på hans album Bananrepubliken.[4]

På 2000-tallet har han gitt ut flere samlealbum og et par nye album, blant annet platen Vinn hjärta vinn i 2006, hvor han igjen har med seg Wademius og Karlsson. Han har her gått tilbake til det rocksoundet som han hadde på de tidligste platene. På 2000-tallet har han også spilt en del konserter og vært med på TV. Pugh har 4 barn, og bor siden 1987 i Lokrume på Gotland.

DiskografiRediger

StudioalbumRediger

  • 1969 - Ja, dä ä dä
  • 1970 - Pughish
  • 1972 - Hollywood
  • 1973 - Pugh on the Rocks
  • 1974 - Bolla och rulla
  • 1977 - Bamalama
  • 1978 - Attityder
  • 1981 - Het
  • 1983 - Face
  • 1985 - Hammarhjärta
  • 1986 - Pugh Rogefeldt
  • 1991 - Människors hantverk
  • 1999 - Maraton
  • 2005 - Opluggad Pugh
  • 2008 - Vinn hjärta vinn

SamlingerRediger

  • 1978 - Pugh 1968–1978
  • 1989 - Pugh's klassiker
  • 1991 - Aftonfalken
  • 1993 - Bilder
  • 1994 - 22
  • 2000 - Guldkorn
  • 2003 - Pughs bästa
  • 2003 - Pugh
  • 2004 - Guldgruvan – kuriosa 1968–2002
  • 2005 - Klassiker
  • 2012 - Dä va då dä

KonsertalbumRediger

  • 1975 - Ett steg till

EPRediger

  • 2013 Tolkningarna

SinglerRediger

  • 1968 - «Haru vart på cirkus»
  • 1969 - «Här kommer natten»
  • 1970 - «Föräldralåten»
  • 1972 - «En gång tog jag tåget bort»
  • 1972 - «Slavsång»
  • 1974 - «Dinga linga Lena»
  • 1978 - «Nattmara»
  • 1978 - «Solenergi»
  • 1981 - «Stockholm»
  • 1981 - «Tuggummit»
  • 1982 - «Pop o twist»
  • 1986 - «Två lika är ett»
  • 1989 - «En ny rebell i byn»
  • 1990 - «Snart kommer det en vind»
  • 1991 - «Ingenting för ingenting»
  • 1991 - «Bröllopsklockor»
  • 1992 - «Det är aldrig för sent»

ReferanserRediger

  1. ^ www.universalmusic.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 17. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Se 2020 års invalda», utgitt 20. april 2020, besøkt 20. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d e f Allmusic - Pugh

Eksterne lenkerRediger