Åpne hovedmenyen

Lister (Farsunds Avis)

lokalavis med hovedkontor i Farsund i Agder
(Omdirigert fra Farsunds Avis)
Lister
Avisens hovedkontor i Farsund.
Avisens hovedkontor i Farsund.
LandNorge
TypeLokalavis
FormatPapirtabloid
Nettavis
Grunnlagt15. juni 1889; 130 år siden (1889-06-15)
Pris35 kroner (løssalg)
EiereFædrelandsvennen: 86,2%
Glastad Capital AS: 7,7%
Øvrige: 6,1%
UtgiverAS Farsunds Aktiebogtrykkeri
Redaktør(er)Svein Morten Havaas
Ansvarlig redaktørFridtjof Nygaard
SpråkBokmål
PolitiskPartipolitisk uavhengig
Opplag5978 (2018)
Hvorav papir: 4192
Lesertall11 200 (2019)
Hvorav papir: 7600
HovedkvarterBarbros gate 19, Farsund
Nettstedhttp://www.lister24.no

Lister (før mai 2014: Farsunds Avis) er en avis som blir utgitt i Farsund i Vest-Agder. Den er lokalavis for kommunene Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, Flekkefjord og Hægebostad. Lister kommer ut fire dager i uken på papir, samt digitalt på nettsiden Lister24.no. Hovedredaksjonen ligger i Farsund by, men avisen har også kontorer i Lyngdal og Kvinesdal.

Avisen ble etablert som Farsunds Avis i 1889 og kom ut første gang 15. juni samme år. Den var helt fra starten av lokaleid, inntil Kristiansands-avisen Fædrelandsvennen kjøpte aksjemajoriteten i november 2008. Avisen hadde frem til 2010 eget trykkeri, men trykkes i dag hos Schibsted Trykk Oslo. Mediehuset har vært gjennom flere store endringer etter 2010. Antall ansatte er redusert fra rundt 30 til 12, og tjenester som annonseproduksjon, økonomi og kundebehandling er overført til konsernnivå. Avisens nettsted ble oppgradert i 2013 med innføring av brukerbetaling på en rekke saker og tjenester. Året etter skiftet avisen navn til Lister, og utgivelsesfrekvensen gikk samtidig ned fra seks til fire dager i uken. Avisen har også endret sitt nedslagsfelt til hele Listerregionen. Godkjent nettoopplag var 5978 eksemplarer på papir og nett i 2018, mens mediehuset hadde 11 200 lesere første kvartal 2019.

Avisens ledelseRediger

  • Ansvarlig redaktør og daglig leder: Fridtjof Nygaard
  • Stedlig redaktør: Svein Morten Havaas
  • Salgssjef: Niklas Brandel
  • Styreleder: Sturle Wolfgang Rasmussen[1]

Avisens historieRediger

Avisen er en direkte videreføring av Farsunds Avis som ble etablert i Farsund i 1889. Den oppsto som en konkurrent til avisen Lister fra 1878, venstresidens talerør i Farsund.

Historien vil ha det til at Farsunds Avis ble unnfanget ved en trykkfeil. Lister hadde brakt en artikkel fra en fest i byens gymnastikksal, arrangert av Farsund Høire. Presteskapet deltok og ble i artikkelen omtalt som «presteskrap».[2] Etter all sannsynlighet var dette en trykkfeil, men reaksjonen fra byens borgerskap var å stifte egen avis. 15. juni 1889 kom avisen ut for første gang. Farsunds Avis var ingen Høyre-avis fra starten, men ble det snart. Først i 2002 ble avisen partipolitisk uavhengig, og inntil da måtte både redaktøren og nye aksjonærer ha partiboken i orden.[3]

Konkurrenten Lister gikk inn i 1934, men avisens logo og avishode gjenoppsto i 2010 – på sin tidligere konkurrents regionutgave hver torsdag.

Fra Brøvig til SchibstedRediger

 
Avisens logo 1889–2014.

