Badestrand

strand, egnet for soling/bading/svømming

Badestrand er en liten eller stor strand langs havet eller en innsjø som brukes til rekreasjon. Ofte er store badeplasser knyttet til turist- eller friluftsområder.

Badestranda Lilleskagen i Færder kommune ytterst i Oslofjorden en sommerdag i 2007.
Badestrand ved Middelhavet i Cannes i Sør-Frankrike.
Patong Beach i Thailand er en populær strand og et feriested for turister fra hele verden. Stedet er også kjent for utbredt prostitusjon.
Playa El AguaIsla de Margarita i Venezuela er en av en mengde tropiske og subtropiske palmestrender med hvit sand og varmt badevann.
Batteristranda i Larvik 2006
Huk på Bygdøy innerst i Oslofjorden er en populær strand for Oslos befolkning. Bildet er fra 2007.
Lamu i Kenya på kysten ved Det indiske hav.

Aktiviteter og typer rediger

Det er vanlig å dra til strender om sommeren for å bade, sole seg, gå tur, leke eller hvile seg.

Soling krever oppmerksomhet for å unngå mer sol enn huden tåler. Bading krever kontroll med badevannskvaliteten og tilsyn med barn.

Mens norske strender som regel er ganske urørt, kan populære strender i andre land være svært utbygde med hotellanlegg og byfunksjoner, for eksempel Copacabana i Rio de Janeiro. Det er ikke uvanlig å sette opp kiosker hvor det selges mat og drikke, strandstoler og parasoller leies ut eller strandhytter der man kan skifte klær. Noen steder settes det opp bryggeanlegg med stupebrett og hus, og også tivoli.

Strendene er vanligvis dekket av sand eller rullesteiner.

Offentlige badestrender i Norge er oftest også kommunale friområder åpne for alle, mens en mange steder i utlandet må kjøpe inngangsbilletter til visse strandområder. Andre private strender blir sperret av for allmuen slik at bare de som eier stranden eller gjester ved et særskilt strandhotell, har adgang.

Kjente badestrender rediger

Det er en enorm mengde badestrender av forskjellig størrelse og beskaffenhet over hele verden. Oversikten her inneholder et lite utvalg av noen av de mest kjente.

 
Bystranda i Kristiansand.

I Norge rediger

I Europa rediger

Utenfor Europa rediger

Se også rediger

---

Eksterne lenker rediger

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata

Badestrender i Norge rediger

Badestrender i utlandet rediger