Morten Faldaas

norsk skuespiller

Morten Magnus Faldaas (født 8. mars 1959) er en norsk skuespiller fra Oslo, utdannet ved Statens Teaterhøgskole.

Morten Faldaas
FødtMorten Magnus Faldaas
8. mars 1959Rediger på Wikidata (62 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Oslo (19781981)[1], Statens teaterhøgskole (19811984)[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, teaterregissør[2], manusforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Aktive år1985
Nettstedhttp://www.mortenfaldaas.com
IMDbIMDb

Siden 1984 i hovedsak tilknyttet Nationaltheatret, avbrutt av engasjement ved Den Nationale Scene 1986–1988.

TeaterrollerRediger

Faldaas arbeidet ved Den Nationale Scene fra 1986 til 1988. Der hadde han blant annet ledende roller i Mike Alfreds Arabiske Netter (1986) og i Stein Winges oppsetning av Tsjekhovs Måken (1987).

Nationaltheatret gjorde han inntrykk i Lyle Kesslers Utskudd, likedan i Edvard Bonds Reddet på Teatret på Torshov, begge i Svein Sturla Hungnes' regi i 1988, samt i Jim Cartwrights Road på Teatret på Torshov i 1991. Under Ibsenfestivalen i 1990 spillte Faldaas tittelrollen i Lille Eyolf, som ble gjenoppsatt på engelsk på Ibsenfestivalen i 1991. Hans mange småroller i Nationaltheatrets Peer Gynt-oppsetning i 1985 ble fulgt av tittelrollen i en egen oppsetning for barn ved Ibsenfestivalen i 1991.

I senere år på Nationaltheatret var han bl.a. å se i Holbergs Den Stundesløse (1999) i regi av Kim Bjarke, Ibsens Fruen fra havet (2000) i regi av Peter Langdal, Tro, Håp og Kjærlighet (2001) i regi av daværende teatersjef Eirik Stubø, samt teatrets suksessrike oppsetning av Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by (2001) med Alexander Mørk-Eidem i registolen.

TeaterregiRediger

Faldaas har også som regissør satt opp flere forestillinger, primært på Nationaltheatret. I 1992 gjorde han regi på Henrik Mestads monologforestilling Lik Meg Når Jeg Er Teit, etterfulgt året etter hvor han regisserte Henrik Mestad og Bjarte Hjelmeland i Disney-Killer (1993) ved Torshovteatret. I 1999 både spilte han, omarbeidet og regisserte sammen med Gard B. Eidsvold i barneforestillingen Vi (D)rømmer i Natt. I 2002 hadde Faldaas både regi og scenografi på Henrik Mestads Nansens Sønn. Samme år gjorde han regi og rolle på Ibsens Hærmendene paa Helgeland. I 2006 satte han opp Alle vil til Himmelen, en monologforestilling med seg selv på scenen og i registolen etter tekster av tidligere scenemester ved Nationaltheatret og avdøde Kyriakos Chrysostomidis, samt tekster av den greske poeten Giorgos Seferis.

Faldaas har også satt opp stykker ved andre teatre. Blant annet satte han opp Ibsens Et dukkehjem ved Nordland Teater i 2009. I 2010 bearbeidet og regisserte Faldaas, med seg selv på scenen, Øyeblikk av Evighet, en teatermonolog basert på Stein Mehrens tekster som han urframførte på Litteraturhuset i Oslo.

Film og TVRediger

Faldaas har spilt en rekke roller på film og TV. Hard Asfalt (1986) og Brun bitter (1988), begge i regi av Sølve Skagen, var to av de første filmene han medvirket i. Dystopiske Sweetwater (1988) regissert av Lasse Glomm. I 1993 hadde han premiere med to nye filmer: Secondløitnanten (1993) regissert av Hans Petter Moland, og Heart of Darkness (1993) regissert av Nicolas Roeg. I Heart of Darkness spiller John Malkovich og Tim Roth to av hovedrollene. I Tashunga, også kalt North Star (1996), i regi av Nils Gaup, er James Caan og Burt Young to av hovedrolleinnehaverne. Faldaas hadde også roller i Erik Poppes Hawaii, Oslo (2004) og i Petter Næss' Into the White (2012). Faldaas er også kjent for mange som "Den Ensomme Rytter" og "Foster" fra Otto Jespersens O.J. – ute på prøve og O.J. – på nye eventyr.

