Ian Rankin

Ian Rankin (født 28. april 1960 i Fife i Skottland) er en britisk forfatter av kriminalromaner, særlig kjent for bøkene om politietterforskeren John Rebus. Han har også skrevet flere stykker om litterære vurderinger.

Ian Rankin
IanRankin.jpg
Født28. apr. 1960[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (62 år)
CardendenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Krimforfatter[5][6], romanforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Edinburgh, Beath High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
SpråkEngelsk
Utmerkelser
6 oppføringer
Offiser av Den britiske imperieordenen, Edgar-prisene, Cartier Diamond Dagger (2005), Fellow of the Royal Society of Literature, Grand Prix de Littérature Policière (2005), Dagger-prisene (1997)Rediger på Wikidata
PseudonymJack Harvey
SjangerKrim
DebutAn Afternoon (1984)
Debuterte1986
Aktive år1986
Påvirket avRaymond Chandler, Thomas Pynchon, William McIlvanney
Nettstedhttp://www.ianrankin.net

Rankin studerte ved University of Edinburgh, hvor han senere underviste i litteratur. Han arbeidet videre i offentlig administrasjon, som journalist og som researcher før han ble forfatter på heltid. Ifølge egne og hans forlags opplysninger skal han dessuten også ha hatt en karriere som «drueplukker, svinegjeter, skatteinnkrever, alkoholforsker, hi-fi-journalist og punkmusiker».[7][8]

Rankin er en av Storbritannias mest bestselgende krimforfattere, og blir av mange kritikere holdt for å være landets fremste forfatter av politiromaner. Han har i hjemlandet vunnet mange litterære priser, og hadde knapt passert middelaldrende da han i 2005 ble tildelt Crime Writers' Associations høyeste utmerkelse The Cartier Diamond Dagger for «livslang utmerkelse i sitt forfatterskap og viktige bidrag til den engelskspråklige kriminallitteraturen». Han var da allerede blitt belønnet med Order of the British Empire i 2002.

Han er mest kjent for sine romaner fra Edinburgh med etterforskeren John Rebus i hovedrollen.

BibliografiRediger

  • The Flood (1986)
  • Knots and Crosses (1987)
  • Watchman (1988)
  • Hide and Seek (1991)
  • Tooth and Nail (1992) (også utgitt som Wolfman)
  • A Good Hanging and Other Stories – novellesamling (1992)
  • Strip Jack (1992)
  • The Black Book (1993)
  • Witch Hunt (1993)
  • Bleeding Hearts (1994)
  • Mortal Causes (1994)
  • Blood Hunt (1995)
  • Let it Bleed (1996)
  • Black and Blue (1997)
  • The Hanging Garden (1998)
  • Dead Souls (1999)
  • Set in Darkness (2000)
  • The Falls (2001)
  • Resurrection Men (2002)
  • Beggars Banquet – novellesamling (2002)
  • A Question of Blood (2003)
  • Rebus's Scotland: A Personal Journey (2005)
  • Fleshmarket Close (2005)
  • The Naming of the Dead (2006)
  • Exit Music (2007)
  • Doors Open (2008)
  • The Complaints (2009)
  • Dark Entries (2009)
  • A Cool Head (2009)
  • The Impossible Dead (2011)
  • Standing in Another Man's Grave (2012)
  • Saints of the Shadow Bible (2013)
  • The Beat Goes On (2014)
  • Dark Road (2014) med Mark Thomson
  • Even Dogs in the Wild (2015)
  • The Travelling Companion (2016)
  • Rather Be the Devil (2016)
  • Rebus: Long Shadows (2018)
  • In a House of Lies (2018)
  • A Song for the Dark Times (2020)
  • A Heart Full of Headstones (2022)

Oversettelser til norskRediger

Norsk tittel Utgitt Originaltittel Utgitt Kommentar
Døde sjeler 2000 Dead souls 1999
Black & Blue 2001 Black and Blue 1997
Den hengende have 2002 The Hanging Garden 1998
Når mørket faller 2003 Set in darkness 2000
Fossen 2004 The Falls 2001
Botsgang 2005 Resurrection Men 2002
Blodsbånd 2005 A Question of Blood 2003
Fleshmarket Close 2007 Fleshmarket Close 2005
De dødes navn 2008 The Naming of the Dead 2006
Rebus' siste spor 2009 Exit music 2007
Spesialenheten 2010 The Complaints 2009
En sang for mørke tider 2021 A Song for the Dark Times 2020 ISBN 978-82-34-70987-6

Priser og utmerkelserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Ian-Rankin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000025527, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id rankin-ian, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Discogs, Discogs artist-ID 744063, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ BBC program-id profiles/50K0MJNnc2wpqh68Vp4TllY/ian-rankin[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ BBC program-id profiles/3VdfvnJlWGPvKDFv9zyNNst/ian-rankin[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Profile: Ian Rankin», January Magazine
  8. ^ «Ian Rankin», Bookslut, April 2005

Eksterne lenkerRediger

Forrige mottaker:
Donna Leon
Vinner av Palle Rosenkrantz-prisen
Neste mottaker:
Minette Walters