Familien Brøvig sto sentralt i avisen i flere tiår. Fra 1903 til 1915 hadde skipsreder Th. Brøvig redaktøransvaret.[3] Rederfamilien var dessuten hovedeiere i avisen frem til 3. november 2008, da den solgte sin eierpost på 58,2 prosent. Kjøper var Schibsted-eide Fædrelandsvennen, som nå eier 86,24 prosent av aksjene i AS Farsunds Aktiebogtrykkeri – som er avisutgiverens juridiske navn.[1][4][5]

Regional og digital satsningRediger

Avisen ble morgenavis i 2000 og gikk over fra fullformat til tabloidformat to år senere.[3] På denne tiden var avisens nedslagsfelt kommunene Farsund, Lyngdal og Hægebostad, men i januar 2008 startet mediehuset med storutgaver på torsdager, der avisen ble distribuert til hele Listerregionen. Torsdagsutgaven hadde et regionalt fokus, og dekket Farsund, Flekkefjord, Lyngdal, Kvinesdal og Hægebostad på like journalistiske vilkår. I januar 2010 hentet Farsunds Avis frem den gamle logoen til rivalen Lister og byttet navn på torsdagsutgaven på papir. Under Mediedagene i Bergen i 2011 fikk Lister-satsingen bronse i klassen «Årets nyskapning».[6]

Etter 121 års drift ble det gamle trykkeriet lagt ned våren 2010, og pressen ble solgt. Trykkingen av avisen ble først flyttet til Fædrelandsvennen i Kristiansand, siden til Schibsted Trykk AS på Forus i 2014 og igjen til Schibsted Trykk Oslo i 2016.[7] I desember 2010 flyttet avisen ut fra sitt gamle avishus i Strandgaten i Farsund til nye lokaler på Gåseholmen, noen hundre meter unna.[8]

 
Avisens hovedkontor frem til 2010 i Strandgaten i Farsund sentrum.

24. januar 2013 oppgraderte Farsunds Avis sin nettside og omdøpte den til Lister24.no. For å møte nye leserkrav om å bli oppdatert hele døgnet, innførte avisen en ny abonnementsmodell i mai 2014. Leserne måtte heretter abonnere for å få tilgang til alt innhold på Lister24.no, ikke-abonnenter kun fikk lese et begrenset antall saker. I tillegg ble en elektronisk utgave av papiravisen inkludert i abonnementet.

Fra Farsunds Avis til ListerRediger

I 2014 gjorde mediehuset også vesentlige endringer i sin papirutgave. Antall utgivelsesdager ble redusert fra seks til fire per uke, og avisen skiftet navn til Lister alle utgivelsesdager.[9] Parallelt med dette satset Lister ytterligere på sin digitale utgave, blant annet med mer video. Avisen har bygget et studio for nett-tv og sender direkte fra utvalgte politiske møter, konserter, revyer og sportsarrangementer.[10] I 2015 ble Lister24.no nominert til «Årets nettsted» av Mediebedriftenes Landsforening, blant annet i konkurranse med VG og Bergens Tidende. I 2018 ble avisen kåret til «Årets lokalavis» av Landslaget for lokalaviser.[11]

I 2018 hadde avisen et nettoopplag på 5978, hvorav 4192 på papir.[12] Mediehuset hadde første kvartal 2019 et samlet lesertall på 11 700 unike lesere, med på 7600 papir og 6400 på nett.[13]

Omstilling og endringerRediger

Avisen har i likhet med andre norske mediebedrifter vært gjennom omfattende omstillingsprosesser og nedbemanninger de siste årene. Etter den siste store nedbemanningsprosessen i 2014, har avisen nå tolv ansatte.[14] Tallet på ansatte er mer enn halvert siden 2010. Annonseproduksjon, markedsavdeling, ekspedisjon, kundesenter, økonomifunksjoner og lesermarkedsoppgaver utføres på konsernnivå. Samtidig har avishuset inngått et tettere redaksjonelt samarbeid med søsteravisene Lindesnes i Mandal og Søgne og Songdalen Budstikke i Søgne. I 2018 innførte Schibsted en ny styringsmodell som medførte at de tre avisene fikk felles ansvarlig redaktør.[15][16] Denne endringen ble sterkt kritisert av de ansatte, og endte med at daværende redaktør Sveinung W. Jensen trakk seg i protest et par måneder senere.[17][18][19] Han var den andre redaktøren i avisens historie til å gå av i protest, etter at redaktør Billy Nenningsland i 1959 sa opp da styret overprøvde hans nei til en ølannonse.[2]

Omsetningen til Lister var i 2017 på rundt 30 millioner kroner, og avisen gikk med et overskudd på 1,6 millioner kroner før skatt.[20]

OpplagRediger

Nettoopplagstall hentet fra Medienorge:[12]

  • 2006: 6 044
  • 2007: 6 062
  • 2008: 6 103
  • 2009: 6 094
  • 2010: 5 994
  • 2011: 5 897
  • 2012: 5 771
  • 2013: 5 437
  • 2014: 5 405
  • 2015: 5 027
  • 2016: 5 273
  • 2017: 5 406
  • 2018: 5 978
 
