Egil Eldøen

Egil Eldøen
Født7. april 1959 (59 år)
Bergen
Beskjeftigelse Sanger
Nasjonalitet Norge
Aktive år

Egil Eldøen (født 7. april 1959 i Bergen) er en norsk sanger, komponist og musiker. Han har høstet anerkjennelse som vokalist innen norsk pop, både på bakgrunn av sin rolle i Lava og for sine plater på egen hånd. Egil Eldøen startet karrieren i diverse danseband hjemme i Bergen tidlig på 1970-tallet. Egil Eldøen har sin styrke i soul-inspirerte ballader, og han er en av de få norske artister som blir berømmet i utlandet for sin engelske diksjon.

Innhold

MusikkenRediger

Den første utgivelsen på plate var med gruppen Another Band i 1979 på samleplaten Bof Stuff. Her bidro han med to egenkomponerte låter med norske tekster. To år senere laget han konseptplaten Ringen sammen med bandet Shandy, og han var deretter med i prosjektet Rust som sanger. I tillegg til Eldøen var Hans Petter Gundersen, Kåre Sandvik, Arne Størmer, Ole Hamre og Yngve Moe med. Sammen laget de LP-en Rust i 1983. Innen platen kom på markedet, hadde Marius Müller håndplukket Egil Eldøen til å ta hans plass i gruppen Lava. Med platene Prime Time (1982) og Fire (1984) ble Egil Eldøen kjent for et publikum både innenfor og utenfor landets grenser, ikke minst takket være duetten «You» med Randy Crawford – en sang Eldøen komponerte, og som var sterkt medvirkende til at Lava fikk Spellemannprisen i 1984.

I løpet av 1984 samlet Eldøen en rekke egenkomponerte sanger som ikke passet inn i Lava, og disse utgjorde hans første soloplate, Welcome Into My Heart, som ble utgitt i mars 1985. Platen ble innspilt i Stockholm med svenske musikere og Svein Dag Hauge som produsent. Anita Skorgan sang duett på «We'll Make It». Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Det ble også hans neste album, Here We Go Again fra 1986. Produsent denne gang var Rolf Graf, og hele Lava var blant musikerne, samt en rekke svenske studiomusikere, ant andre Per Lindvall.

På sin tredje soloplate, Egil Eldøen sang Eldøen en ny duett med Randy Crawford, «The Best Of Me». Albumet var innspilt i Bergen med lokale musikere, og produsent var Egil Eldøen selv, med Gaute Storaas som medprodusent. I etterkant av denne platen startet han en trio sammen med Rolf Graf og Olav Stedje. Musikken til denne trioen var sterkt inspirert av Crosby, Stills & Nash og annen amerikansk poprock, men dessverre laget de aldri plate sammen. De følgende ti årene delte Egil Eldøen sin tid mellom solokonserter og turnéer/innspillinger med Lava. Han har også deltatt på en rekke innspillinger med andre artister, både som produsent og vokalist.

I 1991 deltok Eldøen i den dansk Melodi Grand Prix i Århus sammen med Annette Heick. Eldøen og Heick sang balladen «Du er musikken i mit liv». Sangen var skrevet av Keld og Hilda Heick, med musikk av Georg Keller. De endte til slutt på en fjerdeplass blant ti sanger. Sangen var forøvrig OGAE-Danmarks bidrag til samme års Second Chance Contest, arrangert av OGAE-nettverket. Her ble resultatet en 11.-plass og 42 poeng blant 16 sanger.

I 2003 kom albumet Polarity med Lava, nok en gang med en duett med Randy Crawford; «Shine a Little Light». I 2005 kom Lava med albumet Alibi, alle låtene var laget av henholdsvis Egil Eldøen, Rolf Graf og Svein Dag Hauge. Hele tiåret har Egil Eldøen turnert sammen med Lava, som soloartist og på en rekke musikalske prosjekter. Han har jobbet med Torhild Sivertsen, Trine Rein, Tor Endresen og mange andre. I 2009 ble det innledet et samarbeid med Bergen Big Band og Torhild Sivertsen. I november 2009 kom foreløpig siste album sammen med Lava, Symphonic Journey, konsertinnspilling med KORK (Kringkastingsorkesteret), innspilt på Rockefeller i 2007. Egil Eldøen har produsert en barneplate i 2009, Pinnochio, Ai-ai -ai og jobber som låtskriver og produsent i eget lydstudio. I august 2010 ble samlealbumet The Best of Me utgitt på Slagerfabrikken. Har også komponert, produsert og deltar på barneplaten Splash, Akvariedyrene synger for Akvariet i Bergen.

I 2013 ga Eldøen ut singelen «Whenever You Come Around», skrevet av Vince Gill-Pete Wasner. Dette er en country-ballade der han har med seg Steinar Krokstad, trommer, Yngve Moe, bass, Bjarte Aasmul, gitar. Samme året, 2013, ble albumet Hem til jul utgitt sammen med Helge Jordal, Elisabeth Moberg, Egil Eldøen med Voksne Herrers orkester. Dette var også navn på forestillingen som ble fremført på Logen teater.

Fra 2013 - 2016 har Egil turnert en del med sitt band Lava. Etter Lavas bassist Rolf Graf døde i 2013 fortsatte Lava sitt virke med bassist Jonny Sjo og også med

Tom Erik Antonsen på bass. Frode Østang Mangen har vært bandets keyboardmann etter Per Kolstad. Bandet tok i 2016 opp samarbeidet med danske Hanne Boel

noe som mest sannsynlig vil fortseete i årene fremover.

Egil Eldøen har også i en årrekke turnert sammen med Olav Stedje, Svein Dag Hauge og Elias Muri Skagefoss i deres musikalske hyllest til Crosby, Stills, Nash & Young

kalt Déjà vu, etter det legendariske albumet.

Egil turnerer masse som soloartist over hele landet. Han har en rekke samarbeid bak seg, som gjestevokalist med Bergen Big band, Divisjonsmusikken -

Forsvarets musikk korps Vestlandet og en rekke bandkonstellasjoner. Han har også vært solist for en rekke kor over hele landet.

Førjulen 2016 drar Egil på turne med Olav Stedje og konsertene; Vestlandsjul, i kirker fra Stord helt opp til Ålesund.

DiskografiRediger

Album
Singler
  • The Light/Stay By Me (1985)
  • We'll Make It/Watching Eyes (1985), med Anita Skorgan
  • Peter Pan/Play With My Love (1986)
  • Peter Pan/Welcome Into My Heart (1986)
  • Sean Baby/Peter Pan (1986)
  • Til kvarandre/Cul-de-sac (1987)
  • The Best of Me (1988)
  • Memories/Suspicious (Maybe I'm) (1989)
  • Vern de uspiste agurkene (1989)
  • Cecilia (2000), med Jørn Hoel og Tor Endresen
  • Loutro Bay (2010)
  • Whenever You Come Around (2011)
  • O helga natt (2012), med Voksne Herrers Orkester
  • Bergenssangen/Nystemten (2013), med Dragefjellets Musikkorps
  • Veien hjem (2015)

LavaRediger

Singler
  • D.J./Empty Shadows (1983)
  • Hold Out for Love (1996)
  • Aquilo Blow (1996)
  • So Many Nights (2003)
  • Shine a Little Light (2003)
  • Another Yesterday (2003)
  • Alibis (2005)
  • Tears Are not Enough (2005)

RustRediger

  • Gaten min/Få litt tid (1981)
  • Rust (1983)

ShandyRediger

P*SRediger

Deltar påRediger