Instrukskommissionen

dansk undersøkelseskommisjon om Inger Støjberg

Instrukskommissionen er en dansk undersøkelseskommisjon som ble nedsatt 22. januar 2020, og som skal løpe i halvannet år.[1] Kommisjonen har den formelle oppgaven å undersøke «det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til statslige myndigheders generelle administration og håndtering af konkrete sager om indkvartering af gifte eller samlevende asylansøgere, hvoraf den ene var mindreårig.»[2] I mediene er det formulert som hvorvidt den daværende utlendings- og integrasjonsministeren, Inger Støjberg, visste at det var ulovlig da hun 10. februar 2016 gav ordre om å skille mindreårige asylsøkere fra deres eldre ektefeller eller samlevende.[3]

Kommisjonen skal videre undersøke og redegjøre for om Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udlændingestyrelsen gav korrekte og fyllestgjørende opplysninger til Folketinget og Folketingets Ombudsmand.

Kommisjonens medlemmer er landsdommer Peter Mørk Thomsen (formann) samt advokat Torkil Høg og lektor Louise Halleskov. Gransker for kommisjonen er advokat Lars Kjeldsen.[4]

Instrukskommissionen avgav en delberetning 14. desember 2020 som stilte skarpt på Inger Støjbergs rolle i adskillelsen av de unge asylparene.[5] To advokater hyret av Folketinget vurderte 6. januar 2021 at delberetningen gav grunnlag for å reise en riksrettssak mot Støjberg, og at hun med «rimelig formodning» kan bli dømt.[6] Det er nå opp til Folketinget om det skal reises en riksrettssak.[7] Formelt kan regjeringen også reise saken, men dette er aldri skjedd før og gjøres ikke i praksis.[8]

En strid om de to advokaters undersøkelse mellom Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen, formann i Venstre, Danmarks Liberale Parti, førte 29. desember 2020 til at Støjberg måtte trekke seg fra posten som nestformann for partiet.[9]

Støjbergs instruks rediger

 
Den daværende utlendings- og integrasjonsministeren, Inger Støjberg, skulle ha ignorert advarsler om instruksens ulovlighet fra sitt embedsverk.

 Det er fuldstændig uacceptabelt, at der i øjeblikket bor mindreårige i det danske asylsystem med en ægtefælle eller samlever, og jeg har bedt Udlændingestyrelsen om straks at sætte en stopper for det. Vi skal selvfølgelig sikre, at unge piger ikke bliver tvunget til at leve i et forhold med en voksen på asylcentrene. 

Den 10. februar 2016 utsendte daværende utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg en instruks til danske asylmottak om at asylsøkere under 18 år ikke lenger kunne bo sammen med ektefeller eller samlevende og skulle skilles ad. Denne instruksen, som også gjaldt daværende aktuelle saker om såkalte «barnebruder», betød at i alt 34 par ble skilt fra hverandre.[11]

I mars året etter fant den daværende ombudsmann for Folketinget, Jørgen Steen Sørensen, det ulovlig at Inger Støjberg året før hadde gitt Udlændingestyrelsen instruks til å tvangsadskille alle par på landets asylmottak. Ombudsmannen fant at det «efter udlændingeloven og almindelige forvaltningsretlige grundsætninger [ville] kræve en vurdering af den enkelte sags omstændigheder, før der kan træffes beslutning om, at en mindreårig asylansøger skal indkvarteres adskilt fra sin ægtefælle eller samlever.»[12] Ombudsmannen fant også at det var et brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjon.[13][12] Støjberg valgte å nedlegge instruksen, men fastholdt sin kritikk av at mindreårige kunne bo sammen med ektefeller.[14] Hun uttalte at hun ikke var blitt rådgitt av sitt embedsverk om at instruksen var ulovlig.[15]

Manglende dokumentasjon rediger

I mai 2017 rapporterte Politiken at Støjberg var blitt orientert omkring ulovligheten av hennes instruks av sitt eget embedsverk.[14] Støjberg erkendte overfor Politiken, at hun fjernede undtagelsen om nødvendigheden af individuelle vurderinger af de forskellige pars sager, som hun var blevet gjort opmærksom på, kunne være et lovbrud af sit embedsværk.