Utviklingen i nettoopplag fra år 2006.
Papirandel i mørk, digital andel i lysere tone

RedaktørerRediger

  • 1889–1890: Alfred Olsen
  • 1891–1901: Håkon Salvesen
  • 1901–1902: Rolf Sundt
  • 1903–1915: Th. Brøvig
  • 1916–1933: Torleif Jacobsen/Erling Syvertsen/Nils Arnesen
  • 1934–1939: Lars Sande
  • 1939–1953: Einar Holmer Hoven
  • 1953–1959: Billy Nenningsland
  • 1959–1963: Kristian Fahlstrøm
  • 1964–1968: Einar Nistad
  • 1969–1983: Kristian Fahlstrøm
  • 1983–2002: Gunvald A. Justnæs
  • 2002–2009: Steinar Spjelkaviknes
  • 2009–2018: Sveinung W. Jensen
  • 2018–: Fridtjof Nygaard[21]

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Roller, aksjonærer og styresammensetning av AS Farsunds Aktiebogtrykkeri - Regnskapstall». www.regnskapstall.no. Besøkt 9. juni 2019. 
  2. ^ a b «Om Farsunds Avis». web.archive.org. Farsunds Avis. 15. februar 2008. Arkivert fra originalen . Besøkt 10. juni 2019. 
  3. ^ a b c «Farsund kundesenter - Litt avishistorie». web.archive.org. Farsunds Avis. 15. februar 2008. Arkivert fra originalen . Besøkt 10. juni 2019. 
  4. ^ «Eigarskap i norske medium». Medietilsynet. Besøkt 18. juli 2017. 
  5. ^ «Farsunds Avis får nye eiere». Fædrelandsvennen. Besøkt 10. juni 2019. 
  6. ^ «Her er alle vinnerne». kampanje.com. Besøkt 9. juni 2019. 
  7. ^ Espeland, Anett Johansen (29. juni 2016). «Nå skal papiravisa trykkes klokka 17 dagen før». NRK. Besøkt 9. juni 2019. 
  8. ^ Svein Morten Havaas (3. mai 2010). «Farsunds Avis flytter fra Strandgaten». Lister24. Besøkt 10. juni 2019. 
  9. ^ Larsen, Lars Erik (16. mai 2014). «Blir regionavis fire dager i uken». Lister24. Besøkt 10. juni 2019. 
  10. ^ Nygaard, Kjetil (16. mai 2014). «Kutter to av seks avisutgivelser». Fædrelandsvennen. Besøkt 10. juni 2019. 
  11. ^ Johansen, Glenn Slydal (14. april 2018). «Lister er Årets lokalavis». journalisten.no (norsk). Besøkt 9. juni 2019. 
  12. ^ a b «Opplagstall norske aviser». medienorge (norsk). Besøkt 9. juni 2019. 
  13. ^ «Lesertall.». www.mediebedriftene.no (norsk). Besøkt 10. juni 2019. 
  14. ^ «AS Farsunds Aktiebogtrykkeri». data.brreg.no. Brønnøysundregistrene. Besøkt 9. juni 2019. 
  15. ^ Bjørn Hoel (27. juni 2018). «"Ledelsen skal konsentrere seg primært om innholdet"». Lister24. Besøkt 10. juni 2019. 
  16. ^ Michalsen, Gard L. (28. juni 2018). «Schibsted skal ha felles toppsjef for tre lokalaviser. Lister-redaktør Sveinung W. Jensen er «sterkt kritisk»». Medier24.no (norsk). Besøkt 10. juni 2019. 
  17. ^ Bjørn Hoel (27. juni 2018). «Frykter at avisens selvstendighet svekkes». Lister24. Besøkt 10. juni 2019. 
  18. ^ «Redaktør går i protest: – Hele omleggingen er absurd». Fædrelandsvennen. Besøkt 10. juni 2019. 
  19. ^ Joakimsen, Hilde Wøhni (6. september 2018). «Skal lede Schibsteds lokalaviser på Sørlandet». Lindesnes. Besøkt 10. juni 2019. 
  20. ^ «Informasjon om AS Farsunds Aktiebogtrykkeri - Regnskapstall». www.regnskapstall.no. Besøkt 9. juni 2019. 
  21. ^ «Fridtjof Nygaard skal lede Schibsteds lokalaviser på Sørlandet» (norsk). Besøkt 13. september 2018.