Egil Eldøen

norsk sanger, komponist og musiker

Egil Eldøen (født 7. april 1959 i Bergen)[1] er en norsk sanger, komponist og musiker. Han har høstet anerkjennelse som vokalist innen norsk pop, både på bakgrunn av sin rolle i Lava og for sin solokarriere. Eldøen startet musikerkarrieren i diverse danseband i Bergen tidlig på 1970-tallet[1]. Han er en av de få norske artister som blir berømmet i utlandet for sin engelske diksjon.[trenger referanse]

Egil Eldøen
Egil Eldøen med Lava 2021.jpg
Født7. apr. 1959Rediger på Wikidata (62 år)
BergenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentVokal, sang
IMDbIMDb

KarriereRediger

Den første utgivelsen på plate var med gruppen Another Band i 1979 på samleplaten Bof Stuff. Her bidro han med to egenkomponerte låter med norske tekster. To år senere laget han konseptplaten Ringen sammen med bandet Shandy[1], og han var deretter med i prosjektet Rust som sanger[1]. I tillegg til Eldøen var Hans Petter Gundersen, Kåre Sandvik, Arne Størmer, Ole Hamre og Yngve Moe med. Sammen laget de LP-en Rust i 1983. Innen platen kom på markedet, hadde Marius Müller håndplukket Egil Eldøen til å ta over som vokalist i gruppen Lava[2]. Med platene Prime Time fra 1982 og Fire fra 1984 ble Egil Eldøen kjent i Norge og internasjonalt, ikke minst takket være duetten «You» med Randy Crawford[2] – en sang Eldøen komponerte, og som var medvirkende til at Lava fikk Spellemannprisen 1984[3].

I løpet av 1984 samlet Eldøen en rekke egenkomponerte sanger som ikke passet inn i Lava, og disse utgjorde hans første soloalbum, Welcome Into My Heart, som ble utgitt i mars 1985. Platen ble innspilt i Stockholm med svenske musikere og med Svein Dag Hauge som produsent. Eldøen og Anita Skorgan sang duett på «We'll Make It». Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Det ble også hans neste album, Here We Go Again fra 1986. Produsent denne gang var Rolf Graf, og hele Lava var blant musikerne, samt en rekke svenske studiomusikere, blant andre Per Lindvall.

På sin tredje soloplate, Egil Eldøen, sang Eldøen en ny duett med Randy Crawford, «The Best of Me». Albumet var innspilt i Bergen med lokale musikere, og produsent var Eldøen selv, med Gaute Storaas som medprodusent. I etterkant av denne platen startet han en trio sammen med Rolf Graf og Olav Stedje. Musikken til denne trioen var sterkt inspirert av Crosby, Stills & Nash og annen amerikansk poprock, men dessverre ble det ikke utgitt noe fra dette samarbeidet. De følgende ti årene delte Eldøen sin tid mellom solokonserter og turneer/innspillinger med Lava. Han har også deltatt på en rekke innspillinger med andre artister, både som produsent og vokalist.

I 1991 deltok Eldøen i dansk Melodi Grand Prix i Århus sammen med Annette Heick. Eldøen og Heick sang balladen «Du er musikken i mit liv»[4]. Sangen var skrevet av Keld og Hilda Heick, med musikk av Georg Keller. De endte til slutt på en fjerdeplass blant ti sanger. Sangen var forøvrig OGAE-Danmarks bidrag til samme års Second Chance Contest, arrangert av OGAE-nettverket. Her ble resultatet en 11.-plass og 42 poeng blant 16 sanger.

