Åpne hovedmenyen
John Landquist
John Landquist.jpg
Født3. desember 1881
Katarina sogn
Død2. april 1974 (92 år)
Danderyd
Gravlagt Norra begravningsplatsen (1974–)
Ektefelle Elin Wägner (19101922), Louise Welhaven (1925–), Solveig Landquist (1938–)
Far Axel Landquist
Søsken Daniel Landquist, Ellen Landquist
Beskjeftigelse Psykolog, litteraturkritiker, oversetter
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Samfunnet De Nio (19131969), Les quatre diables
Utmerkelser De Nios Stora Pris (1971)

John Landquists gravsten ved Norra begravningsplatsen i Solna.

John Landquist (født 3. desember 1881 i Stockholm, død 2. april 1974 i Danderyd) var en svensk litteraturkritiker samt professor i pedagogikk og psykologi ved Lunds universitet 1936–46.

Som student ved Uppsala universitet var Landquist medlem i den litterære studentkretsen Les quatre diables, som også Sven Lidman, Sigurd Agrell og Harald Brising tilhørte. Landquist engasjerte seg litterært allerede i Strindbergfeiden og gav siden ut Strindbergs samlede skrifter. Han gav også ut en Frödingmonografi i 1916, der han var tidlig ute med å introdusere freudiansk teoridannelse i svensk litteraturvitenskap.

Landquist var 1910–22 gift med Elin Wägner og senere (fra 1938) med Solveig Landquist.[1]

Landquists kritiske anmeldelse av Pippi Langstrømpe i 1946 ble innledningen på en avisdebatt der innsendere protesterte mot Astrid Lindgrens barnebøker. Langt senere var både Landquist og Astrid Lindgren medlemmer i Samfundet De Nio og kom godt overens.

Innhold

Bibliografi (utvalg)[2]Rediger

  • 1906 – Filosofiska essayer, filosofi
  • 1908 – Viljan : en psykologisk-etisk undersökning, filosofi
  • 1909 – Verner von Heidenstam : en essay, litteraturvitenskap
  • 1913 – Essayer : ny samling, litteraturvitenskap
  • 1916 – Gustaf Fröding : en psykologisk och litteraturhistorisk studie, litteraturvitenskap
  • 1917 – Knut Hamsun : En studie över en nordisk romantisk diktare, litteraturvitenskap
  • 1920 – Människokunskap : en studie över den historiska och den konstnärliga kunskapen, kunnskapsteori
  • 1924 – Erik Gustav Geijer : hans levnad och verk, litteraturvitenskap
  • 1927 – Erik Hedén : En levnadsteckning, biografi
  • 1928 – Henri Bergson : en populär framställning av hans filosofi, filosofihistorie
  • 1929 – Modern svensk litteratur i Finland, litteraturvitenskap
  • 1929 – Uppsalafilosofien och sanningen : några ord om två sakkunniga för tillsättandet av filosofiprofessuren i Lund, filosofi
  • 1931 – Humanism : inlägg, litteraturvitenskap
  • 1935 – Till humanistiska sektionen vid Lunds universitet
  • 1935 – Själens enhet / tre föreläsningar, psykologi
  • 1940 – Psykologi, psykologi
  • 1941 – Pedagogikens historia, pedagogikk
  • 1944 – Efter fyllda fyrtio år, psykologi
  • 1949 – Som jag minns dem, biografi og litteraturvitenskap
  • 1952 – Våra fördomar
  • 1954 – Geijer: en levnadsteckning, biografi
  • 1957 – I ungdomen : scener ur den förlorade tiden, litteraturvitenskap
  • 1959 – Charles Darwin : liv och verk, biografi
  • 1964 – Poul Bjerre : själsläkaren och konstnären, biografi
  • 1965 – Livet i Katarina, geografi og kirkehistorie
  • 1970 – Tankar om den skapande individen, litteraturvitenskap og psykologi

Priser og utmerkelserRediger

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

KilderRediger