Gulflekksmyger

sommerfuglart

Gulflekksmyger (Carterocephalus palaemon) er en sommerfugl som hører til familien smygere (Hesperiidae). Den er den vanligste av to norske arter som er flekket i gult og svart eller brunt.

Gulflekksmyger
gulflekksmyger
Nomenklatur
Carterocephalus palaemon
Pallas, 1771
Populærnavn
gulflekksmyger
Hører til
Heteropterinae,
smygere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: fuktige enger
Utbredelse: Nord- og Mellom-Europa, Asia østover til Japan og Nord-Amerika; i Norge spredt til Nordland
Gulflekksmyger, overside

Utseende rediger

En liten (vingespenn 25 – 30 mm) sommerfugl, oversiden av begge vingepar mørk brun med store, gule flekker. På forvingen dominerer gjerne den gule fargen, men grunnfargen er brun. Hunnen kan forveksles med den langt sjeldnere svartflekksmyger.

Levevis rediger

Gulflekket smyger flyr på fuktige steder i og i nærheten av skog i mai – juni. Den er svært lokal, og bestandene strekker seg bare utover ganske små områder. Larven lever på forskjellige slags gress, blant andre faks (Bromus spp.) og grønnaks (Brachypodium spp.).

Utbredelse rediger

Gulflekket smyger er sirkumpolar, det vil si at den finnes både i Europa, Nord-Asia og Nord-Amerika. I Norge er den funnet nord til Saltdal i Nordland, men den er svært lokal og ser ut til å mangle i mange områder. Fordi bestandene er ganske små og flygetiden forholdsvis kort kan den imidlertid være oversett i noen områder. I Norge synes den å være mest vanlig i de indre delene av Sørlandet, Telemark og Trøndelag.

Litteratur rediger

Eksterne lenker rediger