I 2003 kom albumet Polarity med Lava, nok en gang med en duett med Randy Crawford; «Shine a Little Light». I 2005 ga Lava ut albumet Alibi, der alle låtene var skrevet av Egil Eldøen, Rolf Graf og Svein Dag Hauge. Hele tiåret turnerte Eldøen sammen med Lava[1], som soloartist og på en rekke musikalske prosjekter. Han har jobbet med blant andre Torhild Sivertsen, Trine Rein og Tor Endresen. I 2009 ble det innledet et samarbeid med Bergen Big Band og Torhild Sivertsen. I november 2009 kom Lavas første konsertalbum, Symphonic Journey, en konsertinnspilling med KORK (Kringkastingsorkesteret) innspilt på Rockefeller i 2007. Egil Eldøen har produsert en barneplate i 2009, Pinnochio, Ai-ai -ai og jobber som låtskriver og produsent i eget lydstudio. I august 2010 ble samlealbumet The Best of Me utgitt på Slagerfabrikken. Har også komponert, produsert og deltar på barneplaten Splash, Akvariedyrene synger for Akvariet i Bergen.

I 2013 ga Eldøen ut singelen «Whenever You Come Around», skrevet av Vince Gill-Pete Wasner. Dette er en country-ballade der han har med seg Steinar Krokstad, trommer, Yngve Moe, bass, Bjarte Aasmul, gitar. Samme året, 2013, ble albumet Hem til jul utgitt sammen med Helge Jordal, Elisabeth Moberg, Egil Eldøen med Voksne Herrers orkester. Dette var også navn på forestillingen som ble fremført på Logen teater.

Lava tok i 2016 opp samarbeidet med danske Hanne Boel. Egil Eldøen har også i en årrekke turnert sammen med Olav Stedje, Svein Dag Hauge og Elias Muri Skagefoss i deres musikalske hyllest til Crosby, Stills, Nash & Young i bandet Déjà vu[1]. Eldøen har flere samarbeid som gjestevokalist, med blant andre Bergen Big Band, med Forsvarets musikkorps Vestlandet og en rekke bandkonstellasjoner. Han har også vært solist for en rekke kor over hele landet. Førjulen 2016 var han på turneen Vestlandsjul sammen med Olav Stedje og holdt konserter i kirker over store deler av Norge.

DiskografiRediger

Soloalbum
Singler
  • «The Light»/«Stay By Me» (1985)
  • «We'll Make It»/«Watching Eyes» (1985), med Anita Skorgan
  • «Peter Pan»/«Play With My Love» (1986)
  • «Peter Pan»/«Welcome Into My Heart» (1986)
  • «Sean Baby»/«Peter Pan» (1986)
  • «Til kvarandre»/Cul-de-sac (1987)
  • The Best of Me (1988)
  • «Memories»/«Suspicious (Maybe I'm)» (1989)
  • «Vern de uspiste agurkene» (1989)
  • «Cecilia» (2000), med Jørn Hoel og Tor Endresen
  • «Loutro Bay» (2010)
  • «Whenever You Come Around» (2011)
  • «O helga natt» (2012), med Voksne Herrers Orkester
  • «Bergenssangen»/«Nystemten» (2013), med Dragefjellets Musikkorps
  • «Veien hjem» (2015)

LavaRediger

Singler
  • «D.J.»/«Empty Shadows» (1983)
  • «Hold Out for Love» (1996)
  • «Aquilo Blow» (1996)
  • «So Many Nights» (2003)
  • «Shine a Little Light» (2003)
  • «Another Yesterday» (2003)
  • «Alibis» (2005)
  • «Tears are not Enough» (2005)

RustRediger

  • Gaten min/Få litt tid (1981)
  • Rust (1983)

ShandyRediger

P*SRediger

Deltar påRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f Haukaas, Per Randers (14. desember 2014). «Stemmen fra vest». Bergensavisen (norsk). Besøkt 18. februar 2021. 
  2. ^ a b «Lava som ennå gløder». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 18. februar 2021. 
  3. ^ «Arkiv – Spellemann». Besøkt 18. februar 2021. 
  4. ^ «Du er musikken i mit liv | Annette Heick». www.dr.dk (dansk). Besøkt 18. februar 2021.