Kveldpåfugløye

sommerfuglart
(Omdirigert fra «Smerinthus ocellatus»)

Kveldpåfugløye (Smerinthus ocellata) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den er lett å kjenne på at den har store øyeflekker på bakvingene. I Norge flyr den i mai – juni på Sørlandet og Østlandet.

Kveldpåfugløye
kveldpåfugløye
Nomenklatur
Smerinthus ocellata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
kveldpåfugløye, aftenpåfugløye
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektSmerinthus
Økologi
Habitat: parker og hager
Utbredelse: tempererte Europa og Sibir, i Norge på Sørlandet og Østlandet

Utseende rediger

En stor (vingespenn 75 – 95 mm) sommerfugl, kroppen er forholdsvis kort og vingene brede til svermer å være. Hodet er ganske lite med reduserte munndeler, antennene smalt fjærformede. Forvingene er noe flikete. Brystet er svart i midten, grått på sidene, bakkroppen grå. Forvingene er brunlige med et svakt, rosa skjær, med flere smale, lyse og mørke tverrbånd. Bakvingene er for det meste rosa, nær bakkanten med en stor, rund, svart øyeflekk med en blå ring inne i. Larven er grønn.

Levevis rediger

Larvene lever vanligvis på selje (Salix caprea), sjeldnere på apal eller andre løvtrær. De er bare aktive om natten og gjemmer seg om dagen. Kveldpåfugløyet flyr i løv- og blandingsskog i mai – juni. Som andre Smerinthinae tar den ikke næring til seg som voksen, men overlever på næring den har lagret fra larvetiden.

Utbredelse rediger

Kveldpåfugløyet finnes over det meste av Europa østover til Sibir. I Norge forekommer den på Østlandet og Sørlandet, nord til Hamar og vest til Farsund. Den kan noen steder være forholdsvis vanlig. I Amerika blir den erstattet av den ganske like arten Smerinthus jamaicensis.

Kilder rediger

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker rediger