Limenitidini er en gruppe av sommerfugler som tilhører underfamilien Limenitidinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Gruppen består for det meste av store, kraftige arter. De er gode flygere og seiler gjerne på stive vinger. De fleste av artene er tropiske, bare slekten Limenitis finnes i de nordlige områdene. I Norge finnes arten ospesommerfugl (Limenitis populi).

Limenitidini
ospesommerfugl (Limenitis populi)
Nomenklatur
Limenitidini
Behr, 1864
Hører til
Limenitidinae, flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Økologi
Antall arter: ca. 175, én i Norge
Habitat: terrestrisk, mest i skog
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis og Afrika
Inndelt i
Falsk monark, Limenitis archippus

Utseende rediger

Middelsstore til store (vingespenn 35 – 110 mm), robuste sommerfugler med ganske store vinger. Vingene er vanligvis mørkebrune med lyse bånd eller flekker, ofte med et visst metallisk skimmer. Kroppen er slank til ganske kraftig, antennene er rundt halvparten så lange som forvingene. Forvingene er avrundet trekantede og forholdsvis smale. Vingenes ytterkant er vanligvis bølgete. Bakvingene er forholdsvis store, gjerne avrundet kvadratiske på form. Vingenes underside har et mønster som ligner oversidens, men grunnfargen er lysere, ofte brunrød. Larvene er nakne, med flere fingeraktige utvekster.

Levevis rediger

Larvene lever for det meste på busker og løvtrær. Limenitidinae er først og fremst skogsinsekter, og de voksne sommerfuglene holder deg mest mellom trekronene. De er gode flygere og har en karakteristisk flukt der de veksler mellom kjappe vingeslag og seilflukt med utstrakte vinger. Disse sommerfuglene er ikke av de ivrigste blomsterbesøkerne, derimot kommer de ofte ned til bakken for å drikke fra sølepytter. Mange Liminitidini etterligner giftige sommerfugler av andre grupper, særlig monarksommerfugler (Danaini). Et kjent eksempel er det nordamerikanske arten falsk monark (Limenitis archippus), som er en meget god kopi av den giftige monarksommerfuglen (Danaus plexippus). Den falske monarken kan skilles fra den ekte på at den jamtover er en tanke mindre, og på at den har et ekstra, tynt, svart tverrbånd i bakvingene. Det viser seg at den falske monarken også er nokså giftig, så det er sannsynlig at begge artene drar fordel av at de ligner hverandre – en fugl som har forsøkt å spise den ene vil senere unngå begge to.

Utbredelse rediger

Gruppen er representert i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis og Afrika.

Systematisk inndeling rediger

 
Adelpha fessonia, en representant for en artsrik, amerikansk slekt
Treliste

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger