Åpne hovedmenyen
Little Richard
Little Richard in 2007.jpg
FødtRichard Wayne Penniman
5. desember 1932 (86 år)
Macon
Far Enotris Johnson
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Sanger, pianist, musiker, låtskriver, komponist, prest, plateartist
Nasjonalitet USA
Morsmål Engelsk
Språk Engelsk
Utmerkelser Grammy Lifetime Achievement Award (1993)
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Little Richard
Sjangerrock, soul, rock and roll, gospel, R&B, funk
Instrumentpiano, vokal
Aktive år1951
PlateselskapRCA, Brunswick, Specialty, Mercury, Vee-Jay, Reprise
Nettstedhttp://www.kolumbus.fi/timrei/lre.htm
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Richard Wayne Penniman (født 5. desember 1932 i Macon i Georgia i USA) er en amerikansk sanger, låtskriver og pianist, og var en pioner i musikkgenren rock and roll.

Innhold

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Little Richard - Richard Wayne Penniman - var en av tolv søsken, og har uttalt at han kom fra en familie hvor foreldrene ikke likte rhythm and blues. Familien hans var syvendedagsadventister, og han ble tidlig kjent med gospelmusikk. Hans tidligste innspillinger i 1950-årene var en miks av blues og rhythm and blues, og var sterkt påvirket av gospel.

MusikerRediger

Little Richard oppnådde et gjennombrudd med sangen «Tutti Frutti» i 1955, og fulgte opp med en serie internasjonale hits: «Long Tall Sally», «Rip It Up», «Lucille», «Jenny Jenny», «Keep A-Knockin'», «Good Golly Miss Molly», «Ooh! My Soul» og flere andre. I Norge var hans største hit «Baby Face» i 1957.

Med sin unike sangstil og voldsomme energi fikk Little Richard enorm betydning for utviklinga av rock'n'roll. Han sanger er blitt framført og innspilt av Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Buddy Holly, The Everly Brothers, Bill Haley, Sam Cooke, James Brown, Otis Redding, Don Covay, Joe Tex, Larry Williams, Creedence Clearwater Revival, Mitch Ryder, Hollies, Swinging Blue Jeans, Chambers Brothers,Jimi Hendrix, Isley Brothers, MC5, Queen og mange, mange flere.

Little Richard trakk seg tilbake fra musikkbransjen i 1957 av religiøse årsaker. Han begynte på en teologisk utdannelse ved Oakwood Bible College i Huntsville i Alabama med tanke på å bli prest for syvendedagsadventistene. Kirkeledelsen verdsatte Little Richards popularitet og hans evne til å begeistre andre, og tolererte det oppstuss som hans ekstroverte fremtoning vakte på stusdiestedet, og likeså hans hyppige brudd på skolens ordninger. Det ekteskap han inngikk i juli 1959 med sekretæren Ernestine Campbell fra Washington, D.C. endte i skilsmisse i 1964.

Han har seinere gjort comeback flere ganger. Han har også gjort en rekke gospelinnspillinger. Little Richard har spilt inn sine opprinnelige hits på ny en rekke ganger for ulike plateselskap. Hans opprinnelige innspillinger for Specialty 195557 blir likevel ansett som uovertrufne. Han ble i 1986 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame, og han har også fått ei stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Diskografi (Album)Rediger

  • 1996 Shag on Down by the Union Hall
  • 1992 Shake It All About
  • 1988 Lucille
  • 1977 Now
  • 1976 Sings | Little Richard Live
  • 1975 Keep a Knockin'
  • 1974 Talkin' 'Bout Soul | Recorded Live
  • 1973 Rip It Up
  • 1972 Dollars | The Original | You Cant Keep a Good Man Down
  • 1971 Mr. Big | The Rill Thing | The Second Coming
  • 1970 Rock Hard Rock Heavy | Little Richard | Well Alright!
  • 1969 Good Golly Miss Molly | Little Richard | Right Now
  • 1967 The Explosive Little Richard | Rock N Roll Forever
  • 1965 Little Richard Is Back | The Wild and Frantic Little Richard
  • 1964 Sings the Gospel
  • 1963 Sings Spirituals
  • 1962 King of the Gospel Singers
  • 1960 Clap Your Hands | Pray Along with Little Richard, Vol. 1 | Pray Along with Little Richard, Vol. 2
  • 1959 The Fabulous Little Richard
  • 1957 Little Richard, Vol. 1 | Little Richard, Vol. 2 | Little Richard, Vol. 3 | Here's Little Richard
  • 1956 Cast a Long Shadow

Eksterne lenkerRediger