Advarselen om hennes instruks skulle hun ha mottatt i en e-mail fra sine embedsmenn få timer før Støjberg utsendte instruksen – en e-mail som ikke ble journalisert, som Offentlighedsloven ellers foreskriver. Dette betyr at mailen ikke offisielt finnes i ministeriets systemer og derfor er blitt hemmeligholdt fra Folketingets medlemmer samt Ombudsmanden. Da mailen kom i offentlighetens søkelys, ble Støjberg innkalt til et hastesamråd av opposisjonen, som mente at ministeren bevisst hadde løyet overfor Folketinget.[16]

Notat om individuell vurdering rediger

Inger Støjberg har under høringene fremført at hun den 9. februar 2016 godkjente et notat hvor det fremgår at det skal foretas en individuell vurdering i sakene. Støjberg anførte at kravet i pressemeddelelsen om å adskille parene kun var hovedregelen.[17] Hun avviste videre at pressemeddelelsen var en instruks.[18]

Inger Støjberg:

 Jeg godkender det her notat og godkender dermed, at det kan være individuelt vurderet. 

Referanser rediger

  1. ^ «Instrukskommissionens hjemmeside». Arkivert fra originalen 12. april 2020. Besøkt 14. januar 2021. 
  2. ^ Endelige kommissorium for undersøgelseskommissionen
  3. ^ Line Jenvall (5. november 2019). "Regeringen sætter Støjberg under lup: Kommission klar til at granske sagen om adskilte asylpar". DR.
  4. ^ Altinget.dk
  5. ^ Læs hele Instrukskommissionens konklusion om Inger Støjberg. Altinget.dk 14. desember 2020.
  6. ^ "Advokater: Der er grundlag for at rejse rigsretssag mod Støjberg - og hun kan med "rimelig formodning" blive dømt". Tv2.dk 6. januar 2021. Hentet 6. januar 2021.
  7. ^ Korsgaard, Kristine (6. januar 2021). «Advokater ser grundlag for retssag mod Støjberg: "Man dør ikke af at komme for en rigsret"». Altinget.dk. Besøkt 8. januar 2021. 
  8. ^ Christensen, Jens Peter; Jensen, Jørgen Albæk; Jensen, Michael Hansen (2020). Dansk Statsret (3. utg.). København K: Jurist- og Økonomforbundet Forlag. s. 88. ISBN 978-87-574-4287-8. 
  9. ^ "Støjberg trækker sig som næstformand for Venstre". TV2.dk 29. desember 2020.
  10. ^ "Inger Støjberg stopper indkvartering af barnebrude på asylcentre" Arkivert 5. november 2019 hos Wayback Machine.. Udlændinge- og Integrationsministeriet. 10. februar 2016.
  11. ^ «Grafik: Her er de 34 unge asylpar, som Støjberg skilte ad - og deres alder». Politiken. 22. mai 2017. Besøkt 14. april 2019. 
  12. ^ a b «Forstå sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks». DR. 26. mai 2017. Besøkt 14. april 2019. 
  13. ^ «ENDELIG REDEGØRELSE: Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere». Arkivert fra originalen 30. juli 2017.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. juni 2017. Besøkt 14. januar 2021. 
  14. ^ a b «Inger Støjberg gav ulovlig ordre trods advarsler fra embedsmænd». Politiken. 20. mai 2017. Besøkt 14. april 2019. 
  15. ^ «Støjberg erkender fejl: Den tager jeg på mig». TV 2. 1. juni 2017. 
  16. ^ Mal:Cite News
  17. ^ Støjbergs forsvar: Godkendte "centralt notat" dagen før omstridt instruks om unge asylpar, dr.dk, 24. mai 2020.
  18. ^ Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben, altinget.dk, 25. mai 2020.

Eksterne lenker rediger