Åpne hovedmenyen
Sven Lidman
Sven-Lidman.jpg
Født30. juni 1882[1]
Karlskrona[2], Karlskrona stadsförsamling[1]
Død14. februar 1960[1][3][4][5] (77 år)
Stockholm[6], S:t Matteus församling[1]
Gravlagt Centrala griftegårdarna
Ektefelle Carin Thiel (19081917), Brita Lidman (19201960)
Barn Ulla Lidman-Frostenson, Sven Lidman, Sam Lidman, Eva Berggrén, Bibi Langer
Utdannet ved Uppsala universitet (19001904)
Beskjeftigelse Poet
Forfatter
Pinseleder
Nasjonalitet Sverige
SpråkSvensk
Medlem av Les quatre diables
Utmerkelser De Nios Stora Pris (1943)

Carl Hindrik Sven Rudolphsson Lidman (født 30. juni 1882 i Karlskrona, død 14. februar 1960 i Stockholm) var en svensk forfatter og lederskikkelse innen pinsebevegelsen i Sverige.

BiografiRediger

Lidman studerte ved Uppsala universitet og var i studietiden medlem av den litterære gruppen Les quatre diables sammen med Sigurd Agrell, John Landquist og Harald Brising.

I 1901 tok han forbredende til jusstudiet, og ble reservesekondløytnant i 1903. Han innledet forfatterskapet stt med poesi i 1904 til 1908 med diktsamlingene Pasiphaë, Primavera, Källorna og Elden på altaret samt versedramaene Imperia og Härskare, et verk påvirket av Oscar Levertin.[7]

Han gikk deretter over til prosa, og skrev romaner med moralistisk og patriotisk patos som Stensborg (1910), Thure-Gabriel Silfverstååhl (1910), Köpmän och krigare (1911), Carl Silfverstååhls upplefvelser (1912) samt Tvedräktens barn (1913).[8]

I første verdenskrig ble Lidman sammen med blant andre uppsalavennen Yngve Larsson en viktig deltager i aktivistbevegelsen som forsøkte å få Sverige med i krigen på Tysklands side. Han var redaktør for tidsskriftet Svensk Lösen i årene 1916-1918 og gav ut Det levande fäderneslandet. En bok om Svensk aktivism 1916.[9]

Etter debuten som poet ble Sven Lidman av mange regnet som en av landets fremste forfattere. I romanen Köpmän och krigare forsøkte han å skape en slags syntese av de aristokratiske tradisjonene som han fra gammelt av elsket og den finansielle virkekraften som han senere ble fengslet av. I tittelen på boken lå en programerklæring. Den litterære injen tok en ny retning da han i 1917 hadde en frelsesopplevelse. Etter en utmattende skilsmisse fra Carin Thiel søkte han seg til religionen, blant annet til den katolskinspirerte mystikken. Han jobbet også med den store oversettelsen av Augustins Bekjennelser.

Han fikk stor oppmerksomhet da han i 1921 sluttet seg til pinsebevegelsen, der han ble kjent som en stor taler og en fremragende predikant. Sammen med Lewi Pethrus inntok han en ledende rolle i bevegelsen. I årene 1923-1950 gav han ut flere prekensamlinger. Lidman ble imidlertid utstøtt fra bevegelsen i 1948 etter uenighet med Pethrus, blant annet om pinsebevegelsens sekulære virksomhet. Til uenigheten hørte for eksempel spørsmålet om man skulle gi ut avisen Dagen, noe Lidman var imot. Han mente Evangelii Härold som han selv var redaktør for i årene 1922-1948, var nok. Lidman og Pethrus ble forsonet i 1953, men noe videre samarbeid var ikke lenger mulig.

Til Sven Lidmans bekjentskapskrets hørde mange av tidens store forfattere og kulturarbeidere. Gjennom ekteskapet med Carin Thiel, datteren til finansmannen og kunstmesénen Ernest Thiel, kom han i nær kontakt med Bonnierfamilien. Carin Thiels mor Anna, født Josephson, var søster til Karl-Otto Bonniers kone Lisen. Carin var derfor kusine med blant andre Tor Bonnier og hans søstre Elin, gift med Yngve Larsson og Greta, gift med Tor Berg.[10][11] Bokforleggeren Tor Bonnier ble en av Lidmans venner resten av livet.

En av Sven Lidmans åndelige sanger O salighet, o gåtfullhet, diktet i 1918, er tatt med i flere svenske kirkers salme- og sangbøker, blant annet i Den svenska psalmboken 1986. Den er også med i Norsk salmebok 2013.

 
Den lidmanske familiegraven i Linköping, der Sven Lidman hviler.

Svenska Akademien hedret Lidmans minne og forfatterskap gjennom at på 2000-tallet gi ut akademimedlem og litteraturprofessor Knut Ahnlunds store arbeid om Sven Lidman. Svenska Akademien lot også i 1992 prege en jubileumsmedalje i gull til 100-årsminnet av Sven Lidmans fødsel.

BibliografiRediger

  • 1904 - Pasiphaë och andra dikter
  • 1905 - Primavera
  • 1906 - Källorna
  • 1907 - Elden och altaret
  • 1907 - Imperia: Dramatiska situationer
  • 1908 - Härskare: Två dramer om makt och vanmakt
  • 1910 - Stensborg
  • 1910 - Thure-Gabriel Silverstååhl
  • 1911 - Köpmän och krigare
  • 1912 - Carl Silverstååhls upplefvelser
  • 1913 - Tvedräktens barn
  • 1918 - Huset med de gamla fröknarna: En berättelse om helgon och hjältar
  • 1920 - Såsom genom eld
  • 1923 - Bryggan håller: Vittnesbörd om korsets kraft
  • 1924 - Personlig frälsning: En bok om trons hemlighet
  • 1926 - Pingstväckelsens hemlighet
  • 1926 - Betlehemsstjärnan och båglampan: Tankar om sken och verklighet
  • 1928 - Förgängelsens trälar och frihetens söner: Tankar om nöd, nåd och nödvändighet
  • 1932 - Människan och tidsandan
  • 1933 - Orolig var mitt hjärta tills det fick frid i dig: En själs biografi i dikter
  • 1934 - På resan genom livet: Sett och tänkt
  • 1936 - Guds eviga nu: En bok om vägen, sanningen och livet
  • 1937 - Blodsarv: Försök till ett människoödes förhistoria
  • 1939 - Var inte förskräckt: Sett, tänkt och talat
  • 1940 - Utvald av Gud: En själs lovsång
  • 1941 - Glädjebudbärare
  • 1942 - Från Coventry till Betlehem: En bok om frälsning i stormen
  • 1943 - Uppenbarat: En bok om andlig verklighet
  • 1945 - Ingen lurar Gud: Sett, tänkt och talat
  • 1947 - Fjäril och vilddjur: En bok om liv och nåd
  • 1949 - Resan till domen
  • 1950 - Stjärnan som tändes på nytt
  • 1952 - Gossen i grottan
  • 1952 - Lågan och lindansaren
  • 1953 - Dikter
  • 1954 - Mandoms möda
  • 1957 - Vällust och vedergällning

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

NoterRediger

  1. ^ a b c d Svenskt biografiskt lexikon, https://sok.riksarkivet.se/Sbl/Presentation.aspx?id=11350, C H Sven R Lidman, 11350
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. des. 2014
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 3. mai 2014
  4. ^ International Music Score Library Project, 9. okt. 2017, Sven Lidman, Category:Lidman,_Sven
  5. ^ Nationalencyklopedin, 9. okt. 2017, Sven Lidman, sven-lidman
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  7. ^ Carlquist, Gunnar, red. (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. s. 135. 
  8. ^ Carlquist, Gunnar, red. (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. s. 135-36. 
  9. ^ Carlquist, Gunnar, red. (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. s. 136. 
  10. ^ Misslyckandets Genier, Ernest Thiel, Gustaf de Laval, William Olsson, Torsten Gårdlund, Norstedts 1993.
  11. ^ Längesen, Tor Bonnier, Bonniers 1972.

Trykte kilderRediger

LitteraturRediger

  • Sven Lidman: ett livsdrama. Stockholm: Atlantis. 1996. ISBN 91-7486-316-9. 
  • Den svenske mannens gränsland [Elektronisk resurs] : manlighet, nation och modernitet i Sven Lidmans Silfverstååhlsvit. Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis. 2011. ISBN 978-91-554-8032-5. 
  • Hentzel Roland, red. (1952). Boken om Sven Lidman. Stockholm: Natur och kultur. 
  • Sven Lidman - encyklopedist med världen som marknad: en dokumentär. Stockholm: Bild och ord akademin. 1993. ISBN 91-630-2027-0. 
  • Sven Lidman och Augustinus: en komparativ autobiografisk studie. Stockholm: RKF-förlaget. 2005. ISBN 91-631-6926-6. 
  • Lewis resa: roman. Stockholm: Norstedt. 2001. ISBN 91-1-300967-2. 
  • August Strindbergs och Sven Lidmans väg till korset: två monumentalgestalter i svensk omvändelsehistoria. Örebro: Evangeliipress. 1971. 
  • Fosterlandet, kärleken och Gud: en biografisk-psykologisk studie i Sven Lidmans liv och diktning. Nyhamnsläge: Svenska humanistiska förb. 1991. ISBN 91-85158-17-8. 
  • Sven Lidmans omvändelse: frälsningsupplevelse och omvändelseprocess 1915-1921 : en religionspsykologisk studie = [Sven Lidman's conversion] : [the experience of salvation and the process of conversion 1915-1921] : [a study in psychology of religion]. Uppsala: Univ. 1991. ISBN 91-554-2857-6. 
  • Ett satans liv: dokumentärroman. Stockholm: Wahlström & Widstrand. 1991. ISBN 91-46-16098-1. 
  • Vildåsnor och pådrivare. Stockholm: Geber. 1968. 
  • En evighet i rummets former gjuten: dekadenta och symbolistiska inslag i Sven Lidmans, Anders Österlings och Sigfrid Siwertz lyrik 1904-1907. Eslöv: B. Östlings bokförl. Symposion. 2000. ISBN 91-7139-480-X. 
  • Sven Lidman om människan och Gud: en innehållsanalytisk undersökning = Sven Lidman on man and God. Uppsala: Univ. 1986. ISBN 91-554-1963-1. 
  • Sven Lidmans dödssynd: [Rubr.] Stockholm. 1952. 
  • Wikström Owe, Brattemo Carl-Erik, red. (1986). Sven Lidman mellan psykologi och teologi: ett symposium kring litteratur, biografi och psykologi. Uppsala: Teologiska Inst., Uppsala Univ. 
  • Sven Lidmans predikostil. [Stockholm]. 1952. 

Eksterne lenkerRediger