TriviaRediger

Under opptakene av Heart of Darkness i Belize i Sør-Amerika delte Faldaas campingvogn på filmsettet med daværende supermodell og medskuespiller Iman, som var gift med David Bowie. Faldaas skal ha vært stor fan av Bowie fra ungdomsårene av, og Faldaas forteller i intervju at han ble "starstruck" da Bowie plutselig dukket opp i campingvognen han delte med Iman.[3] Faldaas og Bowie skal ha utviklet bekjentskap der ute i Belize' jungel, en kontakt de ivaretok i senere år i form av hilsen og henvendelse når Bowie var i Norge for å holde konsert eller på turné.[3]

FilmografiRediger

År Tittel Rolle Andre opplysninger
2020 Atlantic Crossing Halvdan Koht TV-serie
2020 Rebecka Martinsson Tor på Lodgen TV-serie (Sverige)
2015 Modus Freddy Vik TV-serie (Sverige)
2015 Hotel Cæsar Gabriel Munthe TV-serie
2012–2013 Hjem Osvald TV-serie
2012 Into the White Terje, Norwegian ski patrol Film
2012 Erobreren Lars Waage TV-serie
2011 Jørgen + Anne = sant Lærer Film
2007 Torpedo (TV-serie) Gard Miniserie for TV
2006 Willy Nilsen ? TV-serie
2005 Valo Jurgensson Film (Finland)
2004 Hawaii, Oslo John Film
2002 Folk og røvere i Kardemomme by Jonatan Teater/TV-overført
2002 Endelig Fredag Seg selv TV-serie
1997 Direkte lykke Espen Askeladd TV-serie
1997 Mot i brøstet Takstmann TV-serie
1996 Den lille død ? Kortfilm
1996 Jakten på nyresteinen Sekret Service agenten Film
1996 Sommeren med Guggen Guggen TV-serie
1996 Tashunga Smiley Film
1995 Farlig farvann Ole Film
1995 O.J. – på nye eventyr Foster TV-serie
1994 Det var en gang ? Tegnefilm (stemme)
1994 Jafar vender tilbake Abis Mal Tegnefilm (stemme)
1994 Asterix erobrer Amerika Asterix Tegnefilm (stemme)
1994 O.J. – ute på prøve Foster Tv-serie
1993 De blå ulvene Morten Faldaas (seg selv) TV-serie
1993 Heart of Darkness Harlequin Film (USA)
1993 Secondløitnanten Audun Film
1992 ˈˈFredrikssons fabrikkˈˈ Martinsen TV-serie
1992 ˈˈKLMs Nachspielˈˈ div. TV-serie
1992 Det perfekte mord ? Film
1991 ˈˈEr det sant, så er det fælt!ˈˈ div. TV-serie/Talkshow
1991 ˈˈAffæren Anders Jahreˈˈ Egil Gunneng TV-serie
1990 Marerittet Jan Miniserie
1989 Den lille havfruen Flotsam/Jetsam Tegnefilm (stemme)
1988 Brun bitter Windy Film
1988 Sweetwater Roy Indiana Film
1987 Nebel Im Fjord Nils Film (Tyskland)
1986 Drømmeslottet Terje Film
1986 Hard Asfalt Bønna Film
1986 Peer Gynt Brudgommen TV-Film
1985 Fellesrommet Henry Ungdomsserie på TV

ReferanserRediger

  1. ^ a b filformat Portable Document Format, www.mortenfaldaas.com, besøkt 24. august 2019
  2. ^ forest.nationaltheatret.no, besøkt 24. august 2019
  3. ^ a b «Norsk skuespiller møtte Bowie i jungelen: – Usedvanlig hyggelig kar». www.vg.no. 11. januar 2016. Besøkt 2. februar 2021. 

Eksterne lenkerRediger