Stein Ringen

norsk statsviter, sosiolog og professor

Stein Ringen (født 1945) er en norsk samfunnsforsker som særlig har vært opptatt av demokratiets muligheter som styringform. Han har vært ansatt som professor i sosiologi og sosialpolitikk ved University of Oxford og har utgitt flere bøker innen sitt fagfelt.

Stein Ringen
Født5. juli 1945[1]Rediger på Wikidata (77 år)
Oslo[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, sosiolog, statsviter, sakprosaforfatterRediger på Wikidata
Akademisk grad Dr.philos. (1987)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Oslo[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Æresdoktorat ved Mararyk-universitetet (2008)[3]Rediger på Wikidata
ArbeidsstedUniversity of OxfordRediger på Wikidata
FagfeltDemokrati

Bakgrunn og yrkeskarriereRediger

Ringen vokste opp dels i Oslo og Bærum, og dels i Washington, D.C., der hans far var landbruksattaché ved den norske ambassaden.

Ringen tok magistergraden i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo i 1972. Han tok en doktorgrad i 1987 med avhandlingen The Possibility of Politics. Gjennom en sammenlignende studie av vestlige land viser han her at politiske tiltak har stor betydning for fordeling av inntekt og andre levekårskomponenter, og at velferdsstaten dermed virker. Arbeidet kan også forstås som et forsvar for at samfunnsendring gjennom små og skrittvise reformer har bedre konsekvenser enn store, revolusjonære omveltninger.

Etter fullførte universitetsstudier har hans karriere vekslet mellom forskning og forvaltning. Fra 1972 til 1976 var han sekretariatsleder for Levekårsundersøkelsen ved Universitetet i Bergen. Fra 1983 til 1986 fungerte han som professor i velferdstudier ved Stockholms Universitet, og fra 1986 til 1988 var han forsker i Statistisk sentralbyrå. 1988 ble han utnevnt til avdelingsdirektør i Justisdepartementet med innvandringsspørsmål som ansvarsområde. I 1990 ble han ansatt i stillingen som professor i sosiologi og sosialpolitikk ved University of Oxford. Ringen er også vært gjesteprofessor ved universiteter i Berlin, Paris, Barbados, Praha, Brno, Sydney, Jerusalem, London og Harvard.

Ringen har utgitt flere bøker, blant annet Citizens, Families and Reform (1997), Reformdemokratiet (1997) og Veien til det gode liv (2000). I radioens P2-Akademiet har han holdt foredrag som "Demokratiet lider av dårlig demokratiforståelse" (1997) og "Norge og tysk kultur" (1998). I sin bok What Democracy is For varsler han at demokratiet kan råtne på rot. Han hevder i den at det står spesielt ille til i Storbritannia og USA der det er utviklet et elitestyre som i liten grad tar hensyn til lokalbefolkningen.[4]

I perioden 1998–2001 var han med i styringsgruppa i Verdikommisjonen.[5]

FamilieRediger

Ringen er sønn av sivilagronom, senere landbruksdirektør John Ringen (1912–2007) og bibliotekar Anna Simengård (1911–1996). Han ble gift i Storbritannia i 2002 med historiker og professor Mary Chamberlain (f. 1947).[6]

BibliografiRediger

  • 2016: The Perfect Dictatorship: China in the 21st Century
  • 2013: Nation of Devils: Democratic Leadership and the Problem of Obedience, Yale Univ. Press
  • 2009: The Economic Consequences of Mr Brown
  • 2008: Hvorfor demokrati?
  • 2007: What Democracy is for
  • 2006: The Possibility of Politics (new edition)
  • 2005: Citizens, Families, and Reform (new edition)
  • 2004: Norges nye befolkning
  • 2002: Fakler : om vitenskap og samfunn : til den Polytekniske forenings 150-årsjubileum (medforfatter)
  • 2000: Veien til det gode liv'
  • 1999: Ordet som er (medforfatter)
  • 1998: The Family in Question
  • 1997: Reformdemokratiet

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopedia of Brno History, Encyclopedia of Brno History person ID 5602[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Aftenposten, www.aftenposten.no, utgitt 2008, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.muni.cz[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «- Demokratiet kan råtne på rot». www.aftenposten.no. 2007. Besøkt 17. august 2020. 
  5. ^ RAMNEFJELL, ERLING (13. januar 1999). «Verdikommisjonen fikk grådig svar fra regjeringen». dagbladet.no (norsk). Besøkt 8. oktober 2020. 
  6. ^ Hatland, Aksel (25. februar 2020). «Stein Ringen». Norsk biografisk leksikon. Besøkt 17. august 2020.