Liste over oljeselskaper i Norge

Lisenshavere på norsk sokkelRediger

Dette er en liste over oljeselskaper som har lisensandeler på norsk sokkel ifølge Oljedirektoratets faktasider.[1] Årstallet indikerer det året da selskapet fikk sin første eierandel.

Selskap Hovedkontor Fra Kommentar
Aker BP   Oslo, Norge 2016 Ble til gjennom en fusjon av BP Norge og Det norske oljeselskap. Kjøpte Hess Norge i 2017
CapeOmega   Bergen, Norge 2015 Kjøpte i 2015 Norecos andeler i Oselvarfeltet. Grunnlagt og eid av HitecVision men solgt til investeringsselskapet Partners Group i 2019
Chrysaor   London, Storbritannia 2018 Kjøpte andel i Grevling-utbyggingen fra OKEA
Concedo   Asker, Norge 2007
ConocoPhillips   Houston, Texas, USA 1965 Conoco og Phillips ble slått sammen i 2002. Phillips fikk sin første lisens i 1965, Conoco i 1971
DNO   Oslo, Norge 2017 DNO kjøpte i 2017 Origo Exploration. Overtok Faroe Petroleum i 2019
Equinor   Stavanger, Norge 1973 Tidligere navn: Statoil, Den norske stats oljeselskap og StatoilHydro. Norsk Hydros petroleumsvirksomhet ble slått sammen med Statoil i 2007
Idemitsu   Tokyo, Japan 1988
Ineos   London, Storbritannia 2017 Ineos kjøpte i 2017 danske DONG Energy. DONG Energy var i sin tur basert på Pelican som DONG overtok i 2001 samt det Tromsø-baserte oljeselskapet Front Exploration som ble overtatt i 2012
INPEX   Tokyo, Japan 2014 Fikk sin første lisens i 2017
Kuwait Petroleum Corporation   Kuwait by, Kuwait 2013 Norske AEDC var fram til 2013 eid av det japanske selskapet AOC Holdings inntil det ble kjøpt av Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (KUPFEC), et datterselskap av Kuwait Petroleum Corporation. Norske AEDC byttet i 2013 navn til Kufpech Norway AS
Lime Petroleum   Monaco 2013 Eies av det Monaco-baserte teknologiselskapet Rex Oil & Gas
Lotos   Gdańsk, Polen 2008
Lukoil   Moskva, Russland 2011
Lundin Energy   Stockholm, Sverige 2004
M Vest   Bergen, Norge 2016 Kjøpte i 2016 Atlantic Petroleums portefølje i Norge, som igjen var basert på et kjøp av Bergensbaserte Emergy Exploration i 2012
Mime Petroleum   Bærum, Norge 2019 Basert på ansatte fra tidligere Dea. Kjøpte i 2019 feltandeler i Balder og Ringhorne fra Vår Energi
MOL   Budapest, Ungarn 2015 Kom inn på norsk sokkel i 2015 gjennom kjøpet av Ithaca Energy. Ithacas norske datterselskap var på sin side basert på Valiant Petroleum som i sin tur hadde tatt over Sagex i 2011
Neptune Oil & Gas   London, Storbritannia 2017 Kjøpte Engie E&P i 2017, VNG i 2018 og Edison E&P i 2019
OKEA   Trondheim, Norge 2016 Kjøpte i 2016 Repsols andel i Ymefeltet og i 2018 Shells andeler i oljefeltene Gjøa og Draugen
OMV   Wien, Østerrike 1977
ONE-Dyas   Amsterdam, Nederland 2018
Pandion Energy   Oslo, Norge 2017 Basert på ledergruppen til tidligere Tullow Oil i Norge som la ned virksomheten i 2016
Petoro   Stavanger, Norge 2001 Statlig oljeselskap etablert for å forvalte statens direkte økonomiske engasjement (SDØE)
Petrolia   Oslo, Norge 2011 Oppstrømsaktivitetene er lagt til datterselskapet Petrolia Norway AS
PGNiG   Warszawa, Polen 2007
Repsol   Madrid, Spania 2009 Kjøpte i 2014 Talisman Energy, som igjen var basert på Paladin Resources
Rosneft   Moskva, Russland 2012 Opererer på norsk sokkel gjennom datterselskapet RN Nordic Oil AS
Shell   Haag, Nederland 1965 Kalles også Royal Dutch Shell. Overtok i 2002 Enterprise Oil og i 2015 BG
Skagen44   Stavanger, Norge 2008
Spirit Energy   Windsor, Storbritannia 2004 Byttet i 2017 navn fra Centrica til Spirit Energy etter at Bayerngas Norge var blitt en del av Centrica i 2017. Centrica hadde tidligere gjort oppkjøp av PA Resources norske datterselskap og Genesis Petroleum
Source Energy   Oslo, Norge 2019
Suncor Energy   Calgary, Alberta, Canada 2009 Kom inn på norsk sokkel gjennom kjøpet av Petro-Canada i 2009. Petro-Canada fikk sin første andel på norsk sokkel i 1979. Opererte under navnet Petro-Canada fram til 2011
Sval Energi   Stavanger, Norge 2019 Het fram til 2020 Solveig Gas. Eid av HitecVision, tidligere infrastrukturselskap, som i 2019 overtok Capricorn Norge (tidligere Agora Oil & Gas)
Total   Paris, Frankrike 1965 Andre navn: Total Fina etter overtagelsen av Fina i 1999 og TotalFinaElf etter overtagelsen av Elf i 2000. Het Total fra 2003. Total fikk sin første lisens i 1965, og det samme gjorde Fina. Elf fikk sin første lisens i 1967. Overtok i 2017 Maersks E&P-virksomhet
Vår Energi   Stavanger, Norge 2018 Vår Energi eies 69,6% av ENI og 30,4% av HitecVision. ENIs forløper, Agip, kom inn på norsk sokkel i 1965. Agip overtok i 2001 Lasmos norske datterselskap og i 2002 Fortums eierandeler på norsk sokkel. Etter fusjonen med Hitec-eide Point Resources i 2018 ble navnet endret til Vår Energi. Point Resources var igjen basert på ExxonMobils opererte portefølje i Norge og Hitec-selskapene Pure E&P, Spike Exploration og Core Energy. I 2019 overtok Vår Energi ExxonMobils gjenværende portefølje på norsk sokkel
Wellesley Petroleum   Stavanger, Norge 2016
Wintershall Dea   Kassel, Tyskland 2019 Resultatet av en fusjon mellom BASFs E&P-aktiviteter (Wintershall) og LetterOne-eide Dea. Wintershall overtok i 2008 Revus. LetterOne-eide Dea var et resultat av kjøet av RWEs E&P-aktiviteter (2014) (tidligere Deminex) og E.ONs E&P-virksomhet (2015)

Selskaper uten lisensandelerRediger

Omfatter selskaper som har kjøpt lisensandeler på norsk sokkel men som ennå ikke har fått prekvalifisering av norske myndigheter, selskaper som har fått prekvalifisering men som ennå ikke har fått lisensandeler og selskaper som har søkt eller er i ferd med å søke om prekvalifisering på norsk sokkel.

Selskap Hovedkontor Prekvalifisert Kommentar
Antares Norge   Bærum, Norge -
Edge Petroleum   Stavanger, Norge - Ledet av Walter Sognnes og Bjørn Inge Tønnessen fra tidligere Spike Exploration
JAPEX   Tokyo, Japan -
NCS E&P   Bærum, Norge -
Tyr Exploration   Trondheim, Norge 2018

Se ogsåRediger

ReferanserRediger