Statsforvalteren i Trøndelag

Statsforvalteren i Trøndelag et norsk statlig embete, som utfører statsforvalterens oppgaver overfor kommunene i Trøndelag. Embetet ble etablert 1. januar 2018, ved sammenslåing av embetene som fylkesmann i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. Embetet skiftet navn 1.1.2021 fra Fylkesmannen i Trøndelag til Statsforvalteren i Trøndelag. Statsforvalteren har sete i Steinkjer, og har også kontorer i Trondheim.

Statsforvalteren i Trøndelag
Statsforvalteren i Trøndelag
Frank Jenssen
TypeStatsforvalter
Sittende
Frank Jenssen
Velges avKongen i Statsråd
Etablert1662
Første
embedsholder

Claus von Ahlefeldt
UnderlagtKommunal- og moderniseringsdepartementet
Nettstedhttps://www.statsforvalteren.no

Statsforvalteren skal bidra til at Stortingets og Regjeringens retningslinjer blir fulgt opp. Dette skjer ved at statsforvalteren utfører forvaltningsoppgaver på vegne av departementene, og ved at statsforvalteren overvåker kommunenes virksomhet og er klageinstans for mange typer kommunale vedtak.

Embetet ble første gang etablert i 1662, da Trondhjems stiftamt ble opprettet. I 1804 ble Trøndelag fylke delt i to: Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, og amtmannsembetet ble delt i to. Den 1. januar 2018 ble Trøndelag fylke opprettet ved sammenslåing av Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

Lista nedenfor omfatter også stiftamtmenn i Trondhjems stiftamt (fra 1662) og amtmenn i Trondhjems amt (1687–1804). Rollen som stiftamtmann ble ivaretatt av amtmannen.[1][2] Begrepene fylke og fylkesmann ble innført fra 1919.

Liste over amtmenn 1662–1804Rediger

# Navn Startet Sluttet
1 Claus von Ahlefeldt
(1614–1674)
  1662 1665
2 Ove Bjelke
(1611–1674)
  1665 1674
3 Joachim Frederik Wind
(1634–1687)
1674 1687
4 Hans Kaas
(1640–1700)
1687 1700
5 Iver von Ahnen
(1657–1722)
1700 1722
6 Christian Reitzer
(1665–1736)
1723 1726
7 Jacob Benzon
(1688–1755)
  1726 1735
8 Christian Ulrich von Nissen
(1691–1756)
1736 1744
9 Christian de Stockfleth d.y.
(1715–1750)
  1744 1747
10 Frederik Rantzau
(1727–1780)
1747 1766
11 Diderik Otto von Granbow
(1732–1773)
1766 1772
12 Georg Christian Oeder
(1728–1791)
  1772 1772
13 Johan Vibe von der Osten
(1708–1800)
1772 1783
14 Wilhelm Frimann Koren
(1723–1788)
1783 1786
15 Thorkild Fjeldsted
(1741–1796)
1786 1795
16 Gebhard Moltke
(1764–1851)
1796 1802
17 Frederik Adeler
(1764–1816)
1802 1804

Statsforvalter/fylkesmann etter sammenslåinga i 2018Rediger

# Navn Startet Sluttet
1 Frank Jenssen
(1969–)
  1. januar 2018 31. desember 2020

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Hovedkilde for lista er regjeringen.no Fylkesmannsboka
  2. ^ Historikk Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine.; fylkesmannen.no