Little Richard

amerikansk musiker, låtskriver
Little Richard
Little Richard in 2007 (cropped) (2).jpg
FødtRichard Wayne Penniman
5. desember 1932[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Macon[5]Rediger på Wikidata
Død9. mai 2020[6][7][8]Rediger på Wikidata (87 år)
Nashville[9], Tullahoma[10]Rediger på Wikidata
Far Enotris JohnsonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Sanger, pianist, musiker, komponist, prest, plateartist[11]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Grammy Lifetime Achievement Award (1993)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Little Richard
SjangerRock, soulmusikk, rock and roll, gospelmusikk, rhythm and blues, funk
InstrumentPiano, vokal, sang
Stemmetypetenor
Aktive år1951
PlateselskapRCA, Brunswick, Specialty, Mercury, Vee-Jay, Reprise, Apple, Manticore
IMDbIMDb
Notable verk
Long Tall Sally, Lucille av Little Richard

Richard Wayne Penniman (født 5. desember 1932 i Macon i Georgia i USA, død 9. mai 2020 i Tullahoma nær Nashville i Tennessee) var en amerikansk sanger, låtskriver og pianist. Han var en pionér innen musikkgenren rock and roll.[12]

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Little Richard var én av tolv søsken og har uttalt at han kom fra en familie hvor foreldrene ikke likte rhythm and blues. Familien hans var syvendedagsadventister, og han ble tidlig kjent med gospelmusikk. Hans tidligste innspillinger i 1950-årene var en miks av blues og rhythm and blues og var sterkt påvirket av gospel.

MusikerRediger

Little Richard oppnådde et gjennombrudd med sangen «Tutti Frutti» i 1955 og fulgte opp med en serie internasjonale hits: «Long Tall Sally», «Rip It Up», «Lucille», «Jenny Jenny», «Keep A-Knockin'», «Good Golly Miss Molly», «Ooh! My Soul» og flere andre. I Norge var hans største hit «Baby Face» i 1957.

Med sin unike sangstil og voldsomme energi fikk Little Richard enorm betydning for utviklinga av rock'n'roll. Han sanger er blitt framført og innspilt av Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Buddy Holly, The Everly Brothers, Bill Haley, Sam Cooke, James Brown, Otis Redding, Don Covay, Joe Tex, Larry Williams, Creedence Clearwater Revival, Mitch Ryder, Hollies, The Swinging Blue Jeans, The Chambers Brothers, Jimi Hendrix, Isley Brothers, MC5, Queen og mange, mange flere.

Little Richard trakk seg tilbake fra musikkbransjen i 1957 av religiøse årsaker. Han begynte på en teologisk utdannelse ved Oakwood Bible College i Huntsville i Alabama med tanke på å bli prest for syvendedagsadventistene. Kirkeledelsen verdsatte Little Richards popularitet og hans evne til å begeistre andre og tolererte det oppstuss som hans ekstroverte fremtoning vakte på studiestedet, og likeså hans hyppige brudd på skolens ordninger. Ekteskapet han inngikk i juli 1959 med sekretæren Ernestine Campbell fra Washington, D.C. endte i skilsmisse i 1964.

Han gjorde seinere comeback flere ganger. Han laget også en rekke gospelinnspillinger. Little Richard spilte inn sine opprinnelige hits på ny en rekke ganger for ulike plateselskap. Hans opprinnelige innspillinger for Specialty 195557 blir likevel ansett som uovertrufne. Han ble i 1986 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame, og han fikk også ei stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Diskografi (Album)Rediger

  • 1996 Shag on Down by the Union Hall
  • 1992 Shake It All About
  • 1988 Lucille
  • 1977 Now
  • 1976 Sings | Little Richard Live
  • 1975 Keep a Knockin'
  • 1974 Talkin' 'Bout Soul | Recorded Live
  • 1973 Rip It Up
  • 1972 Dollars | The Original | You Cant Keep a Good Man Down
  • 1971 Mr. Big | The Rill Thing | The Second Coming
  • 1970 Rock Hard Rock Heavy | Little Richard | Well Alright!
  • 1969 Good Golly Miss Molly | Little Richard | Right Now
  • 1967 The Explosive Little Richard | Rock N Roll Forever
  • 1965 Little Richard Is Back | The Wild and Frantic Little Richard
  • 1964 Sings the Gospel
  • 1963 Sings Spirituals
  • 1962 King of the Gospel Singers
  • 1960 Clap Your Hands | Pray Along with Little Richard, Vol. 1 | Pray Along with Little Richard, Vol. 2
  • 1959 The Fabulous Little Richard
  • 1957 Little Richard, Vol. 1 | Little Richard, Vol. 2 | Little Richard, Vol. 3 | Here's Little Richard
  • 1956 Cast a Long Shadow

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Little Richard, biography/Little-Richard
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Little Richard, little-richard
  4. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Little Richard, 223473
  5. ^ 9. mai 2020, Legendary Musician Little Richard has died, https://www.latestnewssouthafrica.com/2020/05/09/legendary-muscian-little-richard-has-died/
  6. ^ Daily Mirror, 9. mai 2020, Little Richard dead: Music legend dies at 87, https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/breaking-little-richard-dead-music-22000848
  7. ^ 9. mai 2020, Legendary Muscian Little Richard has died, https://www.latestnewssouthafrica.com/2020/05/09/legendary-muscian-little-richard-has-died/
  8. ^ https://www.rollingstone.com/music/music-news/little-richard-dead-48505/
  9. ^ https://www.cnn.com/2020/05/09/entertainment/little-richard-dead-obituary-trnd/index.html
  10. ^ 10. mai 2020, Tim Weiner, engelsk, 9. mai 2020, Little Richard, Flamboyant Wild Man of Rock ’n’ Roll, Dies at 87, https://www.nytimes.com/2020/05/09/arts/music/little-richard-dead.html
  11. ^ 12. jan. 2019
  12. ^ NRK (09.05.2020). «Little Richard er død». 

Eksterne lenkerRediger